Саша Недељковић: Сарадња Савеза Сокола и Скаута

Поделите:

Пре Другог светског рата Савез Сокола сарађивао је са подмладком Црвеног Крста и Скаутима. Соколско друштво Дубровник је учествовало у акцији коју је организовао Црвени Крст маја 1925. Иницијативом Главног Одбора Подмладка Црвеног Крста у антитуберкулозној пропаганди учествовали су дубровачка друштва : 1) Старатељство за плућне болеснике, 2) подмладак друштва Црвеног Крста, 3) Лечничко удружење, 4) извидници, 5) подмладак сокола. Предузето је : 28 маја а) Асанирање три најнездравијих станова дубровачке сиротиње за спомен овог дана, б) дељење сапуна и четкица за чишћење зуба сиромашној деци Старатељства, ц) дељење и лепљење плаката по школама и у граду помоћу скаута; 29 маја а) Предавање по школама од месних лекара и наставника, б) излет подмладка у природу и сађење дрвећа ; 30 маја а) поворка са агитационим натписима ( подмладак сокола, подмладак друштва Црвеног Крста, Пчелице, Скаути), б) у театру предавање „О туберкулози у Дубровнику” (др. Орлић), уз здравствени филм „Не пљуј на тле”. Декламовање и певање (певао подмладак Црвеног Крста Женске Учитељске школе); 31 маја дељење значки, продавање цвећа и радова Подмладка за оснивање бесплатног купатила за сиромашну децу. (1)  Прослава 25-годишњице ослобођења Старе Србије 1937. почела је соколским V покрајински слетом у Скопљу, чији је покровитељ био Кнез Павле. (2)  На слетишту су пренос справа и припрему за сцене вршили војници, а санитетску службу вршили су скаути. Цео слет снимљен је од „Артистик-филма” у режији Богољуба Крејчика.(3)

Соколи су прославили годишњицу Церске битке 19 августа 1939. У оквиру прославе приређен је дефиле војске, старих ратника, резервних официра, четника, сокола, ватрогасаца и скаута. Сокола је било из Шапца, Богатића, Крупња, Лешнице, Руме и Лајковца. (4)

Пре Другог светског рата Савез Сокола  сарађивао је са подмладком Црвеног Крста и Скаутима. Сарадња се одвијала кроз заједничке акције.

Саша Недељковић

ВИДОВДАН

Напомене:

  1. „Здравствена пропаганда”, „Narodna Svijest”, Дубровник, 26 маја 1925, бр. 21, стр. 7;
  2. „Прослава 25-годишњице ослобођења Вардарске бановине”, „Дубровник”, Дубровник, 3 Јули 1937, бр. 23, стр. 3;
  3. Б.С. „Видовданским слетом у Скопљу југословенско Соколство достојно је прославило 25-годишњицу ослобођења наших јужних крајева”, „Соколски Гласник”, Београд, 3 јули 1937, бр. 21, стр. 8, 9;
  4. Д.Ж, „Прослава Церске битке”, „Око Соколово”,  Београд, 9 октобар 1939, бр. 7 и 8, стр. 104, 105;
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here