Саша Недељковић: СОКОЛСКИ ИЗЛЕТИ

Поделите:

М. Магазиновић је истакао да се љубав према народу и домовини постиже и заједничким соколским путовањима ради упознавања покрајина. Најчешће су се путовања друштава организовала приликом покрајинских слетова. (1) Соколско друштво Тиват приредило је за учеснике соколског течаја жупе Цетиње излет у Дубровник 21. августа 1932. бродом Морава. Било је око 200 сокола на броду. Течајци су желели да сврате у Цавтат због Рачићевог маузолеја, али су због времена морали одустати од посете Цавтату. У Дубровнику маса народа и сокола слегли су се на обалу да дочекају соколе из Тивта. С обале су се упутили у соколану. До подне госте из Тивта су дубровачки соколи водили у обилазак града. Прегледали су музеј, већи број цркава, државне школе, краљевски дворац, где су се сликали и соколану. За течајнике је био сервиран у ресторану обед и вечера. После подне био је излет на Локрум, где су остали на купању. Повратили су се у Дубровник где су наставили посећивање његових знаменитости. Бродом су се вратили у Тиват. Течајци са Цетиња, из Будве, Подгорице, Андријевице, Бара, Плава, Новог Пазара, Косовске Митровице, Берана и Боке били су очарани лепотама Дубровника и околине и желели су да још једном посете Дубровник. (2)

Соколско друштво Личко Петрово Село (жупа Бања Лука) направило је излет са вежбачим категоријама на Плитвичка Језера.  Ту је вежбачима приређен заједнички ручак, пред окупљеним народом вежбане су вежбе. Излету је присуствовало неколико чланова Соколског друштва Бихаћ, соколских чета Изачић и Гата Илиџа. Целим путем у дужини 15 километара, поздрављани су соколи од народа. Путем су се певале најлепше патриотске песме и клицало се краљу, краљевском дому и отаџбини. (3) Соколско друштво Дрвар је 4 августа 1935. приредило за своје чланове и чете целодневни излет у Тишковац. На појединим станицама придруживали су се чланови чета. У Тишковац  је стигло 137 сокола и то из матичног друштва 84 а  53 из 4 чете. Пре подне одржаване су вежбе са свим категоријама, док су се чланице бринуле за ручак. Вежбане су вежбе за окружни слет, а мушки нараштај је тренирао лаку атлетику за такмичења. Сем простих вежби, чете су пробале и бацање кугле и скок у вис. После вежби чланови и нараштај су играли одбојку. Врхунац излета био  је излет на планинско тишковачко језеро. На излету је први пут заједно са осталим чланством наступио мушки нараштај чета Трубар и Бастаси. Излети су били најбоља пропаганда за соколе.(4)

Соколско друштво у Дрвару је заједно са друштвима Босански Петровац и Оштрељ и њиховим четама приредило за своје чланове излет у Оштрељ 18 августа 1935.  У Оштрељу се окупило преко 150 сокола. Одржане су заједничке вежбе, лакоатлетска такмичења и весела забава. Док су се млађи забављали, одржана је седница начелништва дрварског окружја, на коме су учествовало представници трију друштава. Поднесен је извештај о јавним часовима друштава, приређеним излетима и о учествовању окружних јединица на јавном часу у Кључу и на слету у Јајцу. На састанку се говорило о слетовима у Љубији и Дрвару и о потреби одржавања предњачких течајева. (5) Излете су могла да организују и жупе за своја друштва. Технички одбор жупе Београд расправљао је питање значаја излета и екскурзија за чланове жупе. Одлучио је да започне систематски с извођењем и организовањем излета по жупи Београд. Прво окружје жупе са седиштем у Београду је извело излет на Авалу са скоро свим категоријама чланства, сем деце. Учествовало је 170  сокола и соколица из друштава Београд I, II, IV, VII и Матица. Са члановима је све време излета био само старешина Београд II. Излетници су разгледали целу Авалу и дивили се њеним лепотама. Могли су да виде радове на подизању споменика Незнаном Јунаку, са чијег постоља видела цела Дунавска бановина, планине Ртањ, Копаоник, Рудник и Златибор, … . Цела група соколских излетника изгледала је као породица. Соколи излетници одиграли су једну утакмицу са осталим излетницима (планинарима … ). О здравственој служби бринули су се на излету сами излетници. (6)

 

Саша Недељковић

ВИДОВДАН

Напомене :

 

  1. М. Магазиновић, „Соколско друштво и чета”, „Око соколово”, Београд, 1 марта 1937, бр. 4, стр. 69;
  2. „Излет Тиватског Сокола и течајника у Дубровник”, „Соколски гласник”, Љубљана, 8 септембра 1932, бр. 36, стр. 4;
  3. „Излет”, „Соколски Гласник”, Љубљана, 12 јула 1935, бр. 29, стр. 3;
  4. „Излет Тишковац”, „Соколски гласник“, Љубљана, 30 августа 1935, бр. 32, стр. 3;
  5. „Излет у Оштрељ и седница окружног нашелништва”, „Соколски гласник“, Љубљана, 20 септембра 1935, бр. 35, стр. 3;
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here