Симбол српског јунаштва: Ко је био војник са најчувеније слике Првог светског рата

Поделите:

Фотографија српског војника у повлачењу из Албаније је једна од најпознатијих ратних фотографија са ових простора, али се дуго није знало ко је јунак на њој!
Наоружан пушком с бајонетом, са шајкачом, у војном шињелу. Ово је слика која је обишла читав свет и која је досад незнаном јунаку донела бесмртну славу. За фотографију по којој је познат у свету сазнао је 1965. године када је она постала омот за плочу “Марш на Дрину” коју је направио један руски дописник. Његова фотографија је постала симбол правог српског војника и идеал чојства, јунаштва, али и жртве.

Име овога ветерана је Драгутин Матић, што је открио његов син. Рођен је 1888. године на обронцима Суве планине, а у ватрене борбе ушао је 1910. године, дакле са свега 22 године у Балканским ратовима.

Успео је да доживи старост. Преминуо је 1970. године у родном селу Калетинцу, а иза себе је оставио четворо деце. У Београд је дошао 1910. године, на одслужење војног рока „тамо негде ка Сењаку“. Када су почели Балкански, а потом и Велики рат (Први светски рат), одмах се пријавио за борбу.

Драгутин је био у свим важнијим српским биткама: на Церу, Колубари, повлачењу преко Албаније, на Солунском фронту, а учествовао је и у ослобођењу наше земље.

Углавном је радио на извиђачким задацима, а једном приликом је рањен. Но, много занимљивије је да је једном, по речима војног друга, свог рањеног саборца са Цера носио чак неколико километара, јер није хтео да га остави да умре. Његов саборац је преживео, а постали су добри пријатељи.

У село се вратио 1919. године, где је уживао поштовање и дивљење до краја живота.

Опанак

Поделите:

1 коментар

  1. “Uživao poštovanje i divljenje do kraja života”! Hvala Bogu da se našao neko kome su narod srbski izkazali zasluženo poštovanje za njegove (njihove) muke u tim ratovima jer ima daleko više onih zaboravljenih i prezrenih i od ondašnjih (kraljevskih vlasti) a posebno od komunističkih!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here