СKОРО 4.000 ГОДИНА ПРЕ ИНТЕРНЕТА: Откривен најстарији “емоџи” на свету

Поделите:

Археолози нису приметили весели симбол док нису рестаурирали артефакт

Археолози нису приметили весели симбол док нису рестаурирали артефакт

Хетити, цивилизација која је у библијско време владала већим делом данашње Турске и Сирије, најпознатији су по рату са Израелцима и Египћанима и по вештој употреби војне кочије. Ипак, када се говори о свакодневном животу Хетита, историчари и археолози знају изненађујуће мало.

Тек рестауриран керамички врч, међутим, показује да Хетити нису били само сирови ратници, напротив – на овом 3.700 година старом артефакту пронађен је до сада најстарији познати “емотикон”, “емоџи” или “смајли (смешак)”, како се колоквијално назива.

Археолози већ седам година врше ископавања на локалитету хетитског града Kаркемиша, дуж границе Турске и Сирије, где проналазе различите типове артефакта и керамике. Према наводима локалних медија, емотикон је уочен тек када је врч рестауриран.

“Пронашли смо читав низ коцки и урни. Најинтересантнија је посуда из 1.700 године пре нове ере на којој се налази ‘смешак'”, рекао је Николо Маркети, профеесор археологије у Болоњи и додао: “Врч је коришћен за испијање шербета. То је вероватно најстарији смешак на свету”.

пак, Маркети не тврди да две тачке и закривљена линија нужно представљају насмејано лице. “Смешак је без сумње ту. Нема других трагова боје на површини. Нема ни паралела у древној уметности на керамици у тој области. Што се тиче интерпретације, можете изабрати своју”, објаснио је.

 

 

Њузвик

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here