Слободан Осмокровић: Анегдота из Краљевине Србије – добио батина због снова!

Поделите:

Догађај се десио у доба Намесничке владе, где је један од актера Министар унутрашњих послова Радивоје Милојковић. Иза њега је остало доста анегдота од којих је ова најпознатија.

Неки опозиционар у унутрашњости био је батинан у полицији због једног сна који је причао у кафани. Он је као снивао, – дворска капија у Београду широм отворена, а три велика вола упутила се, па право кроз њу у двор; алузија на три намесника била је очевидна. Полиција је ударала батине томе снивачу, а није му рекла у чему се његова кривица састоји. Он се дигао у Београд да пита самога министра, зашто је управо батинан. Радивоје га је саслушао пажљиво и са саучешћем. Одмах је тражен извештај од месне полицијске власти, али, када је извештај дошао, Радивоје је рекао  жалиоцу; „Ама, човече, начелник не зна ништа за те твоје батине. Мора бити, ти си то само – снивао -…“

Радивоје Милојковић био је фамилијаран и подругљив. Понашао се полу као полицај а полу као сеоски кмет. Са својом мешавином строгости и ћаскања, он је био управо онакав министар какав се и тражио у време Устава из 1869. године када је бирократија покушавала да се приближи народу.

Слободан Осмокровић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here