СРБИ И МАЂАРИ – БРАЋА ПО ОРУЖЈУ?!

Поделите:

Да ли сте чули за Црну армију краља Матије Корвина? Највећа и можда једина права професионална војска средњег века формирана је у нашем суседству, у Угарском краљевству, од стране најславнијег и најученијег од свих европских владара свог доба. Гро њено чинили су Немци, Чеси, Пољаци и понајвише — Срби и Мађари! Црна армија, названа тако вероватно због црних оклопа које су њени припадници носили, била је војна формација Угарског краљевства коју је — на темељу плаћеничке војске свога оца Јаноша Хуњадија (који може бити српског порекла будући да му се отац звао Војк а деда Серб) — успоставио 1458. године најславнији од свих мађарских монарха: Матија Корвин! Срби су у Угарску такође донели >>прототип<< хусарског војевања које ће заједно Срби и Мађари однети у Пољску где ће хусарија бити усавршена.

Фотографија корисника Историја Срба

На идеју да оснује истинску стајаћу војску која би целим својим бићем била посвећена само рату и ратној вештини, дошао је Матија још у раној младости док је читао житија Јулија Цезара. Састављена махом од Срба, Немаца, Чеха и Пољака, а од 1480. године и Мађара, тотално посвећена вештини ратовања, Црна је армија харала Средњом Европом, освојивши велике делове Аустрије, пола Чешког краљевства, а тукла је и Османлије.

Што се успеха против ових потоњих тиче, најчувенија је победа у Бици на Хлебовом пољу у Трансилванији у којој су са једне стране учествовале снаге Угарског краљевства и Српске деспотовине (тада већ на територији данашње Војводине, те стога подређене угарском краљу), а са друге Отоманско царство и Влашко кнежевство. Одиграла се 13. октобра 1479. године, а трупама Црне армије командовали су генерали Вук Гргуревић Бранковић (Змај-Огњени Вук), Пал Кинижи и Стефан Батори. Турци су били самлевени силом која је на њих ударила; док су са наше стране губици били око 3.000, са њихове су били петоструко већи.

Историја Срба, ФБ налог

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here