“Српска латиница” је заправо хрватска гајевица – нема српске латинице!

Поделите:

Да се разумемо. Одбрана ћирилице није никакав националистички порив, већ насушна потреба и борба за пуко преживљавање историјског српског (штокавског) језика!

Свима треба да буде јасно да не постоји “српска латиница”. То је измишљотина “обарених” Срба који би да нам увале крлежевштину, хрватски књижевни стандард и хрватску ортографију као кукавичије јаје у наш језик. Шта је латиница? Латиница је писмо старог Рима. Настаје на грчкој основи у грчким колонијама јужне Италије око 7. века пре нове ере. На ту основу стари Латини додају делове етрурске ортографије (етрурски језик није одгонетнут до дан данас), од које позајмљују чак 21 слово и од те грчко-етрурске мешавине праве латиницу тј. латинско писмо. Значи латиница тј. латинско писмо нема везе са писмом које многи “обарени” Срби зову “српском латиницом”.

Оно што “обарени” Срби зову “српском латиницом” је заправо хрватска абецеда или гајица. Њу је измислио хрватски лингвиста Људевит Гај 1830. године тако што је, инспирисан Вуковом реформом српске ћирилице, узео латинску основу, штокавски језик и измислио нова слова ž, č, ć, š, dž, lj, nj, dj итд. по узору на чешки језик да би на тај начин добио хрватско писмо. Гај је све то објавио 1830. године у овој књизи “Kratka osnova horvatsko-slavenskoga pravopisaňa‎” и издао је у Будиму. Србин Ђура Даначић је покушао да доради гајицу тиме што је предложио да се слово “dj” замени словом “đ”, али и то видимо да нема неког успеха. Хрватска гајица је, према томе, писмо којим се служе “обарени” Срби, а не латинско писмо старих Римљана, које називамо латиницом.

Све што је икада написано од Срба на српском (штокавском) језику, почев од Мирослављевог Јеванђеља и повеље Кулина Бана, је написано на ћирилици (уз пар глагољских изузетака). Шта је ћирилица и зашто је она српска? Ћирилица је писмо које је створио Свети Климент охридски у 9. веку за Србе и Бугаре у оквиру Првог бугарског царства (681–1018), тадашње најмоћније словенске државе. Немамо много података о рођењу Светог Климента, али многи верују да је он био родом Србин. Био је, заједно са Светим Наумом, ученик Светих равноапостолних Ћирила и Методија, твораца прве словенске азбуке глагољице. Свети Климент је управо у част својим учитељима писмо које је створио назвао ћирилица по једном од њих. Ћирилица је такође настала на грчкој основи и створена је управо у сврху писања на српском и бугарском језику, те према томе створена је за Србе (и Бугаре). Захваљујући свом генијалном решењу, ћирилицу врло брзо прихватају и Руси, чиме почиње њен глобални узлет који и дан данас траје. На целом подручју Балкана (уз Румунију до 19. века) и огромном простору некадашње руске империје и њене околине доминира наше ћирилично писмо. Касније је Србин Саво Мркаљ покушао, и Србин Вук Караџић довршио, реформу српске ћириличне ортографије по принципу да сваком гласу одговара једно слово и уводећи нова слова (првенствено слово “ј”) којим добијамо данашњу верзију српске ортографије. Зашто бисмо се одрицали свог српског писма? Да ли се Кинези одричу својих симбола? Или Јапанци? Или Арапи свог писма? Или Грци? Или Израелци хебрејског писма?

Кажу не разумемо се са светом уколико не користимо гајицу. По чему то? Да ли “свет” зна гајицу, па кад се аутоматски пребацимо на њу сви ће нас аутоматски разумети? Разумете ли ви албански само зато што они пишу аустријским изумом и немачком абецедом? Разуме ли тај “свет” мање Грке зато што пишу својим алфабетом, или Јапанце зато што пишу својим симболима? Наравно да не. Ко хоће да га разуме “свет” нека учи енглески или било који други светски језик. Свако је богат онолико колико језика говори, али је злочинац уколико због тога жели да уништи свој матерњи језик и језик својих предака. Према томе, учите Срби енглески и друге стране језике, тражимо од државе да поставља двојезичне српске ћириличне и енглеске натписе (за странце и туристе), али чувајте свој језик и своје писмо. Нисте фаце и шмекери уколико пишете хрватском гајицом. Напротив!

Највећи проблем одрицања ћирилице и писања гајицом већ увелико траје у свету. Идите у било коју западну библиотеку (тим Историја Срба је имао прилике лично у то да се увери) и видећете да све што су српски аутори писали и објављивали на гајици тј. “српској латиници” се води под хрватски језик и хрватску књижевност. Црњански, Његош, Киш, Павић и сви који имају издања на “српској латиници” се воде као хрватски писци на хрватском језику у оквиру хрватске секције. У Сорбони или у Конгресној библиотеци у Вашингтону све што се пише на гајици, а аутори су Срби иде у хрватску секцију књига. Технолошки посматрано, гугл транслејт и остали преводилачки модули не препознају “српску латиницу” већ све то искључиво воде под хрватски језик. Епл телефони и многи други произвођачи мобилних телефона и технологије не знају за “српску латиницу” већ знају искључиво и првенствено за хрватску гајицу. Одрицањем од српске ћирилице и тортуром “српске латинице” у издаваштву и медијима доводимо до катастрофалне последице непрепознавања српског језика у свету и његовог коначног нестанка. Ближи се дан када ћемо доћи у ситуацију да ће будуће генерације и званично прихватити хрватски језик и тако ће се можда неки од њих и претопити у некакве Хрвате или грађане света који се служе хрватским језиком, а језик својих баба и деда неће умети да читају и пишу и неће га звати српским јер га нико у свету тако неће звати.

Освестите се Срби, крајње је време дошло да сачувамо свој штокавски језик и своје српско ћирилично писмо!

Историја Срба
Поделите:

12 Коментари

 1. Све је у тексту врло тачно и убедљиво објашњено. Једино није речено ко је, када, зашто и како забрањивао Србима ћирилицу и, уместо ње, наметао ту хрватску гајицу и с којим крајњим нескривеним циљем. Није само речено још да је Србима у окупацијама готово увек забрањивана ћирилица (посебно оштро у окупацији у Првом светском рату и у НДХ-у током Другог светског рата, и уместо ње наметана баш та “српска латиница” коју тако зову гајицу “обарени Срби” (добро погођен опис Срба који више не знају ни које је њихово писмо). И није овде још једино речено ко је успео да у Србији и изван Србије замени српску ћирилицу до данашњих 90 процената, а да је у јавности остало још око десетак процената живе ћирилице. Наравно, то је учињено смишљено и лукаво изведено у време комунистичке власти Јосипа Броза, када је та власт успешније од свих ранијих српских окупатора успела насилно и политикантском обманом да присили Србе да мењају своје хиљадугодишње писмо да би били најбогатији и једини на свету који, тобож, имају два писма. Под обманом о уникатном “богатству двоазбучја”, Срби су данас једини народ на свету који пише својим писмом још у преосталих десетак процената, а све друго заузела је “српска латиница” која је постала писмо “обарених Срба”. Сироти Срби натерани су да у већини прогутају и овакву пропаганду и обману која није планирана за друге народе. Истина, било је покушаја да се ћирилица замени латиницом и код Руса и других ћириличких народ, Македонаца и других, али су се други том успешно одупрли и избегли српско “богатство двоазбучја”.

   • Сенада, ништа ново ти нећеш рећи људима овде, осим потврдити мржњу и заблуду босанских Муслимана – иначе поштеног, радног и дуууубоко превареног народа. Истина сви народи бивше Југославије су преварени, а ниједан није спреман на покајање и отржњење, но то је друга тема. Хтео сам рећи да, иако заступаш познате ставове против “Црбо-ћћћ…етника”, и истресаш неке фрустрације, а и ране – разумљиво – све то ти је бесмислено. Јер, нећеш ти то да признаш, упркос осећањима мржње, револта, ипак ти волиш да се дружиуш са Србима. Него, ниси ти толико глуп, онда признај себи да пусте босанске ливаде, и пуста босанска брда нису вредна мржње, а живот је кратак сам по себи. Чему лажна нада, и лудило – са многих страна – да је нама/вама боље без нас/вас. И…видиш да те нико не региструје, то је као препарана плоча ви потурице, ми Власи и ћћћ…етници, ко је кога и ко је како…никод то не води. Узгред оно што Протић каже мисли мнооого Срба, али сад није време ни да Муслимани, нису спремни, ни да Срби доживе катарзу. Питање је да ли ће катарзе икада бити у Босни. Генерално, без обзира на веру, то показује Стари Завет на који се темељи и Ислам, да народи који поруше све Божије законе губе земљу и нестају. Босни није на видику светла будућност…лако се може десити да и вас и нас (а исти смо народ) нестане. А сва приЋа и са стране Муслима и Срба је велика демонска/шејтанска превара. Суштина је да се 25 година после рата ми не миромо, а да полако нестајемо. Ако се упише да Муслмана има више, то не значи да их има, или Срба…па Славонија је пуста, а из Босне није отишао само онај ко није има куда да оде, и они који су у заблуди, и они који на наки начин стичу богатство. Додик живи у Лакташима али воли Београд, а Алија на сарајевској сећији ни сам не верује у властиту причу. Не треба бити Аншајн. Назвао Сребреницу геноцид или злочин, никаква фајда. Уписао 8 или 3 хиљаде, тешко народу. Или рекли Орвати да у Јасеновцу било позориште, или геноцид – не мања чињенице и Истину. А Истина је Бог. Колико знам Ислам признаје Исуса из Назарета, сина Дјевице Марије као пророка, и као СУДИЈУ! Тако, сви ћемо ми пред Суд! Стога, те ћаршијске заврзламе….мош ти то боље, јер нико те не пика на форуму са тим ставовима и наступом. Ма из каквих побуда да си ту. Није народ ни који се клања, ни који се крсти толико глуп….него, ето, великаши наши и светски напуцали их једне на друге да се кољу, како би се ови натресли пара. Никаве среће ви нисте имали од Алије и Бакира, ко ни ми од Караџића. Среће се имали само профитери, остало су јауци, сахране и џеназе. Него, ако је веровати и православљу и исламу, Исус, Иса, сине Дјевице Марије ће дочи и судити свима. Ако сам у криву кажи шта ти кажу књиге старославне…жив и здрав биЈо.

    • И да: кажу Срби да је Караџић стао на чело Срба и бранио их. Кажу Муслимани да је Алија стао на ело Муслима и бранио их. ЈЕСУ! Оба! Аде да окренемо плочу: какав је епилог тих њихових “спасилачких” мисија? Много лош и за Муслимане и за Србе. Јар да нису они стали на чело народа, стали би неки други, а ти неки други можда би били и мудрији и људскији. Алијина “срећна” Босна је 500 000 људи у Немачкој и још толико свуда, а Радованова нека Република из које сви иду ко и из Алијине Федерације….лажемо се сви. Прешли смо са суштине на ФОРМУ. А радимо за 600 марака, док и сарајевски сећијаши и геџе из Лакташа имају не хиљаде, МИЛИОНЕ! Ко је ту луд не знам, ти види сам…мислим свако нек буде шта оће, не требамо се волети, не воле се у Европи муж и жена, Словенци сваки себи пиву плаћа…али што се клати до истребљења и то следећи ГЕЏЕ балканске, који живе боље него средњовековни цареви, или власница деоница у Мерцедесу. И сад ти ја псујем мајку на форуму? Па нисам луд, ако сам преварен још нисам луд скроз да пијем те сплаћине.

     • Знаш ти, Сенаде, да су Срби дубок народ, сад неки историјски авантуристи, свуда их има, изрода. Рецимо Срби сматрају да има много великих Муслимана попут Месе Селимовића, данас Рецимо Мухарем Базуљ дошо у Београд да “продише” јер му је тесно у Босни таквој пуној мржње…форум је форум, у принципу шупља прича, живот је нешто друго. Ришћани су подељени на 200 секти, ви Муслимани на стотине неких….крв пијете сами себи а банкари на Вол Стриту тресу лову на вашој крви…мани се форумских “јунаштава”.

     • Што би рекли: ЛаХко је бити са шејтаном, треба бити иКсан и ћестити ћоек (узгред, колико ја знам џихад је борба Муслимана са самим собом, борба против греха у човеку, против шејтана, а то су неки накардно протумачили и користе народ да ратују….како објашњаваш да Муслимани ратују против Муслимана, а Американци помажу???)

   • То сте Ви, ба, навикли на забране ћирилице, па препоручујете Србима д “забране алтиницу”. Срби то никада неће учинити јер нам треба хрватска гајица да знамо Ваш “нови језик”, јер је наш, а нећемо забранити никада ниједну латиницу јер имамо мањине у Србији које имају сва права на свој језик и писмо. Србиај је земља права и слободе у односу на Ваше земље које забрањују Србима и српски језик и српско писмо ћирилицу. Ви ништа не знате, па ни то да се на турском двору у Турској Царевини говорило и писало српским језиком и ћирилицом. Ви сте, ба, гори од Турака, јер је Турска Царевина ипак била држава.

 2. Simtomatično je sledeće: što manje lingvističkog znanja to glasniji drečanje za kirilicu! Ne znam ko je pisao ovaj tekst ali znam da je lingvistički ignorant jer, biće iz teksta, on ne razlikuje slovo i fonem. Grafem je mogao biti pozajmljen iz pisma kojim se koristi češki jezik ali taj grafem nije češki jer grafemi predstavlaju pismenu realizaju fonema. A svi ti fonemi su iz srpskog jezika – dakle srpski fonemi.
  Kad napiše, ž ili š, o tim grafemima, ovako van konteksta, ne znamo puno. Ali ako znamo iz kog su jezika fonemi koje ti grafemi predstavljaju, recimo iz srpskog, onda je po sebi je jasno da su ti grafemi srpski.
  Ali šta briga glumpave ćirilice za osnove lingvistike? Pa nisu oni lingvisti. Oni su politikanti.

  • Ви бисте да мудрујете у својој воденици речи и обрта. Овде није било речи о фонемама, гласовима, о томе шта представљају знаци и слично. Тим својим сталним “заменама теза”, хтели бисте да “докторирате” на српском језику и хрватском писму. Докторат се тако не стиче, осим код комунистичке идеологије, Ћурчићу. Прочитани ст одавно и “лак(х)о!

 3. 1.”Ћирилица је писмо које је створио Свети Климент охридски у 9. веку за Србе и Бугаре у оквиру Првог бугарског царства (681–1018), тадашње најмоћније словенске државе.”
  2.”…ученик Светих равноапостолних Ћирила и Методија, твораца прве словенске азбуке глагољице…”
  3.”Ћирилица је такође настала на грчкој основи и створена је управо у сврху писања на српском и бугарском језику, те према томе створена је за Србе (и Бугаре).”
  Којим и чијим докуматни потврђујете ове тврдње? Да је глагољица прва словенска азбука. Да ли је Св. Климент створио или је можда само модификовао већ неку постојећу азбуку и придодао нека грчка слова. Бугарски и српски језик или је то био један језик и који? Којим су језиком говорили Бугари пре доласка на ове простор и јесу ли се словенизовали? Шта ћемо са писмом пронађеним у Винчи и сличности са око 20 слова српске азбуке, а старије је од грчког алфабета и хебрејског писма.
  Можете ли да поверујете у то да су се Срби и други Словени описменили тек у 7.веку. Мислите да је било лако сачувати истину притиснути Ромејима са једне, а Латинима и Германима са друге.

  • Срби су били културан народ пре многих који се данас сматрају најкултурнијим

   Србољуб је у праву. Наравно да су Срби староседеоци на Балкану и изван Балкана,а ли су претрпели неколико геноцида и мноштво пута уништавање своје материјалне културе. Наравно да су Срби имали писмо слично данашњој ћирилици много раније, али им је писмо уништавано и крадено заједно с уништавањем и крађом целокупне баштине. Па, зар није доказ томе окупација КиМ-а да би се у присуству и међународних снага прогонили Срби и убиштавал њихова култура, књиге, манастири, цркве на КиМ-у? Зар није очигледно како је пред нашим очима 64 године уништавана, забрањивана ћирилица и замењивана хрватским латиничким писмом? Ако се српска културна и историјска баштина и писмо тако уништавају данас пред ТВ-камерама из целог света, како се тек та баштина Срба уништавала од непријатеља када није било ТВ-камера и фотоапарат да то забележе?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here