Српске средњовјековне повеље из Венеције

Поделите:

Српске средњевјековне повеље које се чувају у Државном архиву Венеције доступне су онлајн у оквиру пројекта Monasterium.

Цар Стефан Душан пише дужду Андреи Дандолу како пристаје на продужетак уговора о сарадњи Венеције и краљевског Града Котора на још три године

Државни архив у Венецији (Archivio di Stato di Venezia), је архив фондова Млетачке Републике од XIII вијека, а установа за системско прикупљање, сређивање и чување грађе од 1815. Године. Архив је смјештен у више од 300 дворана манастира Frari и спада међу највеће на свијету.

Пројекат „Monasterium.Net“ започео је у манастирима богатој аустријској савезној држави Доња Аустрија. Због великог историјског значаја манастири чувају велик дио средњовјековне и нововјековне историје Доње Аустрије. Чврста међусобна повезаност манастира кроз историју идеалан је предуслов за остваривање виртуелне повезаности историјских извора које чувају.

Пројекaт је кренуо у бискупијског архива у St. Pöltenu уз снажну помоћ самих манастира и државних институција. Monasterium.Net замишљен је као „архив без граница“ у просторном и садржајном смислу јер није ограничен само на исправе црквеног карактера, већ је постао архив свих средњовјековних и ранонововјековних исправа.

Идеја се из Доње Аустрије проширила на друге савезне земље и сусједне државе. Уз помоћ аустријског Министарства наставе, умјетности и културе (Österreichisches Bundesministeriums für Unterricht, Kunst und Kultur) и Европске уније створени су темељи за ширење и даљи развој пројекта. Многобројни међусобни контакти различитих архива у јуну 2006. године довели су до удружења. Том је приликом израђен и меморандум, који представља темељ сарадње унутар конзорцијума. У новембру 2007. године дошло је до начелног појашњења намјера; трајно етаблирати постојећу мрежу архива и с тим повезани виртуелни архив у облику заједнице ICARus (Међународног центра за архивска истраживања).

Повеље су доступне на сљедећем линку: Serbian Medieval Documents in the State Archives of Venice

Поделите:

7 Коментари

  1. mogu da zamisli, kako izgleda arhiv Mletačke republike……
    duždeva palača puna konkubina iz Đenove i jeftinih kurvi iz Palerma..
    tu kad opletu žurku rum servis 7 dana ne može da nanese šampanjca i kavijara koliko umorni dvorjani mogu arhivirati.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here