Srpsku vojsku na albanskoj golgoti nije spasila Francuska, već evo ko…

Podelite:

Mila Mihajlović, Srpkinja, istraživač, novinar čuvene italijanske televizije RAI i književnik, slučajno je pronašla dokument Specijalne kancelarije Ministarstva kraljevske mornarice Italije napisan 1917. godine u Milanu, koji baca potpuno novo istorijsko svetlo oko srpske golgote u Albaniji tokom Prvog svetskog rata.

Dokument govori i o stvarnoj pomoći takozvanih velikih srpskih prijatelja, Francuske i Engleske srpskoj vojsci u njenom spasavanju od potpunog uništenja prilikom povlačenja iz vrleti albanske golgote.Ovaj dokument, slučano otkriven, ali i očito namerno zaturen – pokazuje i dokazuje da srpsku vojsku nisu spasili Englezi i Francuzi, što je opevano i u čuvenoj pesmi (koja je i danas patriotski srpski hit) „Kreće se lađa Francuska”, već Italijani i brodovi Mornarice Italije, a ne francuske. I, da ima kosmičke pravde, a nema je, pravo ime pesme trebalo bi da bude „Kreće se lađa italijanska”?!
Krajem novembra 2011. godine akademik dr Dragoljub Živojinović objavio je knjigu „Nevoljni ratnici, velike sile i Solunski front” koja je ozbiljno uzdrmala i našu, a i čitavu evropsku savremenu istoriografiju. Reč je o knjizi koja je svojom autentičnom sadržinom srušila sve dosadašnje teze o našim saveznicima i prijateljima pre i tokom Prvog svetskog rata.

Knjiga akademika Živojinovića otkrila je sve srpske iluzije i zablude i uprla prstom u Englesku, zemlju koja je od samog napada Austrougraske na Srbiju 1914. godine, svesrdno radila na uništenju Srba i srpske države.

Od završetka Prvog svetskog rata, kaže u svojoj knjizi akademik Živojinović, pa sve do današnjih dana, srpski narod je živeo u zabludi nazivajući Engleze svojim saveznicima čak prijateljima.

Ona, kao priređivač reprint izdanja knjige „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ otkriva niz detalja o ponašanju srpskih saveznika Engleske i Francuske tokom prelaska srpske vojske preko Albanije, kao i njeno izvlačenje sa albanske morske obale i prebacivanje na grčko ostrvo Krf.

Novinar RAI Mila Mihajlović kaže:

– Do podataka o stvarnom ponašanju Engleske i Francuske prema srpskoj državi, vojsci i narodu, tokom Prvog svetskog rata došla sam sasvim slučajno. Listajući po svojoj bogatoj istoriskoj arhivi nabasala sam na dokument Specijalne kancelarije Ministarstva kraljevske mornarice Italije napisan 1917. godine u Milanu. Reč je o zaboravljenom vojnom dokumentu pod nazivom „Za Srpsku vojsku“.Od tada se ovom dokumentu gubi svaki trag, ali i prava istina o izvlačenju srpske vojske iz Albanije koja nikad nije zvanično izašla na svetlost dana. Tragom provere validnosti ovog važnog dokumenta Mila je krenula pre više godina.Obijala je mnoga vrata širom Italije i Srbije tražeći odgovor: Da li neko poseduje ovakav dokument?Svuda – zid ćutanja, ali i potvrda da se radi o potpuno originalnom dokumentu koji je po svom sadržaju jedinstven, i da drugi iste, ili slične sadržine ne postoji, što su joj priznali i u vladi, a i u Mornarici Italije koja je ovaj dokument 1917. godine napisala za potrebe vlade Italije.

Knjiga „Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ je bogata pisanom i fotografskom arhivskom građom.Ova knjiga konačno rasvetljava mrak koji je sve do sada vladao u srpskoj istoriografiji o pet meseci epopeje srpske vojske tokom prelaska Albanije i evakuacije, najpre u Italiju, a potom na Krf i u Bizertu. Sa ovim dokumentom jednostavno niko nikada nije bio upoznat, pa ni italijanska, a ponajmanje srpska javnost.

https://youtu.be/watCS3qUZOc

Da bi se nepravda prema istorijskim činjenicama ispravila potrudila se Mila Mihajlović:

– Dokument ima izuzetnu istorijsku vrednost i značaj za Srbiju, kao jedini postojeći dokument i jedina arhivska građa iz tog perioda. Za Italiju, dokument ima ogroman politički značaj, jer otkriva da je Italija tom prilikom obavila humanitarnu intervenciju nezapamćenih razmera za koju se i danas može reći da je najveća i najsloženija u istoriji. Na kraju, kao potvrda da je Italija dobro odradila posao postoji dokaz:

Nikola Pašić je 22. februara 1916. Italiji sa Krfa uputio pismo u kojem piše:

„Po završetku transporta Srba iz Albanije, izražavam najiskreniju zahvalnost Kraljevskoj vladi za momentalnu i efikasnu intervenciju Kraljevske mornarice Italije, kao i za rad svih organa vlasti, hvala što se evakuacija izvršila brzo i na najbolji mogući način.“
Od 12. decembra 1915. pa do 29. februara 1916. godine, italijanska mornarica je iz Albanije evakuisala blizu 300.000 srpskih vojnika i izbeglica, 24.000 austrijskih vojnika – zarobljenika srpske vojske, 10.153 konja, 68 topova i 300.000 tona hrane i materijala.

Sa vojskom je evakuisana i srpska vlada, vojni vrh, parlament, inteligencija, velika količina zlata i srebra i gotovog novca, arhive, kralj Petar I Karađorđević i regent Aleksandar.

Obavljeno je 248 plovidbi i upotrebljeno 350 lađa, čitav posao je obavljen uz ogroman rizik od potapanja brodova od nemačkih podmornica (Sumarena).

U istoj operaciji, evakuisano je i 6.000 crnogorskih vojnika, dobrovoljaca iz Hercegovine i Boke, i kralj Nikola I Petrović sa porodicom.
Kako kaže Mila Mihajlović podvig italijanske mornarice, do sada je ostao skoro nepoznat, a uvek su u prvi plan isticane zasluge Francuske i Engleske, iako je njihovo učešće u operaciji izvlačenja srpske vojske iz Albanije bilo višestruko manje nego što smo mi to isticali tokom poslednjih 100 godina…

Dokument Mornarice Italije, kaže Mila Mihajlović, otkriva još jedan ključni detalj, srpski vojnici nisu sa obala mora Albanije prebacivani odmah na grčko ostrvo Krf, već su prvo prebačeni u Italiju, pa tek onda na Krf.Gospođa Mihajlović ističe da se 100 godina javnost bavila istorijskim falsifikatima.
Dokument Mornarice Italije – “Za srpsku vojsku” je veoma bitan, jer ko zna šta bi se dogodilo na mapi Evrope da Italija nije izvukla Srpsku vojsku iz Albanije.Neko je očigledno hteo da sakrije da je posle spasavanja srpske vojske iz Albanije ta ista reorganizovana vojska odlučila ishod Prvog svetskog rata?!Iako su Englezi i Francuzi preuzeli obavezu izvlačenja srpske vojske iz Albanije, oni su zadržali stav, da je srpska vojska izgubljena za sva vremena i da se mrtvacu ne može pomoći tako da im se nije ni žurilo.Srbi su bili osuđeni na propast.Ovaj dokument sve to u potpunosti otkriva.

Na pitanje: Otkud Italija u čitavoj priči, ako se pouzdano zna da je početkom Prvog svetskog rata Italija bila u savezu sa Nemačkom i Austrougarskom? Mila Mihajlović kaže: Italija je istupila iz tog trojnog pakta u trenutku kad je Austrougarska napala Srbiju i želela je da ostane neutralna. Na molbu Francuza, Engleza i Rusa, Italija se priključila savezu Antanta. Naravno, za to je trebalo da bude teritorijalno nagrađena nakon rata: Dalmacijom, Albanijom, Istrom, grčkim ostrvima Dodekaneza, Antalijom koja je danas u Turskoj, i drugim.

Rat se završava, saveznici su pobedili zahvaljujući Italiji i Srbiji, Rusija više ne postoji, na sceni su Engleska, Francuska i SAD zemlja koja se prvi put pojavljuje kao važan činilac na međunarodnoj sceni. Ovim zemljama ne odgovara da Italija bude ta koja će biti glavna na Mediteranu. Ove zemlje poništavaju važeći ugovor o savezništvu sa Italijom i faktički Italija – od zemlje pobednice – postaje zemlja gubitnik! Skoro ništa što joj je obećano Italija nije dobila, sem milion mrtvih i sedamsto hiljada invalida.

Posle svega, tvrdi Mila Mihajlović, trebalo je saveznicima da smisle priču ko je spasao Srpsku vojsku, e tada i onda kreće ona čuvena „Lađa Francuska” koju svi i danas pevamo…Istina, bilo je puno francuskih lađa, ali da voze Srbe sa Krfa za Solun, pa na front! Kad je trebalo spasavati Srbe, bila je, tu i tamo, po neka lađa francuska, ali najveći deo posla oko izvlačenja Srba obavila je Italija i niko drugi.

Na pitanje: Zašto je ovaj tako važan dokument zaboravljen, Mila Mihajlović kaže:- I tada je vođen medijski rat, a Italija je bila žrtva medijskog rata! I zato je herojski gest Italije, koja je spasla Srbe i Srbiju, po merilima Engleza, pa i Francuza, morao biti zaboravljen, a spasavanje Srba iz Albanije pripisano je u najvećoj meri Francuzima i Englezima, koji verovatno prstom ne bi mrdnuli da im Ruski car Nikolaj nije zapretio da će izaći iz rata, ukoliko ne krenu u spasavanje Srba iz Albanije.Sto godina je o svemu ovome bio izgubljen trag.

Podelite:

7 Komentari

 1. Hm,hmm…u ozbiljnim temama,iskljuci tu stalnu ” tito boljku” iz glave,nije Tita, Momcilo Djujic i Pavao Djurisic su,hteli na vesla,da ih prevezu do Bara,da ne cepaju papirni opanci,preko Prokletija peske

 2. Hm,hmm…Povratak u otadzbinu,oslobodjenje otadzbine,dao je polet i podigao moral srpske vojske. Francuska konjica je tesko pratila i sustizala srpskupesadiju. Franse De Pere,je vidno iskazao ljutnju,sto su srbi,prvi usli u Beograd,planirao je,da on,na belom konju,ujase prvi ujase u Beograd,medjutim to se nije desilo.

 3. Ruski car Nikolaj je, a na koenopreklono/vapijuće molenje Kralja Aleksandra
  Karađorđevića za spas srpske vojske , zapretio da će sklopiti seperatni mir
  sa Nemcima, što bi značilo poraz saveznika na zapadnom frontu, pa su
  Francuzi zapretili Italijanima, da, kao najbliži prostoriji za evakuaciju
  srpske vojske, otpočnu sa evakuacijom svim raspoloživim brodovljem, zajedno
  sa Francuzima.
  I vojvoda Mišić to piše svojim memoraima – ”Moje uspomene”.
  Dakle, jesu Italijani angažovani na pritisak Francuza, a ovi pod pritiskom
  Cara Nikolaja zbog njegove najave da će sklopiti separatni mir sa Nemcima,
  što bi zančilo propsat saveznika na zapadnom frontu – Marni!
  Nema govora da su to Italijani samoinicijatvno uradili!

  Mila Mihajlović:
  ”Na pitanje: Otkud Italija u čitavoj priči, ako se pouzdano zna da je
  početkom Prvog svetskog rata Italija bila u savezu sa Nemačkom i
  Austrougarskom? Mila Mihajlović kaže: Italija je istupila iz tog
  trojnog pakta u trenutku kad je Austrougarska napala Srbiju i želela
  je da ostane neutralna. Na molbu Francuza, Engleza i Rusa, Italija se
  priključila savezu Antanta.”?!

  Navodi, da je ITALIJA ISTUPILA IZ TOG TROJNOG PAKTA U TRENUTKU KAD
  JE AUSTROUGARSKA NAPALA SRBIJU I ŽELELA DA OSTANE NEUTRALNA, nisu
  verodostojni, jer je Prvi svetski rat počeo 28. jula 1914, što bi značilo
  da Italija uopšte nije bila u TROJNOM PAKTU SA NEMAČKOM I AUSTRO-
  UGARSKOM?!

  Dragan Slavnić

  • @Lune!
   Ni jedan tvoj link ne može da se otvori, a ja, k`o velim,
   ovaj vic će sve objasniti!

   ”Kolale priče po narodu, kako Kralj Aleksandar ima
   tajni sef u
   Švajcarskoj, ali niko ne zna šifru.
   I posle ko zna kojih i kakvih okolnosti, posle dužeg
   vremena, taj famozni sef je otvoren, posle Titove
   smrti.
   I, šta mislite, šta je u sefu pronađeno?
   Samo jedan papirić, na kome je pisalo:
   ”ACO, HVALA TI!
   Potpis: TVOJ JOŽE”

   Dragan Slavnić

  • Novinarka je n o v i n a r k a i, jos,Novinarka RAI, te je , kao n o v i n a r k a, otkrila da je kljucala voda vruca, a kao Novinarka RAI da je ta voda italijanska, te mediteranski kljucala; “otkrila” da su italijanski brodovi… Buduci VRSTAN novinarotkrivac, morala je hrabroznalacki zakljuciti da se Italija suprostavila Francuskoj i Engleskoj, a ove ustuknule pred MOCI Italije! Vredan Novinar, koliko i normalno postojeci papiric u vojnim u vojnim arhivama Italije, a napisan- jer se mora “evidentirati”!- povodom angazovanja na tom i tom zadatku; a samo angazovanje po n a r e d b i Engleske i Francuske!
   E, sad: i Italija i Francuska i Engleska ( ova zadnja od Karadjordjevih ustanaka do dana danasnjega- i ubuduce, ako nas bude!) toliko nas volili i vole i voljece bas kao i tih , za Srbe apokaliptickih, dana da su se svom im vatikanskom ( i Engleska!) Dusom djavolu molili da ne Mycenici
   Grobnice Plave, no i svi Srbi uopste zavrse u nekoj Grobnici! No bijade (i) tada Rusija i – evo nas i danas( kakvi smo…?)! Spalajkoviceve Syze, pa godina i nesto poslije Aleksandrovo do Neba preklinjanje Nikolaja Drugogi i- eno one naredbe ono dvoje onom trecem; ono dvoje cak nece te balkanske ” prljavce” sa duplom- srpskoruskom- dysom, no, po zahtevu istih posao mora da obavi HRABRI Digic! Taj Akeksandrov l e l e k Nikolaju trebao bi biti i u glavi i u dusi svakom Srbinu, no i to, radi nekadasnjeg i sadasnjeg- jos groznijeg!- “bratsrva i jedinstva” nema ga ni u glavi, ni u dusi! Zasto Aleksandar Nikolaju? Dusevno osakaceni srboEU, dakle
   neSrbi, imaju svoj uhodani odgovor- nastranu s njima!- , ali s v a k i Srbin zna ono sto je i Aleksandar znao: kada je na pomolu propast- a moci se nema da se ZLO (uvijek od strane gdje Sunce z a p a d a) savlada, moli, preklinji Brata sa Istoka … Biti je ili velikim naivcem ili otfijukalim, pa misliti da je Aleksandar- oprost!-
   glup, te nezna koliko i kakvo dobro mu i E i F ( I je nebitna) zeli; da nezna njihovo crvljivo zadovoljstvo u vidjenju( konacnog) nestajanja i S od Srba.
   Slavnic je napisao systu istinu koju nevalja da Srbi znaju, jer Srbi moraju da mrze sebe i s v o j e ( gruba parafraza Ducica), a, Boze!, toliko je to poznata stvar.
   Na kraju, “zahvalan” ” novinarki” sto je “otkrila” tako “bitan” “dokument”, a Vidovdan to “otkrice” dobrano potkrepio naslovom.

 4. Možda su brodovi bili Italijanski,ali pravi spasilac Srbske vojske je bio Ruski car Nikolaj ll Romanov. Da on nije zapretio istupanjem iz rata i sklapanjem separatnog mira sa Nemačkom niko nebi mrdnuo prstom za Srbe. Nemojte više da lažete ljude kako imamo prijatelje i saveznike na zapadu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here