Српску војску на албанској голготи није спасила Француска, већ ево ко…

Поделите:

Мила Михајловић, Српкиња, истраживач, новинар чувене италијанске телевизије РАИ и књижевник, случајно је пронашла документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије написан 1917. године у Милану, који баца потпуно ново историјско светло око српске голготе у Албанији током Првог светског рата.

Документ говори и о стварној помоћи такозваних великих српских пријатеља, Француске и Енглеске српској војсци у њеном спасавању од потпуног уништења приликом повлачења из врлети албанске голготе.Овај документ, случано откривен, али и очито намерно затурен – показује и доказује да српску војску нису спасили Енглези и Французи, што је опевано и у чувеној песми (која је и данас патриотски српски хит) „Креће се лађа Француска”, већ Италијани и бродови Морнарице Италије, а не француске. И, да има космичке правде, а нема је, право име песме требало би да буде „Креће се лађа италијанска”?!
Крајем новембра 2011. године академик др Драгољуб Живојиновић објавио је књигу „Невољни ратници, велике силе и Солунски фронт” која је озбиљно уздрмала и нашу, а и читаву европску савремену историографију. Реч је о књизи која је својом аутентичном садржином срушила све досадашње тезе о нашим савезницима и пријатељима пре и током Првог светског рата.

Књига академика Живојиновића открила је све српске илузије и заблуде и упрла прстом у Енглеску, земљу која је од самог напада Аустроуграске на Србију 1914. године, свесрдно радила на уништењу Срба и српске државе.

Од завршетка Првог светског рата, каже у својој књизи академик Живојиновић, па све до данашњих дана, српски народ је живео у заблуди називајући Енглезе својим савезницима чак пријатељима.

Она, као приређивач репринт издања књиге „За српску војску – једна заборављена прича“ открива низ детаља о понашању српских савезника Енглеске и Француске током преласка српске војске преко Албаније, као и њено извлачење са албанске морске обале и пребацивање на грчко острво Крф.

Новинар РАИ Мила Михајловић каже:

– До података о стварном понашању Енглеске и Француске према српској држави, војсци и народу, током Првог светског рата дошла сам сасвим случајно. Листајући по својој богатој историској архиви набасала сам на документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије написан 1917. године у Милану. Реч је о заборављеном војном документу под називом „За Српску војску“.Од тада се овом документу губи сваки траг, али и права истина о извлачењу српске војске из Албаније која никад није званично изашла на светлост дана. Трагом провере валидности овог важног документа Мила је кренула пре више година.Обијала је многа врата широм Италије и Србије тражећи одговор: Да ли неко поседује овакав документ?Свуда – зид ћутања, али и потврда да се ради о потпуно оригиналном документу који је по свом садржају јединствен, и да други исте, или сличне садржине не постоји, што су јој признали и у влади, а и у Морнарици Италије која је овај документ 1917. године написала за потребе владе Италије.

Књига „За Српску војску – једна заборављена прича“ је богата писаном и фотографском архивском грађом.Ова књига коначно расветљава мрак који је све до сада владао у српској историографији о пет месеци епопеје српске војске током преласка Албаније и евакуације, најпре у Италију, а потом на Крф и у Бизерту. Са овим документом једноставно нико никада није био упознат, па ни италијанска, а понајмање српска јавност.

https://youtu.be/watCS3qUZOc

Да би се неправда према историјским чињеницама исправила потрудила се Мила Михајловић:

– Документ има изузетну историјску вредност и значај за Србију, као једини постојећи документ и једина архивска грађа из тог периода. За Италију, документ има огроман политички значај, јер открива да је Италија том приликом обавила хуманитарну интервенцију незапамћених размера за коју се и данас може рећи да је највећа и најсложенија у историји. На крају, као потврда да је Италија добро одрадила посао постоји доказ:

Никола Пашић је 22. фебруара 1916. Италији са Крфа упутио писмо у којем пише:

„По завршетку транспорта Срба из Албаније, изражавам најискренију захвалност Краљевској влади за моменталну и ефикасну интервенцију Краљевске морнарице Италије, као и за рад свих органа власти, хвала што се евакуација извршила брзо и на најбољи могући начин.“
Од 12. децембра 1915. па до 29. фебруара 1916. године, италијанска морнарица је из Албаније евакуисала близу 300.000 српских војника и избеглица, 24.000 аустријских војника – заробљеника српске војске, 10.153 коња, 68 топова и 300.000 тона хране и материјала.

Са војском је евакуисана и српска влада, војни врх, парламент, интелигенција, велика количина злата и сребра и готовог новца, архиве, краљ Петар И Карађорђевић и регент Александар.

Обављено је 248 пловидби и употребљено 350 лађа, читав посао је обављен уз огроман ризик од потапања бродова од немачких подморница (Сумарена).

У истој операцији, евакуисано је и 6.000 црногорских војника, добровољаца из Херцеговине и Боке, и краљ Никола И Петровић са породицом.
Како каже Мила Михајловић подвиг италијанске морнарице, до сада је остао скоро непознат, а увек су у први план истицане заслуге Француске и Енглеске, иако је њихово учешће у операцији извлачења српске војске из Албаније било вишеструко мање него што смо ми то истицали током последњих 100 година…

Документ Морнарице Италије, каже Мила Михајловић, открива још један кључни детаљ, српски војници нису са обала мора Албаније пребацивани одмах на грчко острво Крф, већ су прво пребачени у Италију, па тек онда на Крф.Госпођа Михајловић истиче да се 100 година јавност бавила историјским фалсификатима.
Документ Морнарице Италије – “За српску војску” је веома битан, јер ко зна шта би се догодило на мапи Европе да Италија није извукла Српску војску из Албаније.Неко је очигледно хтео да сакрије да је после спасавања српске војске из Албаније та иста реорганизована војска одлучила исход Првог светског рата?!Иако су Енглези и Французи преузели обавезу извлачења српске војске из Албаније, они су задржали став, да је српска војска изгубљена за сва времена и да се мртвацу не може помоћи тако да им се није ни журило.Срби су били осуђени на пропаст.Овај документ све то у потпуности открива.

На питање: Откуд Италија у читавој причи, ако се поуздано зна да је почетком Првог светског рата Италија била у савезу са Немачком и Аустроугарском? Мила Михајловић каже: Италија је иступила из тог тројног пакта у тренутку кад је Аустроугарска напала Србију и желела је да остане неутрална. На молбу Француза, Енглеза и Руса, Италија се прикључила савезу Антанта. Наравно, за то је требало да буде територијално награђена након рата: Далмацијом, Албанијом, Истром, грчким острвима Додеканеза, Анталијом која је данас у Турској, и другим.

Рат се завршава, савезници су победили захваљујући Италији и Србији, Русија више не постоји, на сцени су Енглеска, Француска и САД земља која се први пут појављује као важан чинилац на међународној сцени. Овим земљама не одговара да Италија буде та која ће бити главна на Медитерану. Ове земље поништавају важећи уговор о савезништву са Италијом и фактички Италија – од земље победнице – постаје земља губитник! Скоро ништа што јој је обећано Италија није добила, сем милион мртвих и седамсто хиљада инвалида.

После свега, тврди Мила Михајловић, требало је савезницима да смисле причу ко је спасао Српску војску, е тада и онда креће она чувена „Лађа Француска” коју сви и данас певамо…Истина, било је пуно француских лађа, али да возе Србе са Крфа за Солун, па на фронт! Кад је требало спасавати Србе, била је, ту и тамо, по нека лађа француска, али највећи део посла око извлачења Срба обавила је Италија и нико други.

На питање: Зашто је овај тако важан документ заборављен, Мила Михајловић каже:- И тада је вођен медијски рат, а Италија је била жртва медијског рата! И зато је херојски гест Италије, која је спасла Србе и Србију, по мерилима Енглеза, па и Француза, морао бити заборављен, а спасавање Срба из Албаније приписано је у највећој мери Французима и Енглезима, који вероватно прстом не би мрднули да им Руски цар Николај није запретио да ће изаћи из рата, уколико не крену у спасавање Срба из Албаније.Сто година је о свему овоме био изгубљен траг.

Поделите:

7 Коментари

 1. Hm,hmm…u ozbiljnim temama,iskljuci tu stalnu ” tito boljku” iz glave,nije Tita, Momcilo Djujic i Pavao Djurisic su,hteli na vesla,da ih prevezu do Bara,da ne cepaju papirni opanci,preko Prokletija peske

 2. Hm,hmm…Povratak u otadzbinu,oslobodjenje otadzbine,dao je polet i podigao moral srpske vojske. Francuska konjica je tesko pratila i sustizala srpskupesadiju. Franse De Pere,je vidno iskazao ljutnju,sto su srbi,prvi usli u Beograd,planirao je,da on,na belom konju,ujase prvi ujase u Beograd,medjutim to se nije desilo.

 3. Руски цар Николај је, а на коенопреклоно/вапијуће молење Краља Александра
  Карађорђевића за спас српске војске , запретио да ће склопити сеператни мир
  са Немцима, што би значило пораз савезника на западном фронту, па су
  Французи запретили Италијанима, да, као најближи просторији за евакуацију
  српске војске, отпочну са евакуацијом свим расположивим бродовљем, заједно
  са Французима.
  И војвода Мишић то пише својим мемораима – ”Моје успомене”.
  Дакле, јесу Италијани ангажовани на притисак Француза, а ови под притиском
  Цара Николаја због његове најаве да ће склопити сепаратни мир са Немцима,
  што би занчило пропсат савезника на западном фронту – Марни!
  Нема говора да су то Италијани самоиницијатвно урадили!

  Мила Михајловић:
  ”На питање: Откуд Италија у читавој причи, ако се поуздано зна да је
  почетком Првог светског рата Италија била у савезу са Немачком и
  Аустроугарском? Мила Михајловић каже: Италија је иступила из тог
  тројног пакта у тренутку кад је Аустроугарска напала Србију и желела
  је да остане неутрална. На молбу Француза, Енглеза и Руса, Италија се
  прикључила савезу Антанта.”?!

  Наводи, да је ИТАЛИЈА ИСТУПИЛА ИЗ ТОГ ТРОЈНОГ ПАКТА У ТРЕНУТКУ КАД
  ЈЕ АУСТРОУГАРСКА НАПАЛА СРБИЈУ И ЖЕЛЕЛА ДА ОСТАНЕ НЕУТРАЛНА, нису
  веродостојни, јер је Први светски рат почео 28. јула 1914, што би значило
  да Италија уопште није била у ТРОЈНОМ ПАКТУ СА НЕМАЧКОМ И АУСТРО-
  УГАРСКОМ?!

  Драган Славнић

  • @Lune!
   Ни један твој линк не може да се отвори, а ја, к`о велим,
   овај виц ће све објаснити!

   ”Колале приче по народу, како Краљ Александар има
   тајни сеф у
   Швајцарској, али нико не зна шифру.
   И после ко зна којих и каквих околности, после дужег
   времена, тај фамозни сеф је отворен, после Титове
   смрти.
   И, шта мислите, шта је у сефу пронађено?
   Само један папирић, на коме је писало:
   ”АЦО, ХВАЛА ТИ!
   Потпис: ТВОЈ ЈОЖЕ”

   Драган Славнић

  • Novinarka je n o v i n a r k a i, jos,Novinarka RAI, te je , kao n o v i n a r k a, otkrila da je kljucala voda vruca, a kao Novinarka RAI da je ta voda italijanska, te mediteranski kljucala; “otkrila” da su italijanski brodovi… Buduci VRSTAN novinarotkrivac, morala je hrabroznalacki zakljuciti da se Italija suprostavila Francuskoj i Engleskoj, a ove ustuknule pred MOCI Italije! Vredan Novinar, koliko i normalno postojeci papiric u vojnim u vojnim arhivama Italije, a napisan- jer se mora “evidentirati”!- povodom angazovanja na tom i tom zadatku; a samo angazovanje po n a r e d b i Engleske i Francuske!
   E, sad: i Italija i Francuska i Engleska ( ova zadnja od Karadjordjevih ustanaka do dana danasnjega- i ubuduce, ako nas bude!) toliko nas volili i vole i voljece bas kao i tih , za Srbe apokaliptickih, dana da su se svom im vatikanskom ( i Engleska!) Dusom djavolu molili da ne Mycenici
   Grobnice Plave, no i svi Srbi uopste zavrse u nekoj Grobnici! No bijade (i) tada Rusija i – evo nas i danas( kakvi smo…?)! Spalajkoviceve Syze, pa godina i nesto poslije Aleksandrovo do Neba preklinjanje Nikolaja Drugogi i- eno one naredbe ono dvoje onom trecem; ono dvoje cak nece te balkanske ” prljavce” sa duplom- srpskoruskom- dysom, no, po zahtevu istih posao mora da obavi HRABRI Digic! Taj Akeksandrov l e l e k Nikolaju trebao bi biti i u glavi i u dusi svakom Srbinu, no i to, radi nekadasnjeg i sadasnjeg- jos groznijeg!- “bratsrva i jedinstva” nema ga ni u glavi, ni u dusi! Zasto Aleksandar Nikolaju? Dusevno osakaceni srboEU, dakle
   neSrbi, imaju svoj uhodani odgovor- nastranu s njima!- , ali s v a k i Srbin zna ono sto je i Aleksandar znao: kada je na pomolu propast- a moci se nema da se ZLO (uvijek od strane gdje Sunce z a p a d a) savlada, moli, preklinji Brata sa Istoka … Biti je ili velikim naivcem ili otfijukalim, pa misliti da je Aleksandar- oprost!-
   glup, te nezna koliko i kakvo dobro mu i E i F ( I je nebitna) zeli; da nezna njihovo crvljivo zadovoljstvo u vidjenju( konacnog) nestajanja i S od Srba.
   Slavnic je napisao systu istinu koju nevalja da Srbi znaju, jer Srbi moraju da mrze sebe i s v o j e ( gruba parafraza Ducica), a, Boze!, toliko je to poznata stvar.
   Na kraju, “zahvalan” ” novinarki” sto je “otkrila” tako “bitan” “dokument”, a Vidovdan to “otkrice” dobrano potkrepio naslovom.

 4. Možda su brodovi bili Italijanski,ali pravi spasilac Srbske vojske je bio Ruski car Nikolaj ll Romanov. Da on nije zapretio istupanjem iz rata i sklapanjem separatnog mira sa Nemačkom niko nebi mrdnuo prstom za Srbe. Nemojte više da lažete ljude kako imamo prijatelje i saveznike na zapadu.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here