Стрељање ђака у Крагујевцу од стране Немачког окупатора – 21. октобар 1941.

Поделите:

МАСАКР У КРАГУЈЕВЦУ ОД СТРАНЕ ФАШИСТА …да ли је могло бити све дугачије !????

Пиредио – Ђорђе Бојанић

Главно жариште било је слободна територија у Србији и Ужичка Република, која је одолевала пуна три месеца офанзиви Немаца . Немци су кренули пуном жестином током октобра и новембра 1941. године. Вршили су масовне репресије над становништвом.

Ради одмазде, Немци су издали наредбу по којој ће за једног убијеног немачког војника стрељати сто Срба. Та наредба је примењивана.

У Крагујевцу су у знаку одмазде затворили 7000 недужних грађана и ђака и стрељали око 2.400 грађана 21. октобра 1941. године, међу којима и целе разреде ђака крагујевачке гимназије.

Узрок ове тешке крагујевачке трагедије је непромишљени напад  удружених партизана и четника  на немачку колону на путу између Горњег Милановца и Крагујевца. У том нападу је погинуло 10 и рањено 26 немачких војника.Када су се немачки војници повукли према Крагујевцу, водили су са собом и своје рањенике, али су оставили мртве војнике. То је изазвало још већи бес и тежњу за осветом код Немаца.

Немачка врховна команда донела је средином септембра 1941.године једну сурову одлуку: да за сваког убијеног немачког војника стреља 100, а за сваког рањеног војника стреља 50 невиних људи (талаца).Ова одлика саопштена је српском народу путем штампе, радија и плаката. Најчудније је то што су за све то знали и партизани и четници !

Лазар Пантелић, директор друге мушке гимназије у Крагујевцу, био је издвојен из групе за стрељање.Када је видео много својих ђака, питао је немачког официра:“Куда ће ова деца?Ја сам њихов директор.Молим вас, пустите њих, а мене водите!“ “Не може“ гласио је одговор. “Онда мени није место овде. Мени је место са својим ђацима!“ Отишао је у смрт са својим ђацима, остављајући код куће петоро своје деце.

Генерал Недић је, забринут због свега онога што се дешава у Србији, упутио 2. новембра 1941. године поруку и опомену „онима у шуми“ покушавајући да бар неке од њих уразуми. Он им је рекао: „Ви вашом безумном акцијом изазивате одмазде окупатора.

За једну немачку главу узима се сто српских. Јел то хоћете ви? Желите ли ви стрељање српског народа? Кажите шта хоћете? Ви бежите у шуму, а остављате незаштићене своје миле и драге, родитеље и породице, село и град. Хоћете ли њих да доведете у опасност? … Шта сте постигли досадашњим својим радом и акцијом? Само зло. Само уништење.Само безбројне угашене српске животе.Само тешку проливену крв.Српску крв.“

Српски народ у окупираном делу Србије нашао се пред алтернативом  да са партизанима и четницима крене у у бесмислену борбу са десетоструко јачим противником (окупатором) до самоуништења  или да са генералом Миланом Недићем  и Српским добровољцима крене са окупатором  против комунистичке револуције и равногорске заблуде  и покуша да спасе опасност од биолошког истребљења  и опстанка Срба.

ЈЕДАН ДЕО СРПСКОГ НАРОДА ЈЕ УВИДЕО ОПАСНОСТ И СТАО УЗ ГЕНЕРАЛА НЕДИЋА. ЗАТО ОВА САРАДЊА СА ОКУПАТОРОМ НИЈЕ БИЛА СЛУЖБА НЕПРИЈАТЕЉУ, ВЕЋ СЛУЖБА У ИНТЕРЕСУ СВОГ НАРОДА. БИЛА ЈЕ ТО ЈЕДНА ВЕЛИКА ЖРТВА ЗА СВОЈ НАРОД, ЈЕДНА ПОБЕДА ЖИВОТА НАД СМРЋУ.

Нико нема право да за рачун неке идеје, политичких интереса или идеала жртвује цео народ.

kragujevac-sumariceУ ратовима се жртвује војска да би се заштитио народ, а у револуцији се то ради обрнуто. Комунисти су, међутим, продужили својим путем. Њима није било стало ни до народа ни до његове слободе. Занети илузијама и похлепни на власт, они су, безобзирно газећи преко хиљада жртава недужних људи и преко згаришта српских села и градова, упорно ишли својим путем – остваривали своју револуцију за своје интересе које ће искористити после рата,што се  показало као тачно (на жалост, за нас СРБЕ) .

Велики школски час се од 1971. године одржава сваке године крај споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама сваког 21. октобра.

Велики школски час опомиње на људскост!!!

 

Поделите:

9 Коментари

 1. Највећи бес Немаца изазвала је чињеница да су њихови убијени војници кастрирани и да су им извађене очи. Да ли су Броз и комунисти желели да изазову репресалије и да буде побијено што више Срба – то нека свако закључи по својој памети.

  • Istu stvar tzv. komunisti, tj o l o s, radili su po svim srpskim krajevima preko Drine, samo mnogo dyze; pO hrvatskima NE- OVI SU VEC BILI SA.NJIMA I SVABAMA U ZAHEDNICKOM PODUHVATU ISTREBLJENJA SRBA; SVABE SU CAK BILE korektivni Faktor u odnosu na ove zvijeri, a sve im, u konacnici, islo pi planu…

  • Dragane Pavlovicu
   Naravno da ne treba pravdati zlocine nacista.
   Clanak pruza elemente za razmisljanje, za postavljanje pitanja na pr :
   Sta je ubistvo nemackih vojnika (u zemlji koja je porpisala bezuslovnu kapitulaciju) donelo Srbiji ?
   Ili, sta je sarajevski atentat doneo Srbiji ?
   Ili, sta je Srbija dobila time sto nije potpisala ultimatum u Rambujeu ?
   Pozdrav

 2. Nemci su (bez sumnje) prema Srbima bili veliki zlikovci, ali izvesno je i to (ono što je Arčibald Rajs govorio i na šta je upozoravo Srbe) da su narod dobar (genetski materijal) ali ne i oni koji “završe visoke škole”, jer oni tek postaju pokvareni i zli! I to se pokazalo kao apsolutna istina, i pre drugog svetskog rata. (WWII) Prema tome komunizam (i komunisti) sa “svojim političkim programom” su (u ovom slučaju) “sekundarni” koliko moralni i obrazovni kvalitet onih koji čine državu i vode narod! Znamo da su mnogi od “komunista” bili, činili SANU, i za vreme kralja Aleksandra Karađorđevića i isto takvi se zaklinjali Brozu (da sa njegovog “Tvoga puta ne skrenemo”) U tome je problem, moralni (etički) kvalitet “obrazovanog kadra” jer (kako vidimo) istorija Srbima nije “učiteljica života”! U sadašnjoj SANU još uvek ima lopova i idiota “srbskih patriJota” koji od toga (dobro, veoma dobro) žive, a da absurd bude potpun i da svedoči svemu ovome (SANU lopovluku) Toma (majmun) Nikolić osvedočeni lopov i idiot je “Predsednik Srbije bio, i akademik SANU je “čak”!

  ŠUMARICE ZA NEZABORAV
  (Na poslednjem školskom času)
  21. Oktobar, 1941. g.
  u Šumaricama kraj Kragujevca
  7000 (sedam hiljada) ljudi, radnika i seljaka
  (uključujući i đake iz kragujevačkih škola)
  kao odmazdu za nekog “soladata” iz “soldateske Vermahta”
  koji su mislili da porobe ceo svet i čovečanstvo svedu na organizaciju insekta i mrava
  – da gmižu i puze, i njihovim interesima služe!
  “Ja i sada držim svoj čas”
  Ta profesorska “lakonska” izreka daleko je odjeknula
  (kroz sva vremena i geografske širine) na sav glas – sve do nas!
  Kada profesori i nastavnici održe svojim đacima
  svoj (i njihov) poslednji čas, on bi trebalo da utiče i na sve nas.
  Tada, tom izjavom, profesor taj ušao je u istoriju
  (iako za normalne ljude taj “događaj” stvara moriju)
  jer oni koji su “priredili takvu scenu” nisu dostojni ljudskom imanu!
  Oni su monstrumi divlje zveri, – odgajani u drugoj veri,
  koja ne poznaje ljudskost i Etiku
  i moralno padaju na svakom koraku.
  Učenici, đaci, – još uvek deca – apsolvirali su tu nauku
  koja mnogima (čitavog života) predstavlja muku!
  Na jednom (svom poslednjem) času
  ušli su u istoriju našu.
  A njihovi krvnici, dželati trijumfu svome se nadali
  i moralno sve dublje – samo su padali,
  i na bojnim poljima, i svuda dokle su stigli
  više od životinja i zverova – ni u jednom svom “podvigu” – nisu se digli
  i kao takvi u sećanju ostali.
  Istorija je to – ovde u Srbiji, u Kragujevcu zabeležila
  – da se ne zaboravi!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here