СТРОГА ТАЈНА: Познате личности из СФРЈ који су били у четницима

Поделите:

Многе познате личности у бившој СФРЈ које су проносили славу комунистичке Југославије били су припадници четничког покрета и Дражини саборци или његови омладинци. Изненадићете се ко је све био у четницим

Аутор књига о генералу Драгољубу Михаиловићу наставља да открива историјске чињенице и мало познате ствари о четничком покрету. Телеграф.рс преноси још једну од прича Милослава Самарџића.

Наиме, многе познате личности биле су припадници четничког покрета на челу с Дражом а међу њима су и кошаркашка легенда Бора Станковић, глумац Мија Алексић, прва Звездина звијезда Рајко Митић, али и чувени кошаркашки стручњак Александар Николић, сценариста Новак Новак и многи други.

Самарџић пише да је у јесен 1943. године, послије капитулације Италије, дошло до великог прилива интелектуалаца у партизански покрет – они се томе нису обрадовали, напротив, тврди овај хисторичар.

Послијератном погрому избјегао је студент Александар Аца Николић, омладинац Штаба 501. Он ће постати један од главних твораца југословенског кошаркашког чуда и вјероватно најуспјешнији репрезентативни тренер свог доба. Под његовим вођством освојене су прве медаље на европским и свјетским првенствима шездесетих година.

Још једна кошаркашка легенда, тада студент ветерине, Борислав Бора Станковић, био је београдски равногорски илегалац. Према непровереним информацијама, његовог оца су убили комунисти.

Илегалац је био и један од најчувенијих послијератних фудбалера – Рајко Митић. Он је био командант бригаде београдских равногорских илегалаца. Спасао се захваљујући фудбалу, а својим преживјелим саборцима дијелио је на стотине бесплатних улазница за утакмице “Црвене звезде”.

Један од најпопуларнијих послератних глумаца Мија Алексић прољеће и љето 1944. године провео је на Гледићким планинама, на курсевима за равногорску омладину.

Чувена глумица из шездесетих година Бранка Митић током рата је била члан Женске равногорске организације санитета (ЖРОС) Делиградског корпуса. Председница ЖРОС-а и Југословенске равногорске омладине Делиградског корпуса, Даница Ивковић, ћерка др Ивковића из Алексинца, стријељана је од комуниста 26. новембра 1944. на Бубњу код Ниша.

Глумац Љубиша Бачић био је у пропагандној секцији Чегарског корпуса, која је организовала скечеве и приредбе. У тој секцији налазио се и потоњи чувени глумац Мића Татић, као и још један Нишлија, ништа мање чувени глумац, Живојин Жика Миленковић. Жикин отац Александар, радник Нишке железничке радионице, био је припадник Дражине железничке организације.

Новак Новак (Новаковић), чији је отац, свештеник Јеша Новаковић, посље рата стријељан у Kрушевцу, дао је Драгутину Добричанину улогу Васе С. Тајчића у култној серији „Позориште у кући”. Kроз тај лик је, колико је то било могуће у оно доба, приказана грађанска класа, коју су уништили комунисти.

– За разлику од осталих бораца, сељака и радника, љекари су, опћенито узевши, као интелектуалци и већ формирани људи теже приступачни преваспитавању у духу народноослободилачке борбе – писао је шеф санитета Врховног штаба, др Гојко Николиш.

Зато је тражио “највишу будност“ према тим љекарима, док је “главно упориште“ медицинске службе и даље било “болничарско особље које је у току ове двогодишње борбе вишеструко доказало своју оданост циљевима НО борбе”.

У то доба, 30. новембра 1943. године, Четврта црногорска бригада је овако извјештавала о разлозима стријељања једног дезертера из 6. црногорске бригаде:

“Ми смо судили овом бјегунцу 6. бригаде зато што је био врло опасан тип (интелектуалац) који је ишао код четника…“

Масовним ликвидацијама, нарочито посље “ослобођења“, српски народ је тешко осакаћен, што се најбоље уочава по каснијим успјесима Дражиних људи који су преживјели то “вријеме смрти“.

Тако, Дражин поручник Милисав Шурбатовић у Америци постаје шеф инжењерске екипе пројекта “Аполо 11″. У пројект је, иначе, било укључено још пет српских емиграната. Милорад Драшковић из Београда, шеф Штаба 501 Југословенске равногорске омладине, постао је професор на Стенфорду и директор Архива Хуверовог института.

Још један омладинац из Штаба 501, Димитрије Ђорђевић из Београда, био је редовни професор Kалифорнијског универзитета и гостујући професор на многим универзитетима, укључујући и Kембриџ. Био је члан Америчког историјског друштва и низа других научних установа. Kао и Драшковић, аутор је више научних радова, а његов опис Матхаузена – у који је допао као Дражин четник – спада у најбоље описе овог концентрационог логора.

Оно што су Драшковић и Ђорђевић били у Америци, у Француској је био Бранислав Страњаковић,рођени Ужичанин, Дражин београдски илегалац. Страњаковић је докторирао у Женеви, на теми “Лењин и Трећа интернационала“. Kао свјетски експерт за комунизам, после смрти Бориса Суварина уређивао је часопис “Исток-Запад“, у Паризу. Објавио је више књига, а заједно са Милорадом Драшковићем и „Биографски речник Kоминтерне“.

Александар Ђокић “Ћоса“ из Сибнице под Kосмајем, београдски студент, омладинац Штаба 501, завршио је два факултета у Женеви, постао доктор наука и познати научник у Швајцарској.

Пуковник Живан Kнежевић из Београда, шеф Војног кабинета у влади Слободана Јовановића, постао је амерички официр и, уз Дражу, једини Србин носилац највећег америчког одликовања намјењеног странцима – Легије заслужних.

Шеф београдских илегалаца, потпуковник Жарко Тодоровић “Валтер“ из Београда, посље изласка из Матхаузена 1945. постаће пуковник Легије странаца, а по завршетку војне каријере високи чиновник француске владе.

Још један четнички официр постао је амерички универзитетски професор: капетан Петар Бубрешко, ратни командант Требињског среза, шеф пропаганде Требињског корпуса и уредник листа „Глас Kосова“. Бубрешко је дипломирао француску књижевност на Сорбони, прије рата је био професор француског језика у Требињској гимназији, а посље рата на Тексашком универзитету. Познавао је Јована Дучића, а 1951, уз помоћ бившег министра Јована Ђоновића, управо он објављује три до тада непозната дијела великог песника: “Стаза поред пута“, “Моји сапутници“ и “Јутра са Леутара“.

Низ оних који су некако измакли џелатима, иако нису емигрирали, почињемо с капетаном др Немањом Вурдељом из санитета Дражине Врховне команде. Он је постао утемељивач неурологије и психијатрије у Војводини. Био је оснивач Kатедре за неурологију, психијатрију и медицинску психологију на Универзитету у Новом Саду. Преминуо је 2004, у 97. години живота.

Рат су преживјела и два чувена Дражина илегалца из Словеније: Леон Штукељ, најуспешнији спортиста у историји Словеније и Александар Бајт, који ће постати најпознатији словеначки економиста.

 

Босански националисти

Поделите:

7 Коментари

 1. Nemojte tako. Po Lunu su svi oni bili sljam i bolje je drzavi koja ih nema nego ima. Zbunjujete ga samo. Ipak po meni ovaj tekst i sama cinjenica da ste ga objavili samo aludira da su mnogi drugi tekatovi koje objavljujete cista glupost. Da li bi Kosovo bilo danas nezavisno da je Zivan Knezevic recimo bio Predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije 1945, a da je Aleksandar Djokic iz sela Sibnica vodio nasu nauku a Aleksandar Bajt Ministar Ekonomije. Hmmmmm hmmmm dali bi bilo nrzavisno i da li bismo bili u NATO paktu ??? Ajde komunjare, da nagadjamo ? Istine se bojite

 2. Крваве Титове сатанистичке комуњаре су побиле више од 500 000 Срба на правди Бога.
  Њима је то мало било, то каже и њихов херој Јово Капичић и њихов уметник Мештровић.
  Једино је Павелић у сатирању Срба успешнији био од Тита.
  Јадан Хитлер је добио тек треће место.

  Синови и унуци Комуњара се понашају исто као синови и унуци Усташа и немачких Есесоваца.
  Чекају да заборав прекрије истину.
  Чуте у својим покраденим становима у Београду и вилама отетим на Дедињу.

  Сатаниног унука Јошку Броза, пропалог пијаног кафеђију још увег Срби лебом ране.
  Социјалисти га држе га као Вампира у Српском Парламенту, док му се српска крв цеди са руку.
  Само је остало да доведу Павелићеву унуку из Мадрида, да и њу изджавамо. Па и њен деда је Србе убијао.

 3. NE znam jel bi se zaletao da tvrdim da je Pavelic vise Srba ubio od Tita, to je za debatu. No evo jos jednog nicka koji mrzi komuniste ali ipak mrzi vise Zapd pa iako je anti-komunista (kobajagi) ne smeta mu sto su Srbija i Venecuela jedini podrzali rusiju u aferi oko trovanja onog jadnika i njegove kceri u engleskoj

  • Imas dokaze da ih je rusija otrovala? Jel znas da za tu tvrdnju mozes da popijes tuzbu od bilo kog za klevetu? Oces na sudu moci dokazati da je rusija otrovala ovo dvoje? Oce ti britanija poslati dokaze za odbranu? Engleska uporedjuje putina za hitlerom i svetsko prvenstvo sa oi u berlinu. Ista ona engleska koja je ucestvovala na tim oi i salutirala tom istom hitleru dok dok su rusi bojkotovali. Ista ona engleska ciji je premijer te iste godine poklonio u pregovorima hitleru sudetsku oblast.Nemojmo zaboravati da je ta engleska i stvorila hitlera. Ne treba rusija da dokazuje svoju nevinost u tom ubistvu vec engleska krvicu. Inace oni su ziveli u engleskoj upravo u blizini vojne labaratorije za hemijsko naoruzanje. Sta cemo sa tim? Ako su rusi u engleskoj smakli toliko ljudi , po mnogo cemu nebitnih da li to znaci da rusi rade sta hoce u engleskoj? I kako se svako ubistvo desilo u engleskoj bas kad je londonu trebao razlog za optuzbe?

   • HAHAh sjajno. Cela istorija je.ene Srbije od 1945 do danas se svodi na optuzbe bez dokaza ili upravo suprotno onome sto je istina. Evo meni si Lune rekao dezerter iako sam ja otisao kad rata nije ni bilo. Vuk Draskovic je ispljuvan od 1990-te i optuzen da je koljac muslimana, izdajnik Srbije, izdajnik Kosova, da je sam pucao na sebe. Al nemoj rezim sirotog putina da optuzujem za nesto za sta ga ceo normalni svet optuzuje, jer on je u ruskoj Sluzbi verovatno bio kafe kuvarica pa nije sigurno treniran u bockanju otrovima i peglanju nekih neravnina. Da da sad je meni jasno zasto ste jedini sa Venecuelom uz Rusiju, nema yo veze sa politikom nego ste ovako jedna duboko osecajna drzava …hahaha more je.em li vam rusku komunisticku klicu koja vas je okotila

 4. ZNAM vas sve, prvu na netu da sire propagandu kao i 1990tih dok su albanci unosili oruzje u nasu juznu pokrajinu….ma strasnu vi bezbednost stbiji dajete. Da se DB rasformira bila bi vam stbija bezbednijA

 5. Треба споменути и Савку Дабчевић Кучар, до септембра 1943. чланицу Југословенске равногорске омладине у Сплиту. После је променила и политичку и националну припадност, постала председница Савеза комуниста Хрватске и 1971. водила МАСПОК и припреме за отцепљење Хрватске и покољ над Србима у Хрватској.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here