СВА БЕСМИСАО РАТА У СФРЈ У ЈЕДНОМ СНИМКУ: Овде није погинуо ниједан официр, само моји јарани

Foto: Youtube/Printscreen
Поделите:

У двоминутном интервјуу који је 27. јуна 1991. на почетку рата у Словенији тада деветнаестогодишњег војник ЈНА Бахрудина Калетовића из Тузле дао новинару Јутела, он је изговорио реченицу која описује сав бесмисао рата и убијања на постору бивше СФРЈ.

Бахрудин је 1991. године био војник Југословенске народне армије (ЈНА), а у Словенији је постао један од симбола сукоба.

У раним јутарњим сатима 27. јуна 306. лаки артиљеријски пук ПВО 10. корпуса је прешао словеначку границу код Метлике, да би га одмах потом напали припадници Територијалне одбране (ТО) Словеније.

Новинар Yутела Ивица Пуљић је интервјуисао Бахрудина на линији ватре на Краковскем Гозду док је лежећи у шуми држао положај.

На питање да ли зна због чега се води рат он је одговорио: “Ма откуд знам. Они као хоће да се отцепе, а ми им као не дамо”, одговорио је тада 19-годишњак из Тузле.

Пуљић га је питао “Какво је стање?”, на шта је он одговорио “Је*ено, ето какво.”А на питање “Знате ли против кога се борите?”Бахрудин Калетовић је рекао: “Откуд знам, само знам да пуцају на нас и ништа више. Пуцају ови територијалци, је*и га, ко ће други.”

На питање колико је војника до сада погинуло Бахрудин је рекао: ” Ниједан официр, није погинуо само моји јарани, данас тројица.Не знам где ми је глава, који је дан, где је положај, колико година имам. Само да жив останем молим Бога.”

Бахрудинова људски једноставна изјава управо просто описује сав бесмисао било којег рата на свету. Бахрудин је рат у Словенији и БиХ преживео, али седам година после овог снимка погинуо је у саобраћајној несрећи у близини куће када је ишао да види тек рођеног сина.

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here