СВАЂА КРАЉА АЛЕКСАНДРА И ВОЈВОДЕ МИШИЋА одредила је бруталну судбину Срба и државе

Поделите:

Славни српски војвода Живојин Мишић све добро предвидео, шта је рекао, то се и обистинило. О томе најбоље говори разговор са тадашњим регентом Краљевине Србије Александром I Карађорђевићем, баш уочи стварања Краљевине СХС из 1918. године.

Овај говор до речи исписан је у књизи аутора Миће Живојиновића, „Живот преточен у памћење“ , из 2004. године.

Александар: Живојине Мишићу, када ћете се одљутити? Докле ћете бити љути на мене, вашег краља?

Живојин: Ваше височанство, неумесно је да себе проглашавате краљем поред живог краља, ваљда се и принц Ђорђе за нешто пита?

Александар: Живојине седите! Немојте, молим вас, опет да почињете, седите и слушајте! Има разлике између Вашег, добро и мог, гледишта на „уједињење“ српских земаља, од оног које заговарају и подржавају Париз, Лондон, Рим… Они хоће да у заједничку државу са Србијом гурну и Хрватску и Словенију. Дакле, Европа жели да створи Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца по сваку цену, јер јој се чини да ће заједничка држава Словена бити најбоље решење за мир на Балкану.

Живојин: Височанство, зашто да нам Европа кроји државу?! Кад неко нешто од нас прави, сутра ће узети за право да то и растури. Кад ти неко нешто да, кад-тад ће тражити да му то платиш. И то са каматом, на интерес! У државним пословима нико ништа не дарива, а да притом не мисли на уздарје. Данас дар, сутра дар-мар! Ако данас дозволимо да нам Европа скроји државу како она хоће, док смо живи, узимаће нам меру по својој жељи, по својој потреби и задовољству!

Они ће бити планери, а ми градитељи и рушитељи. Прекрајаће нам земљу уздуж и попреко, избрисаће границу за коју смо се жртвовали! Никад неће бити тамо где јој је место и где је Богу мило и народу драго! Српска граница у тој вештачкој творевини биће у рукама сотоне! И сотона ће, док је света и века, испитивати нашу издржљивост и мерити нашу снагу! На њој ће ценити колико можемо, смемо и умемо! То неће бити српска граница, него српска јадница! То није наша држава, држава уједињења српских земаља, за коју се боримо, трпимо, патимо и страдамо!

А када је на „притисак“ великих сила да се Србија уједини са вековним непријатељима српског народа, престолонаследник Александар, пред генералима, говорио о великој „помоћи“ и „признањима“ која су дата Србији кроз обећања од савезника, Мишић је уздахнуо:

– Дао Бог, Ваше височанство, да ја дочекам да са српским народом тумарам балканском помрчином тражећи обећано, а не спомињући изгубљено.

Поделите:

1 коментар

  1. Pukovnik Mica Zivojinovic…..komuno-gnjida nasao da umislja sta je Zivojin Misic rekao svom vrhovnom komandantu. U.baska izmosiljotina do izmisljotine. Regent Aleksandar Vrhovni Komandant vojske koja je vratila Kosovo Srbiji…….JNA je vojska koju su rasturili slovenacki sumari i nocni cuvari, vojska koja bi se sutra povukla da uskoce 3-4 dobro istrenirana komandosa. Pukovnik JNA nije dorastao da pise ni o Djeneralu Misicu a kamoli o Kralju velikomuceniku. Dole P.tin.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here