Текст о продаји кокаина у Љубљани – „Време”, 18. октобар 1936.

Поделите:

„Љубљана, 17 октобра. – Данас је полиција дала новинарима обавештење по већ познатој кокаинској афери, у којој је главни актер љубљански трговац Драго Ћеферин. Том приликом новинари су у полицији сазнали да је полиција истовремено са Ћефериновом афером открила још једну сличну аферу. Жртва ове друге афере са лажним кокаином био је исто тако један љубљански трговац чије име полиција држи у тајности. И Ћеферин и тај други трговац постали су жртве истих лопова.

Превара са овим другим трговцем изведена је на сличан начин, као и са Ћеферином. Трговцу је дошао најпре један лопов и причао му како се на продаји кокаина може добро зарадити. Kада је трговца уверио у рентабилност посла, обећао је да ће му послати једног човека који шверцује кокаин.

Другог дана дошао је други лопов и продао трговцу пакетић кокаина, за који му је овај платио 15.000 динара у готову и дао му меницу на 17.000 динара. Али већ после неколико дана трговац је установио да је уместо кокаина добио обичан прашак. Исте вечери дошао је код њега први варалица. Он се стражно ражљутио, када му је трговац причао о превари. Љутећи се на добавлача, рекао је трговцу да ће да му се реваншира и да ће му продати пакетић правог кокаина, али тако јефтино да ће на њему зарадити оно што је изгубио.

Идућег дана био је заказан састанак у једној гостионици. Варалица је донео пакетић, који је био пробушен на једном месту, како би се трговац уверио да је то заиста кокаин. Трговац је поверовао, узео пакетић и предао варалици меницу на 15.000 динара. Одмах после тога трговац је почео да продаје кокаин. Међутим, већ после неколико дана код трговца су дошли у радњу полицијски агенти и на своје велико изненађење том приликом трговац је сазнао да је продавао лажни кокаин и да га је једна његова муштерија пријавила полицији. На темељу ове пријаве ушла је онда полиција у траг и Ћефериновој афери, па је до сада похватала све главне актере ове пустоловине, која је изазвала веома велико интересовање не само у Љубљани већ и у целој Словеначкој.”

„Време”, 18. октобар 1936.

 

ФБ страница Куриозитет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here