ТЕСЛА ЗАМАЛО ДА СЕ ОЖЕНИ ЛЕНKОМ ДУНЂЕРСKИ? Спојио их је Лаза Kостић, а уместо брака, десила се ТРАГЕДИЈА

Поделите:

Љубав која се никад није десила.
Забрањена љубав Лазе Kостића и Ленке Дунђерски спада у једне од највећих љубавних прича са наших простора, која је резултирала трагичним крајем.

О, за то време скандалозној љубави, коју је спречила разлика од целих 30 година, и данас се мало зна. Оно што је остало познато јесте да између њих двоје никада није било ничег више од платонске љубави, која је, после трагичног краја младе Ленке, преточена у једну од најлепших љубавних песама српске књижевности “Санта Мариа делла Салуте”.

У време када је већ увелико био заљубљен у младу Ленку, Лаза Kостић редовно је размењивао писма са Николом Теслом. Њихово пријатељство започело је сусретом у Пешти 1892. године, а наставило се дописивањима која су трајала дуже од једне деценије.

Писма која су ова двојица срспких великана размењивала, већином нису сачувана, међутим, остало је једно, које баца светло на љубавну причу Ленке и Лазе.

Из ове преписке сазнаје се да је у једном тренутку чувени српски песник предложио свом пријатељу и великом научнику да се ожени Ленком Дунђерски.

– Драги пријатељу, данас је од прилике трећа обљетница како смо се оно састали у Пешти и онако лијепо провели оно неколико дана. Наумио сам да прославим тај дан. Шта мислите како? Не бисте никад погодили да вам не кажем: хоћу да вас оженим! Qуелле идéе! Рећи ћете. Знам шта ћете рећи, знам шта ћете помислити, све знам, па ипак! Промислите се добро, све мислите на једно смислите, па ми јавите на шта сте смислили. Ако пристајете, послаћу вам одмах слику моје намјењенице и дознаћете њено име. Било како било, свакојако вјерујте да остајем навјек ваш пријатељ, Лаза Kостић… – стоји у првом Лазином писму на ову тему упућеном Тесли.

Лаза Kостић до краја писма ни у једном тренутку није споменуо да је и сам јако заљубљен у Ленку, али да се због разлике од 30 година не усуђује да је запроси.

Иако Теслин одговор није сачуван, из једног другог Лазиног писма упућеног научнику може се закључити какав је он био.

– Драги пријатељу, ако хоћете да вам речем по души, ја се другом одговору нисам ни надао. А кад већ говорим о души и кад се добро промислим, ваља ми признати: на вашем месту, не бих ни ја другојачије… Најкрупнији разлог за вашу женидбу био би да се не сатре семе које рађа такове детиће… Зато немојте мислити ни са каквим болом на то да сте ви задњи свога рода… Јер, напокон, ваше племе, па да је и Немањино, не би се могло лепше завршити него таквим егземпларом… – наводи Kостић у писму које је објављено 2010. у Годишњаку Градског музеја Сомбор.

Своје проводаџисање Лаза није крио ни од Ленке, која је због тога била очајна, што се може видети из записа из њеног дневника.

У лето 1895. године Ленка записује у свој дневник следеће:

– Не знам шта је с њим. Јавио се, али како! Нуди ми удају за неког господина из Америке, нашег порекла, славног проналазача, мислим да се зове Никола, презиме му је чудно. Kако не разуме да ја хоћу само њега! Нећу ни лепог, ни младог, ни високог… Ово више не могу да издржим!

Kако му је план да споји Ленку и Теслу пропао, Лаза је повукао драстичан потез како би се заувек одвојио од своје највеће љубави.

Недуго након овог проводаџисања Лаза се, на предлог Ленкиног оца, оженио богатом Јулијаном Јулчом Паланачки из Сомбора.

Kао рекацију на ту вест Ленка бележи у свом дневнику:

– Готово је све. Он се оженио! Да ли је могао да буде свирепији? За кума је позвао мог оца! Савршен злочин, без трага. Али зашто? Шта сам нажао учинила? Зашто се оженио за богатство и само због тога? Чујем, није ни лепа, ни млада, само миражџика. Зар на то спаде мој велики песник и сви његови, и моји идеали? Отишла је моја срећа. Нашто сада и живот?

Само два месеца касније Ленка изненада умире 8. новембра, баш на свој 25. рођендана.

Ова вест задесила је Лазу док је био на меденом месецу са својом новопеченом супругом у Венецији.

8. новембра, после кратког и тешког боловања, у 25. години млађаног јој века, у вечност се преселила Ленка Дунђерски – гласила је порука коју је Лаза добио.

Пуних 14 година након њене смрти Лаза пише песму “Санта Мариа делла Салуте”, а само годину дана касније и сам се придружује својој Ленки.

Са друге стране, Никола Тесла никада се није женио. Живот је провео у апстиненцији, сматрајући да је секс погубан за његов интелект и рад.

– Мислим да не бисте могли набројати много добрих изума ожењених људи – изјавио је једном приликом.

Да ли због овог чврстог става или маркантног изгледа, Тесла је био омиљен међу женама.

Он је, међутим, остао доследан себи, а до краја је остало непознато да ли је икада имао нешто више са женама, осим пријатељског односа.

Поделите:

3 Коментари

  1. Не верујем да ке Лаза стварно хтео да Ленком ожени Теслу. То је про форме предложио јер је тачно знао да Тесла није имао никада намеру да се жени јер се, као врховни светски научник и светац у преданости Богу чувао своју телесну и духовну невиност да се подари народу и Богу. Он је рекао и то сећао да је рођшен да служи народдном добру, само је желео да његово дело буде забележено као дело доброг Србианм човечанству. А зашто се Лаза и Ленка нису узели, само они знају…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here