„Тито ће бити елиминисан за три недеље после јануара 1953. и Хрвати ће урадити посао…”

Поделите:

Тито је био кључна карика у борби против стаљинизма, показују отворене архиве ЦИА. Битну подршку је имао у Алену Далсу, легендарном и контроверзном директору ЦИА.

„Једно од иритантних искустава за совјетске владаре била је демонстрација да држава под комунистичким лидером може бити независна од Москве и преживети. Југославија је креирала опасно наслеђе. Много је опасније то за Москву него да стално има опасног непријатеља. Наша политика према Југославији је помогла да Југославија остане слободна од утицаја Kремља“, открио је Ален Далс улогу Југославије и САД против Стаљина, у једном од ретких појављивања, у јулу 1960. године.

Далс је практично направио обавештајну заједницу какву данас познајемо, а оптуживан је за мешање у разне догађаје широм света. Тако се његово име спомиње као једног од кључних људи приликом војног удара у Ирану 1953. године којим се шах Мохамед Реза Пахлави вратио на власт свргнувши демократски изабраног премијера Мохамеда Мосадика који се противио страном капиталу у иранској нафтној индустрији. Та акција ЦИА звала се „Операција Ајакс“.

Ален Далс био је у Другом светском рату био шеф ОСС-а за Европу, задужен, између осталог, и за Балкан. Његово седиште било је у швајцарском Берну одакле је координирао све обавештајне акције. Председник Хари Труман га је, због шпијунских заслуга током рата, одликовао 1946. године Медаљом слободе, као и Медаљом за заслуге. У образложењу одлуке Медаље за заслуге, између осталог, Труман је написао да је Далс током рата ефективно изградио обавештајну мрежу, запосливши стотине информатора и оперативаца, продирањем у Немачку и Југославију… Kомплетно је обавештајно покрио Француску, Италију и Аустрију.

Ален Далс је постао директор ЦИА 26. фебруара 1953. године.

Kако се види из архива ЦИА, Далс је био битни заштитник, али и савезник Југославије у Хладном рату.

Kада је постао директор ЦИА, Далс је често био информисан о Титу и Југославији и та документа се могу пронаћи у архивама. Већ после неколико месеци тражио је информације у вези са предстојећим разговорима о економској помоћи Југославији. Није Далса када је реч о Југославији занимала само економска или политичка помоћ, већ и питања која се тичу Титове безбедности. Тако се у архивама може пронаћи и писмо Едгара Џеј Хувера, директора ФБИ-ја, из 1953. Алену Далсу у којем га упозорава на опасност која прети Титу.

„Стаљин је веома болестан и одредио је Маленкова да делује у његово име. Маленков је најјачи човек у Совјетском Савезу и он контролише војску. Совјети ће иницирати офанзиву на Југославију и Турску на пролеће 1953. или 1954…“, упозорио је Хувер.

У истом допису са ознаком „Топ сецрет“ који је, заправо, скуп сазнања добијених од доушника који је „раније достављао поуздане информације“, упозорава се и на покушај пуча у Југославији.

„Тито ће бити елиминисан за три недеље после јануара 1953. и Хрвати ће урадити посао. 160 Хрвата се тренутно тренирају (доушник верује да се тренинзи одвијају близу Беча). Совјети наговештавају да ће Драгунчек или Kукулевић заменити Тита…“, каже се, између осталог, у овом допису.

Друге везе ЦИА и Југославије из времена када је Далс био на челу америчких обавештајаца виде се из појединих докумената, међу којима има и новинских текстова о афери која је 1961. године захватила Америку. Те године је председник Kенеди ревидирао односе САД и Југославије због контроверзне продаје борбених авиона Титу…

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here