TURCI RUŠE PREKRAJANJE ISTORIJE: U 15. veku Kosovo bez Albanaca; Čak ih nije bilo ni u severnoj Albaniji

Podelite:

Defter za Vukovu oblast, zvanični dokument Osmanskog carstva iz 1455. godine, čiji original se nalazi u Istorijskom arhivu u Istanbulu pokazuje da sredinom 15. veka na prostoru Kosova i Metohije nije bilo Albanaca.

Preciznije, na celom prostoru između Prokletija i Kopaonika bilo je samo 46 albanskih porodica. To je zvanični rezultat popisa stanovništva koji je izvršila turska vlast, a koji je, kao jedinstven dokument, sačuvan do današnjih dana. Ovaj dokument pokazuje i sav besmisao tvrdnji zvaničnika iz Prištine da su Albanci, kao starosedeoci, čak učestvovali i u Boju na Kosovu, na strani kneza Lazara Hrebeljanovića, a da junak koji je ubio turskog cara Murata, u tradiciji poznat kao Miloš Obilić, nije bio Srbin nego Albanac.

Jer, ako je 1455. godine u srpskoj pokrajini bilo samo 46 albanskih porodica, nameće se zaključak da ih 1389. godine, kada su srpski vitezovi na Gazimestanu dočekali i potukli tursku vojsku, dakle 66 godina pre popisa, tamo nije ni bilo. Na početku „Deftera za Vukovu oblast“ piše da je on sačinjen 1455. godine u „zemlji Brankovića“. Što je dokaz da su i šest decenija pošto su okupirali Kosovo, a Vuka Brankovića odveli u tamnicu u Carigrad, gde je i umro, Turci tu teritoriju nazivali po njegovom imenu. Osmanlijski popisivači su zabeležili da na KiM postoji 480 naselja, sa 12.985 kuća.

U tim kućama živelo je ukupno 14.087 nosilaca domaćinstava, od čega su 13.696 bili odrasli muškarci, a 480 žene udovice čiji su muževi i drugi odrasli muški ukućani poginuli u stalnim ratnim sukobima. Najviše kuća — 12.840 — pripadalo je Srbima pravoslavcima, 75 Vlasima, 46 Albancima, 17 Bugarima, pet Grcima, dok je po jedna kuća pripadala Jevrejima i rimokatolicima.

Srbi su živeli i bili većina stanovništva u svih 480 naselja između Prokletija i Šar planine na jugu i padina Kopaonika na severu. Vlaška domaćinstva, njih 75, bila su prisutna u 34, dok je prisustvo Albanaca zabeleženo u svega 23 sela. Kada se pogleda ukupan broj albanskih domaćinstava, ispada da su u ta 23 sela u proseku živela po dva albanska domaćinstva. Sedamnaest bugarskih domaćinstava bilo je „raspoređeno“ u deset sela. Pet grčkih domaćinstava živelo je u Laušu i Vučitrnu, u kojem je evidentirano prisustvo po jedne jevrejske i rimokatoličke porodice.

Od prezimena koja su popisivači zapisali, 95,88 bila su srpskog porekla, 1,98 romanskog, 1,56 odsto neutvrđenog, 0,26 odsto albanskog i 0,25 odsto grčkog porekla.

Zabeleženo je da neki odrasli muškarci nemaju svoje kuće, i oni su evidentirani kao „siromasi“. Osim imena naselja, koja su sva srpska, Turci su beležili i nazive ostalih toponima. U dokumentu koji ima 480 strana nema nijednog naziva naselja, brda, reke ili planine sa albanskim imenom.

„Defter za Vukovu oblast“ je veličine 30 x 12 centimetara, uvezan je u kožni povez i predstavlja jednu celinu bez ikakvih interpolacija. Obuhvata 240 folija, odnosno 480 stranica. Pisan je na belom papiru crnim mastilom, i to veoma lepim rukopisom.

U defteru su zapisana i imena tadašnjih stanovnika Kosova Polja i okolnih krajeva. Najpopularnija muška imena na KiM 1455. godine su bila Radislav, Bogdan, Radica, Stjepan i Nikola, zatim Rajko, Miloš, Radoslav, Bogoje, Doroslav, Bogdan, Priboje i Milovan, dok su ženska bila Olivera, Radislava, Stojislava, Jelena, Stanislava, Vladislava i Vukosava.

Za pet vekova turske okupacije, situacija se dramatično promenila. Osmanlijski okupator je stalnim terorom podstrekivao prelazak srpskog stanovništva na islam i njegovo arbanašenje, a u poslednja dva veka naseljavanje Albanaca iz Albanije. Ipak, najdramatičnije promene strukture stanovništva dogodile su se u dvadesetom veku. U Drugom svetskom ratu, bežeći od šiptarskog terora, oko 200.000 Srba pobeglo je u „užu“ Srbiju. Posle rata, komunistička vlast je većini njih zabranila povratak u zavičaj.

Proces svođenja Srba na apsolutnu manjinu završen je 1999. godine, posle agresije varvara iz NATO-a, kada je južna srpska pokrajina predata na upravu tom zločinačkom vojnom savezu i misiji UN. Za samo nekoliko meseci više od 200.000 Srba iz Prištine i drugih delova KiM proterano je u tzv. užu Srbiju.

Prema poslednjem popisu stanovništva na teritoriji AP Kosovo i Metohija, koji je sproveden početkom aprila 2011. godine, tamo je živelo 1,7 miliona ljudi. Ovaj broj uglavnom obuhvata Albance, pošto popis nije sproveden u četiri opštine na severu pokrajine, a i najveći deo Srba južno od Ibra ga je bojkotovao.

U biračkim spiskovima Republike Srbije vodi se oko 116.000 stanovnika Kosova i Metohije srpske nacionalnosti koji imaju pravo glasa. U ovaj broj je uračunato i oko 9.000 Goranaca, koji su primili islam, ali smatraju da pripadaju srpskom etničkom stablu.

I severna Albanija bez Albanaca

Da Albanaca nije bilo ne samo na Kosovu i Metohiji no ni u severnoj Albaniji svedoči i Dečanska hrisovulja iz 1330. godine, koja sadrži detaljan spisak domaćinstava koja su popisana u Metohiji i današnjoj severnoj Albaniji, na metohu manastira Visoki Dečani.

Iz hrisovulje saznajemo na manastirskoj zemlji s obe strane Prokletija ima 89 sela, 86 srpskih i tri albanska. Od 2.166 zemljoradničkih gazdinstava i 2.666 stočarskih samo su 44 bila albanska.

Sputnjik

Preuzeto Hronograf

Podelite:

6 Komentari

 1. Pa Dečansku hrisovulju su popisivali monasi iz namastira…
  A znate kakvi su oni?????
  Oni popisuju ko dođe da se krsti i donese prilog na tas ko ne dođe na krštenje taj nema šta da traži u njihovim knjigama….
  Može da se šeta okolo po brdima čak da nesili pola Kosova i celu Šarplaninu oni okrenu glavu na drugu stranu i gledaju kako pčele oprašuju kadifu hahaha.
  Ne interesuju ih nepomjanici samo oni koji donesu žita u torbi da se popišu.
  Ta Dečanska hrisovulja nije nikakav statistički dokaz demografske slike tog doba samo tendenciozna verska zabeleška poslušnika namastira.

 2. Kakvo neznanje!!! Dečansku hrisovulju nisu pisali nikakvi dečanski monasi, već je napisana na dvoru kralja Stefana Dečanskog. I nisu popisani oni koji donose žito manastiru, već su popisana sva domaćinstva koja su pripadala posedu manastira Dečana. I zbog toga je ona izvor prvog reda. Neverovatno neznanje.

 3. Pa o tome ti i govorim..
  Domaćinstva koja su pripadala manastiru Dečani sigurno nisu bili cincari nisu bili kifuti,nisu bili romi,nisu bili bogumili,nisu bili venecijanci,nisu bili albanci….
  Dakle Stefan Dečanski je naredio namastiru da popišu poreske obveznike njemu od interesa,sve one koji su plaćali nekakav crkveni porez i bogatili njegov budžet…
  Od ovih drugih nije imao nikakve vajde pa ga nisu ni interesovali….
  To što ih pisar nije upisao u hrisovulju ne znači da se nisu reprodukovali po okolnim brdima i umnožavali rapidnom brzinom pacova..
  Da su čekali Dečanac da ih upiše malo sutra bi natalitetom osvojili teritoriju..
  Samo bi se naplaćali poreza i izumrli bez prava na privatnu svojinu..
  Ovako nisu bili upisani ali nije im ni trebao upis u Stefanove poreske knjige..
  Dobili su decu i nasledstvo stečeno pravom na budućnost van tadašnje administrativne birokratije..

  • Ipak grešite. Srpska srednjevekovna država, kao i sve zemlje tog vremena, se sastojala iz više suverenih oblasti, koje su imale svoje nezavisne oblasne gospodare. Društvena organizacija u tim nezavisnim oblastima nema nikakvih dodirnih tačaka sa društvenom organizacijom koju danas poznajemo, pa je Vaša misaona spekulacija, kojom pokušavate da kategorijama nastalim u 19. veku objasnite popis stanovništva iz Dečanske hrisovulje neozbiljan i tendeciozan…

 4. Ovi ostali dobili su hrisovulju da se popovi igraju sa njihovim dušama.
  Postali su statistička greška Stefanove poreske službe u arhivama srednjevekovne administracije..
  Koja je volela da uzima poreze ali nije volela da popisuje svakog samo onog od kog može da uzme.
  Od kog nisu ništa uzeli tog nisu ni popisali pa su se nadali da će bog da ga kazni nestankom jerbo pisar ga nije blagoslovio svojim gušjim perom …
  Smešna logika ondašnje birokratije šta drugo reći?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here