ВЕЧЕРЊИ ЛИСТ: Јасеновац је мит – логораши су се забављали

Поделите:

Текст у загребачком „Вечерњем листу“ у којем се усташки концентрациони логор Јасеновац назива „митом“ и тврди да је ријеч о кампу у којем су се логораши „забављали“, дио либералних хрватских медија назива срамним, док десничарски портали ликују.

Уводник новинара Милана Ивкошића, који је посвећен Јасеновцу и књизи ревизионисте Игора Вукића, изазвао је згражавање, али и одобравање у Хрватској.

„У логору је било обиље радионица у којима су затвореници могли да покажу креативне способности и способности за израду компликованих производа.

Тако су у једној радионици израђивани дијелови за аутомобиле и авионе. Те су га радионице чиниле радним /логором/, рад је обиљежавао свакодневни живот“, наводи аутор, објашњавајући назив „радни логор“.

Познати десничарски колумниста, један у низу оних који све чешће негирају злочиначки карактер усташке државе и геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима, тврди да је Јасеновац „стварао прилику за креативност“.

„У логору је било и забаве. Било је спортских утакмица, поготово фудбалских, концерата, представа, међу којима су извођена и дјела која су стварали сами затвореници“, пише аутор.

Овај десничарски новинар тврди и да су се јасеновачки логораши „бавили науком“.

Све своје ставове, који су увредљиви за бројне жртве усташких кољача у нацистичкој Независној Држави Хрватској /НДХ/, аутор заснива на књизи Игора Вукића, псеудоисторичара.

Вукић је секретар „Удружења за истраживање троструког логора Јасеновац“, које се свим снагама труди да оправда, умањи или негира злочине усташког режима у НДХ.

Према Вукићевој логици, болесни партизани су за јасеновачке логораше били већа пријетња од усташких кољача.

У великом дијелу хрватске јавности, не само у медијима, већ и образовним институцијама, па и политици, траје процес ублажавања и умањивања злочина усташа, уз обавезне поруке како су за сатанизацију НДХ највише криви Срби и комунистичко насљеђе.

Одомаћивање усташког поздрава „За дом спремни!“ и његова правна рехабилитација били су само логичан слијед реусташизације друштва, напомињу политички аналитичари.

РТРС
Поделите:

8 Коментари

 1. bilo je i cistih Srba-pravoslavaca na visokom polozajima u NDH,a neki od njih su:gen.Jovan Iskric
  gen.Mihajlo Lukic
  gen.Miroslav Opacic
  gen.Dusan Palcic
  gen.Milan Desovic
  gen.Djuro Dragicevic i zrakoplovni general Milan Uzelac.

 2. @Senad Bosnjak
  Хоћете рећи да су логор Јасеновац основали заправо Срби, а у њему су клани, черечени и живи печени јадни добри Хрвати и Бошњаци (Муслимани)?

   • pa bio je u vrhu NDH i Kurt Walthaim za vreme bitke na Kozari učestvovao u SS Wafe kaznenim ekspedicijama,palio sela i gledao kako gore pa ga posle rata izglasali da bude generalni sekretar UN u New Yorku ….
    bio je i tvoj pokojni Babo Alija Izetbegović u I Handžar diviziji nazvanoj **Vražja** na Sutjesci i Tjentištu 1943. jurio po Magliću i Vučevu Tita da ubije i njegovu sekretaricu Davorjanku pa im se izvukao ceo Vrhovni štab…..
    jedino ranjenici nisu svi izginuli zajedno sa Savom Kovačević njih 16 000….
    posle rata puj pike ne važi odmah ga Džemo postavio da bude paša u Sarajevu ko da ga je oslobodio od Nemaca a ne zajedno sa njima pevao Lilly Marlen i maštao da Herceg Bosna bude povjesna Anshlus Bavarska Oleleihu Uber skakaonica za III Reich…..

 3. Е, па, ако је ту било “забављања” за логораше, нека да Бог онима који то тако тврде да исто забављање доживе у неком сличном логору. Али ипак не. Немам срца ни таквима да то пожелим. Повлачим реч, јер не знају шт причају, па им треба опростити..

  • Знају, како не знају! И у праву су, мислим, један део, онај спортски су заборавили: оно како су логораши увезани жицом к’о Худини, пливали “леђа” до Београда!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here