ВИKЕНД ЈЕ НЕKАД БИО ПОНЕДЕЉKОМ? Радницима је требало 100 година да се изборе за њега, а само 10 да га ИЗГУБЕ

Поделите:

Пре него што је нерадни викенд постао општеприхваћена ствар, многи радници су га у сваком случају узимали. Kрајем осамнаестог и средином деветнаестог века у Енглеској велики број запослених није се трудио да се појави на послу у понедељак, играјуц́и на карту верских празника рекавши да су узели “Свети понедељак”.

Бенџамин Френклин се хвалио да је као младиц́ унапређен једноставним доласком понедељком на свој посао у штампарији у Лондону: “Моје стално присуствово (никада не узимам Свети понедељак) препоручио ме је господару.”

Свети понедељак
Многи радници су били мамурни у понедељак. Плац́ени су у суботу, у недељу би заглавили у цркви, тако да су украли тај понедељак како би трошили своје плате и мало се забавили. (Идеја о викенду као пероду за трошење новца и данас се држи: Американци потроше највише новца у петак и суботу увече, а најмање понедељком и уторком.

Такође, слабо плац́ени радници су били спремни да изгубе дневну плату у замену за дан слободе, тако да се дубоко осец́ала потреба за одмором од два дана. Финансијски удар тог изгубљеног понедељка био је стваран, па је, када је понуђено плац́ено пола суботе, вец́ина радника је била задовољна овим компромисом. Свети понедељак је нестао из традиције, а празник пола суботе постао је стандард у Британији 1870-их година.

Фордова петодневна радна недеља и велика мудрост која стоји иза ње

Један од кључних фигура у нормализацији викенда за остале америчке раднике био је заправо ауто-тајкун Хенри Форд.

Године 1914. Форд је повец́ао дневну плату у својим фабрикама од 2,34 долара дневно до 5,00 долара. Био је то радикални потез и ПР сензација. Хиљаде људи се појавило надајуц́и се да ц́е радити, што би изазвало скоро немире који су били угушени када је полицијска служба у горкој зими отворила ватру на мушкарце жељне посла.

Форд је истакао да то не само да је био потез за велики публицитет, вец́ да би више новца радницима пружио подстицај да га потроше – можда и на аутомобиле. Године 1926. Форд је поновио овај аргумент када је представио петодневну радну недељу.

Форд, вероватно случајно, артикулисао је контрадикцију која седи у самом срцу викенда, а то је време одмора и време потрошње.

Исто тако је истинито рец́и да се жудња за викендом не појављује искључиво из жеље за куповином, већ и због одмора слободног времена, дружења… Kоначно је зацементиран дводневни викенд.

Радили мање и то им се допало

Током депресије 1929. године многе индустрије су почеле да се врац́ају на петодневни распоред. У бурној економији, мање сати за неке је значило више посла за друге.

Американци су искусили шта значи радити мање и, шокантно, то им се допало. Приметили су то и политичари па је Закон о стандардима равноправности радника из 1938. утврдио модеран викенд: Американцима су обец́али осмосатни дан и четрдесетодневну радну недељу.

Реци здраво викенду

Викенд је завладао широм планете током наредних неколико деценија. До 1955. дводневни викенд је био стандард у Британији, Kанади и Сједињеним Државама, а кратке суботе су биле уобичајене широм Европе. До седамдесетих година, ни једна европска земља није прекорачила радну недељу од 40 сати – многи су радили мање – и сви су чекали викенд.

На Блиском Истоку, викенди од петка до суботе постали су норма у последњој половини 20. века, док су неке земље Западне и Северне Африке резервисале четвртак и петак. Али пошто су економије преоријентисане од локалних до глобалних, финансијски подстицај земљи која држи сате у складу са Западом изменила је облик викенда.

Оман је прешао са викенда од четвртка до петка до викенда петак-субота 2013. године.

Право на викенд је стална битка у Израелу, где је званични викенд дан и по, који чине суботу, од петка увече до суботе.

И већина амбициозних радника у свим земљама јер почела да ради викендом да би се доказала, па макар од куће. За многе менаџере чињеница да ће њихови запослени да дођу и викендом је знак посвећености.

 

блиц

Поделите:

1 коментар

  1. Нисам знао за то да је понедељак био нерадан. Знам да меснице не раде понедељком а да је имао својство викенда, то сада први пут чујем.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here