Винстон Черчил, као младић, добио батине у Београду, од Воје Танкосића

Поделите:

У време Бурског рата (1899-1902) српско јавно мњење се окренуло против Енглеске. Увређен што су се Срби усудили да критикују политику његове домовине, Винстон Черчил, млади новински дописник, написао је текст у коме је са презиром говорио о Србима и Србији. Воја Танкосић, тада млади официр а неколико година потом чувени четнички војвода, обећао је да ће надобудног Енглеза пребити чим му падне шака.
Прилика се убрзо указала. О овом догађају пише Александар Дероко, у књизи „Мангуплуци око Калемегдана“:

„Винстон пролази Оријент експресом кроз Београд, где воз застаје неколико сати. Черчил одлучи да протегне ноге и разгледа престоницу о чијим је житељима тако лоше писао. У ресторану код „Грчке краљице“ одлучује да се освежи. Та вест се брзо прочула. Обавештен је о томе и млади поручник Танкосић. преузимање (1)Дојурио је у кафану као без душе, испсовао и ишамарао надобудног Енглеза, тако да га је морала жандармерија отпратити до воза. Инцидент је након званичних извињења изглађен, а касније, због каријере коју је начинио Черчил, о томе се није смело ни говорити.“

Занимљиво је да Черчил због још једне епизоде из младости није има пуно разлога да по добром памти Србе. Његова мајка, Џени, била је позната по бројним љубавним аферама. Један од њених љубавника био је и српски краљ, Милан Обреновић.

Поделите:

5 Коментари

 1. nema veći krmeza od Bura…..
  u pravu je bio Čerčil jer sva ta Zulu plemena su pravi monstrumi…..
  žene se i udaju braća i sestre u prvoj liniji krvnog srodstva….
  i ovaj tupavi Tankosić nasrnuo na čoveka koji je kritikovao tako nešto umesto da ga pohvali????
  jeste da je volio da popije ali nikako nije tolerisao incest ovaj britanac……
  lepo ja kaže, da srbi vode poreklo od šiptara..

 2. Hm.hmm…Ako je ova prica tacna, tj ako je Cercil stvarno dobio samar u Beogradu, on to sigurno nije zaboravio i Srbe je kad god je mogao, smatrao divljacima. A moglo mu se . . .

  N.B. – Za vorkosigna : Buri nisu Zulu plemena, vec holandski kolonizatori (Boers) Juzne Afrike

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here