Vinston Čerčil, kao mladić, dobio batine u Beogradu, od Voje Tankosića

Podelite:

U vreme Burskog rata (1899-1902) srpsko javno mnjenje se okrenulo protiv Engleske. Uvređen što su se Srbi usudili da kritikuju politiku njegove domovine, Vinston Čerčil, mladi novinski dopisnik, napisao je tekst u kome je sa prezirom govorio o Srbima i Srbiji. Voja Tankosić, tada mladi oficir a nekoliko godina potom čuveni četnički vojvoda, obećao je da će nadobudnog Engleza prebiti čim mu padne šaka.
Prilika se ubrzo ukazala. O ovom događaju piše Aleksandar Deroko, u knjizi „Mangupluci oko Kalemegdana“:

„Vinston prolazi Orijent ekspresom kroz Beograd, gde voz zastaje nekoliko sati. Čerčil odluči da protegne noge i razgleda prestonicu o čijim je žiteljima tako loše pisao. U restoranu kod „Grčke kraljice“ odlučuje da se osveži. Ta vest se brzo pročula. Obavešten je o tome i mladi poručnik Tankosić. preuzimanje (1)Dojurio je u kafanu kao bez duše, ispsovao i išamarao nadobudnog Engleza, tako da ga je morala žandarmerija otpratiti do voza. Incident je nakon zvaničnih izvinjenja izglađen, a kasnije, zbog karijere koju je načinio Čerčil, o tome se nije smelo ni govoriti.“

Zanimljivo je da Čerčil zbog još jedne epizode iz mladosti nije ima puno razloga da po dobrom pamti Srbe. Njegova majka, Dženi, bila je poznata po brojnim ljubavnim aferama. Jedan od njenih ljubavnika bio je i srpski kralj, Milan Obrenović.

Podelite:

5 Komentari

 1. nema veći krmeza od Bura…..
  u pravu je bio Čerčil jer sva ta Zulu plemena su pravi monstrumi…..
  žene se i udaju braća i sestre u prvoj liniji krvnog srodstva….
  i ovaj tupavi Tankosić nasrnuo na čoveka koji je kritikovao tako nešto umesto da ga pohvali????
  jeste da je volio da popije ali nikako nije tolerisao incest ovaj britanac……
  lepo ja kaže, da srbi vode poreklo od šiptara..

 2. Hm.hmm…Ako je ova prica tacna, tj ako je Cercil stvarno dobio samar u Beogradu, on to sigurno nije zaboravio i Srbe je kad god je mogao, smatrao divljacima. A moglo mu se . . .

  N.B. – Za vorkosigna : Buri nisu Zulu plemena, vec holandski kolonizatori (Boers) Juzne Afrike

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here