ВЛАДАЛИ ПРОСТИТУЦИЈА И НАСИЉЕ! Полиција у овај део Београда није смела ни да крочи!

Поделите:

Последњи становници су исељени почетком шездесетих година прошлог века

Последњи становници су исељени почетком шездесетих година прошлог века

Драган Бјелогрлић је попут мађионичара у најновијој серији „Сенке над Балканом“ успео да оживи један део заборављеног Београда, чувено дивље насеље Јатаган малу, с којим ни Kраљевина СХС није успела да се избори, а које је у потпуности растурено тек шездесетих година, и то приликом припрема за организовање Прве конференције несврстаних.

Насеље које настало након Првог светског рата на данашњем простору између Булевара Франша д’Епереа и комплекса болница, од Мостара до Булевара ослобођења, а један од аутентичних записа из тог времена наводи: „Неколико Београђана, избачених на калдрму из својих сопствених станова, видеше тамо слободан плац, који је иначе општинско власништво, брзо створише план.

Предвече догураше материјал, по ноћи сами приступише раду и ујутро су у већ готовим кућама кували ручкове.

Њиховом примеру следовали су и остали бескућници, па су тако сваке ноћи ницале нове и нове куће, а данас већ имамо читаву варош у вароши. Нове страћаре се непрестано дижу, па често Јатаганмалац кад устане, види у свом дворишту нову, туђу кућу.

Наравно, насеље је у почетку било познато по томе што је чак и полиција тамо нерадо залазила, а проституција, коцкање, џепарење, продаја наркотика… били су уобичајне делатности.

Гордан Kичић, један од глумаца у серији, овако је описао поменуто насеље:

– Радња се дешава двадесетих година у Београду, у којем тада није било све лепо и чисто, него је било делова града, та Јатаган мала, која је била прљава и одвратна, тако да ми се свиђа што постоје обе стране медаље тог неког времена – навео је Kичић пре почетка емитовања серије.

Интересантно, током времена је Јатаган мала толико нарасла, да је полиција један део срушила 1933, а око 450 кућа до темеља је уништено у периоду од 1939. до 1940, да би дивље насеље у потпуности било расељено 1961.

Принудно исељење на Ледине

Насеље је настало крајем 1919. године. Током година, градска власт је парцијално рушила делове насеља, а 1939. године је срушен највећи део кућа и становници Јатаган мале су принудно исељени у Маринкову бару. Остатак становништва је почетком шездесетих исељен на Ледине, чиме је заувек уништено то дивље насеље.

 

Поделите:

4 Коментари

  1. E, да је тада Синиша Мали био градоначелник – ”Јатаган мала” би
    нестала преко ноћи као и – ”Сава мала!”

    Драган Славнић

  2. То да има или је било делова Србије у које Полиција није смела да крочи,
    може да напише само неко ко много гледа холивудске филмове.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here