ВОЈВОДА ПЕТАР БОЈОВИЋ: ” И ево, војници, соколови моји, ратници моји! Куцнуо је час да кренемо у пробој и да ослободимо напаћену, понижену и ојађену Србију”

Поделите:

Генерал (потоњи војвода) Петар Бојовић својим војницима 1. Армије пред почетак Вардарске офанзиве:

И ево, војници, соколови моји, ратници моји! Куцнуо је час да кренемо у пробој и да ослободимо напаћену, понижену и ојађену Србију – Отаџбину нашу! Молим вас и заклињем живим Богом, Господом наших предака, да осветлате образ светих ратника српских! Ако су ваше мајке уцвиљене; ако су ваше сестре обешчашћене; ако су ваше љубе осрамоћене; ако су ваши очеви осакаћени; ако су ваша браћа на крсту разапета; ако су деца ваша као оне сиротице што у гори пиште и лелечу, немојте, кад све то будете видели, да вас мржња и освета у злочин одведу! Немојте се светити њиховој нејачи, немојте искаљивати бес на њиховим женама, немојте убијати децу њихову, јер то није завет ваших дедова, нити се може једно зло другим злом да савлада!

Ваше је само ово: војник на војника, ратник на ратника! Све што је преко тога, није од Бога! Ако ли неко од вас – не дао Бог! – прекрши овај завет светих ратника српских, кунем му се, биће избрисан из књиге живота како на овоме, тако и на ономе свету!

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here