Војвода Стојан Јанковић – вођа Срба у Далмацији

Поделите:

Каква је била сурова судбина Срба на граници турско-млетачкој граници говори нам и судбина Војводе Стојана Јанковића. Рођен је на Жегару изнад планице Буковице покрај реке Зрмање. Вјечити војници, вјечито у борби на границама хришћанске Европе. Отац му је био и сам војвода и комадант морлачке војске. Стојан се у више ратова истакао у борбама против Турака, у почетку је ратовао уз свога оца Јанка Митровића, након очеве смрти 1659. године, послије боја ускока са Турцима на реци Цетини, Стојан је заменио оца на месту сердара котарских ускока.

Убрзо у фебруару 1666. године код Обровца је заробљен када су силни турски заповједници изгинули. Јанковић Стојан је био толико значајна личност да је одведен у Цариград лично пред султана Мехмеда Четвртог. Годину дана се скоро ништа није знало за каваљера витеза Светог Марка како су му Млеци дали титулу. Спретни сердар српски је искористио прву прилику и успио побећи вратити се у Котаре.

Учествовао касније се и у борбама у Херцеговини, а 1686. је ослободио град СињЛику и Крбаву. Годину дана касније је погинуо током напада на Дувно.

Своје место је нашао и у епским народним песмама Јанко од Котара и Мујин Алил“, „Женидба Стојана Јанковића“, „Ропство Јанковић Стојана“. 

Видовдан

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here