Време, кад је Србија била у корак са Европом…

Поделите:

Године 1893.отвара се електрична централа и уводи електрично осветљење, а 1894. пушта се у саобраћај први електрични трамвај у Београду. Ту се види да српска престоница у свом брзом напретку није уопште заостајала за многим европским и светским метрополама, а најбоље показују ови подаци: само десет година после изума Томас Едисон електричне сијалице (а за тај проналазак је најзаслужнији генијални Никола Тесла), на Теразијама је упаљено електрично осветљење.

Познато је да је амерички проналазач Александар Бел монтирао први телефонски апарат у Бостону 1876. године, а београдски механичар Панта Михајловић је прву телефонску жицу поставио 14. марта 1883., дакле само 7. година после великог догађаја у Америци.

У згради где се налазила кафана „Три листа дувана“; на првом спрату, десио се први телефонски разговор у Београду.

Ево једног интересантног случаја са поменутим механичаром Пантом , који је уводио телефоне.

Он сведочи  да је наговарао Тешу Николића из Министарства војске да се уведе телефонска линија између Министрства, које се тада налазило на почетку улице Краља Александра, и војне касарне у Београдској тврђави: „Он ме одведе до прозора  и показа у дворишту три коњааника. Шта ће ми тај твој телефон кад ови коњаници за три минута стигну до касарне и јаве шта треба.“

На први позив за увођење телефона јавио се само један претплатник индустријалац Ђорђе Вајферт.

Иначе, први телефонски претплатник  у Београду био је новинар Љубомир Бојовић, уредник листа „Брка“. Његов апарат носио је број један, кад се стигло до броја 13, ствар је стала -баксузни број нико није хтео…

Коришћена литература – Небојше Богуновића, Коекуде Србијо, Српске историјске теме   1804 -1918.

Приредио Ђорђе Бојанић

Поделите:

9 Коментари

 1. Дај немој се лажемо: откад постоји, Србија опстаје на сељаку, а презире га и пљачка колико може и уме. У модерној историји сва Европа завршава се на Славији, иза Славије почињу блато и мрак. Ми смо доживели да нам струја и водовод стижу 1960-тих, асфалт и телефон 1990-тих, што је Европа завршила до 2.св.рата, канализација никад.. До 2.св.рата здравствено и пензијско осигурање имали су само државни и страни службеници, а сељаци су почели да га уплаћују 80-тих.

  • Драги Дуле, истина о Србији. Али можда ниси знао да је, рецимо Холандија, и данас, “аграрна” земља, иако има моћну индустрију. Са друге стране, тек 1960. су црнци у Америци добили гласачка права – АЛИ тек пошто су убили Мартина Лутера Кинга – ао нда му дали Нобелицу као и дан по његовом имену. У времену о којем је горњи текст, Србија је умела да препозна цивилизацијске тековине. То данас ТЕК ПОЧИЊЕ, после мрака којег нам је донела “звезда петокрака”, у различитим издањима и маскама.

 2. Hm,hmm..pa,imali smo mrak i Drugi svetski rat,dok nije u tunelu u sred mraka,zasijala zvezda petokraka….do,i posle 1960.godine.
  Slavija,je nekada,bila rit i mocvara,pisu,da je knjaz Milos,nekada,voleo tu da dolazi u lov na patke.

  • Да је среће да је ту и остао рит – данас би био богато излетиште. Овако, Американци бомбардоваше 1999. зграде подигнуте од ЊИХОВИХ ПАРА којима су купили савест и душу српских пацовчића досељених у Србију. Луне, НИКАКО да ми објасниш: ОТКУД АМЕРИЧКА ЉУБАВ ПРЕМА ТИТИ, ПА ДА МУ ДАЈУ ТОЛИКЕ ПАРЕ? Русима нису дали, иако су били део СССРа, а богами ни Кинезима. А сада поново мрзе (Северну) Кореју… У чему је штос? 🙂 Молим те за одговор. ти сигурно знаш: ШТА су то тим парама КУПИЛИ АМЕРИКАНЦИ ОД ТИТЕ – ви сте добили бесповратне кредите, станове и незарађене плате, кола и викендице, у туђим градовима (НИКАД на селима) – АЛИ шта им је каплар Јозеф Броц ОБЕЋАО? А српски комуноусташићи са Цобетом на челу реки пуј пике не важи – па добили по лабрњи, а и ми сви са њима.

 3. Време, кад је Србија била у корак са Европом… ?

  Па, год 1989, за време Анте Марковића, Србија је била на корак пред Европом. И онда се појавио Слоба са “Косовским заветом”

  Данас смо хиљаду корака иза Европе. Са “Косовским заветом”.

 4. nisu ta velika naučna otkrića baš mnogo dotakla Srbiju..
  uzmite samo primer kompjutera..
  Oni su kao deo školske edukacije na zapadu uvedeni još 70ih godina prošlog veka dok kod nas ima sela gde deca nemaju kabinete za informatiku dan danas..nemojte računati Beograd jer Beograd nije reprezentativni uzorak za merodavnu statistiku…..
  svima je poznato da Beograd pripada elitnom delu komparativne statistike a mali uzorak nečega ne može biti validna brojka stanja u društvu….
  meri se opšte stanje naučnog razvoja ravnomerno raspoređeno po celoj Srbiji a ne izolovana gospoda po Dedinju i generali u Cvećari jer oni su izolovani slučajevi a ne opšte pravilo koje važi za celu teritoriju Srbije.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here