Зашто је до темеља уништен Жрнов, град-тврђава на врху Авале?

Поделите:

Ни дан данас не постоји реално објашњење за темељно уништавање остатака непроцењиве српске историје, осим хировитости југословенског монарха и дубоке привржености масонима који су наводно главни кривци за нестанак Жрнова.

Некада се на месту где данас поносно стоји споменик Незнаном јунаку на Авали чврсто уздизао средњовековни град-тврђава Жрнов или Жрнован. Где су данас остаци Жрнова, за који више од половина Београђана чак не зна ни да је постојао?

Давне 1934. године краљ Александар Карађорђевић, брутално га је уништио, сравниши га са земљом, занавек га пославши у заборав. Зашто?

Археолози тврде да је Жрнов, град на највишем врху Авале, био једно од шест најважнијих утврђења Србије, као и да је златно доба имао у време Српске деспотовине, а да је подигнут на захтев деспота Стефана Лазаревића. Наводно је изграђен на темељима старе римске осматрачнице, а име је добио по жрвњу који је служио за мељење руде налажене у подножју брда.

Жрнов средином XВ века бива обновљен и под Турцима добија име Хавала што значи сметња, препрека, па одатле и назив једине београдске планине Авала.

Авала је за Османлије представљала „праву разбојничку кулу, оловом покривену са које су господарили београдском околином, коју беху готово опустошили“. Временом, утврђење губи било какав стратешки значај, и негде од XВИИИ препуштено је зубу времена.

Премда непроцењив за српску историју, краљ Александар је решио да минира остатке града како би се подигао комплекс споменика Незнаном јунаку по нацрту чувеног вајара Ивана Мештровића. Краљ је Мештровићева изузетно ценио, те је њему била препуштена не само градња неколико капиталних споменика који су украсили ондашњи Београд, али и предратну Краљевину Југославију.

Мештровић је те „кобне“ 1934. године добио одрешене руке, новац и моћ да споменик изгради по својим сопственим естетским и симболичким критеријумима. Интересантно је да његово решење, иако првобитно представљено као оригинално дело, у ствари представља измењену копију гробнице персијског цара Кира.

Београдска чаршија била је затечена и шокирана, међутим бројни апели јавности нису уродили плодом, те је без иједног логичног оправдања, Жрнов без трага нестао 19. априла пре 79 година. Интересантно је да је уочи последњег минирања старе тврђаве откривен слој из римског раздобља, где су пронађени цистерна с питком водом као и пећ за печење хлеба.

На новопеченим рушевинама фотографисао се сам краљ, а по који камени остатак пренет је у подавалско село Бели Поток.

Ни дан данас не постоји реално објашњење за темељно уништавање остатака београдске историје, осим хировитости југословенског монарха и дубоке привражености масонима који су наводно главни кривци за нестанак Жрнова.

О чему се, наиме, ради? Краљ Александар и Мештровић били осведочени масони, а српска престоница Београд је у време краљевине Југославије сматрана је значајним упориштем светске масонерије. Наводно је управо по њиховом налогу саграђен маузолеј на највишој тачки Авале, на врху са истакнутом пирамидом, главним масонским обележјем.

У прилог овој претпоставци иде и податак да је церемонију отварања споменика југословенски монарх отпочео држећи сребрни чекић у руци, који спада међу основне симболе и алатке код масона.

Нешто логичније, али недовољно јако објашњење за вандалски чин рушења старог града јесте краљева манијакална опсесија југословенством које је симболизовано у „Каријатидама“ – каменим скулптурама жена у народним ношњама из шест Бановина краљевине Југославије. Симбол српства – град Жрнов морао је да уступи место споменику новог светског поретка, и Александар је као југословенски, а не српски краљ то оберучке прихватио.

Основе комплекса свечано су отворене на Видовдан 1934. године, а читав је завршен тачно четири године касније, што краљ Александар није ни доживео, страдавши у атентау у Марсељу.

За крај, преносимо интересантан закључак из књиге „Жрнов, српски Авалон“ историчара Радована Дамјановића: „Српски простор посебно око Београда је препун брда, зашто се споменик није зидао на празним планинским врховима, или је то, једна од акупунктурних тачака српске земље које не смеју да остану непокривене!?„

Поделите:

15 Коментари

 1. @Lune
  Куцај ово, куцај оно…?!
  Објасни ти, брале, да ли је споменик у облику
  саркофага /МРТВАЧКОГ САНДУКА!/ улаз у рудник
  или “ПОДЗЕМНИ СВЕТ”???

  Драган Славнић

 2. Na domak Beograda, na vrhu Avale, na mestu potpuno urusenog bezvrednog utvdjenja, podignut je od crnog mermera impozantan spomenik stotinama hiljada u Velikom ratu poginulih vojnika, cija tela nisu pronadjena, cija imena nisu upamcena. Slava im.

  Uz zahvalnost kralju Aleksandru, velikom vajaru Mestrovicu i svima koji su prilozima i na drugi nacin doprineli da nas ovaj spomenik podseca na NEZNANOG JUNAKA.

  • Ej ti “Srbine” – tele jedno glupavo! Kakve veze ima spomenik “neznanom junaku”/”neznanim junacima” sa rušenjem stare utvrde o kojoj se nije znalo ništa niti su stigli arheolozi da ga prouče, a glupavi i sujetni megaloman samodržac diktator naredio da se totalno poruši i uništi! Spomenik kakav je na Avali mogao se podignuti bilo gde u okolini Beograda pa i na Kalemegdanu kao i onaj “Pobednik” što je tamo neplanirano smešten!

  • Hm,hmm..znaci,Alex,nije naredio ” asanaciju ” terena,posle rata ,u to vreme nisu imali kamione hladnjace,za transport. A, tiho huci Sutjeska,krv pliva po njoj,divizija Savina,bije teski boj,devedesetih,zapusten,malo su ga i opoganili. A, jedan od ” junaka” drugog sv rata, Rade Radic,nikako da dobije spomenik,nikako dacse dogovore,da li da ga plati SUBNOR, ili Udruzenje Ravnogoraca..kucaj te,dacse podsetite Rade Radic, Srbin, ko,pema ” levo desno nigde moga stana,oj ulice i ti si pijana”. Miloslave,odresimkesu !

 3. Hm,hmm..ali,ovde nije rec o Titu,rec je o spomeniku,pored Beograda,koji u danasnje vreme ne obilaze ” nasi prijatelji”,oni,polazu vence Klintonu u Pristini,a ne Brusu Liju i Sabanu Bajramovicu..
  a, spomeniku u Kragujevcu ” slomljena krila “, konkurise spomenik ” slomljena strela”, koju je,odapeo u nebo Zvezdan Jovanovic,nije titin djeneral,nego Legijin,i De Golov,legije stranaca,cuveni Srbi su je “pohadjali”,kao,na primer Petar Mrkonjic,koji je,sa 1.500, francuskih vojnika,i nesto ” dragovoljaca” iz BiH,pomenute 1.918, disciplinovao,odbegle Srbe, Crnogorce. Kucaj te, montenegrina/ krvave stranice Karadjordjevica.Hm,hmm..i,jednu od,knjiga Habjanovicke, u kojoj,neka kneginja,Crnogorka, kaze nekom,necsecam secdetalja ” pa,sta jos hoce Srbija od nas,pa i kralja smo im dali”..hm,hmm.kako bi,vam Njegos,zaboravljeni rekao ” nije svijet ono sto misljaste”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here