Зашто је српски војвода ишамарао Винстона Черчила?

Поделите:

Један енглески новинар, дописник из Бурског рата, изазван писањем београдских новина, објавио је увредљив текст о Србима. Лондон је и у оно време био далеко од Београда, и све би остало на празној претњи, да случај није удесио да Енглез послом крене у Истанбул “Оријент експресом”.

Од 1899. до 1902. године Енглеска је на југу Африке водила рат са Бурима, потомцима холандских и француских досељеника. Симпатије Србије биле су на страни Бура, који су ем били на својој земљи, ем слабији. За њих се навијало у кафанама и у новинским коментарима, а на Енглеску је бацано дрвље и камење.

Један енглески новинар, дописник из Бурског рата, изазван писањем београдских новина, објавио је увредљив текст о Србима. Војин Танкосић, тада млади официр, зарекао се да ће енглеског новинара због тог текста кад-тад ишамарати. Лондон је и у оно време био далеко од Београда, и све би остало на празној претњи, да случај није удесио да Енглез послом крене у Истанбул “Оријент експресом”.

Воз је у Београд стигао ујутру, и ту се задржао неколико сати да би путници могли да разгледају престоницу мале балканске земље.Танкосићу, кад су му то јавили, није требало много да Енглезу уђе у траг. Нађе га у “Грчкој краљици”, кафани на крају Kнез Михаилове улице, упадне као фурија и забезекнутог странца заиста ишамара као што се зарекао. “Па други пут пази како пишеш!”, рекао му је, наравно на спском. Изроди се скандал, жандарми уплашеног енглеског новинара отпрате до железничке станице, а чаршија почне да кити и испреда легенде…

Сазнајте и: Најкраћи рат у историји

Војин Танкосић снабдео је пиштољима, бомбама и отровом Гаврила Принципа, Недељка Чабриновића и Трифка Грабежа.Погинуо је 1915. године. А Енглез је оставио новинарство и ушао у политику. Његово име било је Винстон Черчил.

Унутрашњи ломови, љубави, сложени породични односи, организација атентата и закулисне игре шпијунских служби чине садржај узбудљивог и потресног романа Гаврило Принцип, бесмртна младост,.

Све особе поменуте у овој књизи су стварне и сви догађаји истинити.

 

Национална географија

Поделите:

4 Коментари

  1. “Од 1899. до 1902. године Енглеска је на југу Африке водила рат са Бурима, потомцима холандских и француских досељеника. Симпатије Србије биле су на страни Бура, који су ем били на својој земљи, ем слабији.”

    Кретенизам. Бури нису били на својој земљи јер су били окупатори туђе земље. То што су били слабији не значи да су били у праву, тј. да их треба подржати. То вам је исто као кад НАТО смрадови кажу зашто је требало подржати Шиптаре на Косову 1998/9. г. Били своји на своме (трт!) и били слабији.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here