ЗАШТО СРБИ НЕ УЧЕ О СВОЈИМ ХЕРОЈИМА: Краљевски пилоти оборили 90 немачких ловаца

Поделите:

Пише: Никола Васојевић

 • Да су Срби током прошлога вијека већином сами себи копали јаму у коју су их други гурали, није ништа ново. Тешко је разумјети зашто су Срби тако пуног срца прихватили двије Југославије у којима су већином потискивали све оно што су били прије, а крили су и своје хероје који су током Другог свјетског рата показали да су достојни насљедници солунских бораца или витеза са Мојковца

Уџбеници у Србији, а посебно у Црној Гори, ни слово нијесу посветили великом подвигу пилота Краљевине Југославије приликом бомбардовања Београда 6. априла 1941. године. Они су листом били Срби, јер су остали преко ноћи промијенили униформе или дезертирали.

Ипак, остало је записано да је након пуча 27. марта прво мобилисано ратно ваздухопловство Краљевине Југославији. Оно је тада било модерно, добро обучено, одлично наоружано, са високим моралом и пружило је доста организован отпор фашистима. Краљевина је рат дочекала са 1.000 борбених авиона.

На 2.200 фашистичких авиона (од чега 1.500 немачких ) узлетjело је 500 авиона Краљевине. Фашистички бомбардери су се одлично међусобно бранили, увежбаном митраљеском ватром, а око њих су летјели бројни ловци.

Сваки српски авион је улетео у више десетина фашистичких авиона. Њихови пилоти су били изненађени и нису могли да користе разрађену тактику, мислили су да је то нека нова тактика наших пилота. Авијација Краљевине је оборила преко 90 фашистичких авиона док је број уништених наших авиона у лету био 85. Чак је 7. априла ујутру III елитни ваздухопловни пук са Косова надлетео немачку тенковску колону и уништио око 40 тенкова и неколико стотина Немаца.

Следећих дана наши пилоти су нападали фашистичке аеродроме у Бугарској, Мађарској, Аустрији и нанели им озбиљне штете.

ИЗВОР:ИН4С

Поделите:

5 Коментари

 1. RV kraljevine je imalo najsavremenije avione tog vremena: lovci Mesersmit Me-109 E (65 kom.), Hariken (35), domaci Ik-3 (6) (pripreman je dvomotorac Ik-5)…, bombarderi Dornijer Do-17 (60), Bristol blenhaim (47), Savoia marketi (40) (ovi podaci su iz knjige “Plamen nad Beogradom” Bozidara Kostica, komandanta 6. lovackog puka koji je branio BGD), pripreman je domaci laki bombarder Ikarus Orkan…

 2. Једини грех тих људи је био што нису били – комунисти.
  Покушајте да се сетите шта сте у школи учили о шестоаприлском рату – практично ништа. Зашто? Једноставно зато што у том рату нису учествовали комунисти, они су поштовали споразум СССР и Немачке о ненападању.
  Све што се у уџбеницима каже је да је пропала трула буржоарска творевина. Нигде нема контекста: већ су пали велике и многољудне Пољска, Француска и скоро све земље Европе редом.
  А примери херојства краљеве војске су бројни, осим пилота борила се и морнарица: монитор “Драва” је један од најсјајнијих примера, борио се данима и потонуо у борби заједно са капетаном. Бојни брод “Загреб” – поручник на броду диже и брод и себе у ваздух не желећи да га преда Италијанима. Почаст му одају Италијани плотунима на сахрани а “наши” уџбеници ни реч…

   • Извесно је да је наша војска 99 деловала где је могла, сигурно по аеродрому Тузла. Деловали су и диверзанти по Албанији. Деловати по осталим земљама окружења било би контрапродуктивно и у тако лошој ситуацији.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here