Zašto srpski četnici i vojvode nose albansku nošnju?

Podelite:

Prvo što treba objasniti da današnja albanska nošnja i nije toliko albanska.

Detalj prve freske na kojoj su prikazani četnici. Ovde vidimo četu vojvode Vuka na daniku (odmoru) na planini Kozjak iznad manastira Sveti prohor Pčinjski jugoistočno od Vranja.

Arnauti su u srpskim krajevima sve do sredine 19. veka umesto pantalona nosili fustanele, takozvani balkanski kilt, naboranu suknju do iznad kolena. I dan danas, Toske, Albanci iz južne Albanije smatraju fustanelu svojom nošnjom. Opredeljenje Suliota epirskih arbanaških pravoslavnih plemena ka grčkoj narodnosti dovela je do toga da grčka garda evzona i danas nosi fustanelu.

Srbi su za razliku od Arbanasa nosili bele pantalone sa crnim gajtanima (takozvani bečvi), kao Gligor Sokolović na fotografiji.

Nošnja se razlikovala i po kapama. Srbi su nosili ćelapoše ili keče malu, crnu ili belu potkapu na temenu koja se od turskog doba opasivala peškirom, dok su Arnauti nosili beli fes, takozvani skadarski fes.

Vremenom Arbanasi koji su živeli izmešani sa Srbima primili su pantalone i keče tako da su srpska i arbanaška nošnja izjednačila na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji.

Srpskim četnicima osnovni cilj pri polasku iz Srbije bio je da do opredeljenog mesta dođu bez gubitaka, odnosno da izbegnu bespotrebno sukobljavanje sa turskom vojskom i lokalnim Arnautima.

Od srpske granice kod Buštranja do Kozjaka, čete su morale da prođu kroz pojas arbanaških sela blizu kojih su bili stacionirani turski žandarmerijski odredi, pa su četnici na tom potezu bili obučeni u nošnju kraja kroz koji su prolazili da ne bi bili uznemiravani i prijavljeni Turcima od lokalnih Arbanasa.

U Skopskoj Crnoj Gori četnici su se preodevali u lokalnu nošnju utapajući se izgledom u seosko stanovništvo što je omogućavalo da se tokom jačih potera uspešno izdaju za seljake.

Srpski vojvoda Ilija Lukić Skadarac bio je Srbin iz Vrake, srpske oblasti okoline Skadra i njegovi četnici, takođe Vračani, bili su obučeni u fustanele sa skadarskim fesom, jer su se pod oružjem do Poreča probili izdajući se za bandu kačaka.

Šiptari

Originalna šiptarska nošnja. Ovu nošnju koriste i grčki gardisti.

Izvor: Istorija Četničkog pokreta 1903-1918.
Srbska zemlja Makedonija

Preuzeto sa: KM Novine

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here