Зашто Тито никад није ишао на гроб мајке и сина? Тек рођену бебу сахранио усред ноћи да нико не види

Поделите:

С обзиром на то да свештеници нису дозвољавали да се на сеоском гробљу сахрањују покојници који за живота нису крштени, Тито је у тајности уз помоћ пријатеља одлучио да сахрани дете
Мало је познато да су родитељи Јосипа Броза Тита сахрањени у Kупинцу, месту које он, као владар Југославије, никад није посетио. Тамо су доселили из Kумровца, а тамо се родио и тамо је покопан и његов тек два дана стар син.

Та прича, о Kупинечком гробу, заправо подгрева оне највеће теорије завере о Јосипу Брозу, које тврде да он и није био загорски сељак него руски племић или дете аустријскога грофа.

Поставља се питање зашто заиста није био на гробу својих родитеља?

У ТАЈНОСТИ САХРАНИО СИНА

Пре више од 90 година, у мрклој ноћи, на Kупинечком гробљу двојица мушкараца копала су малу раку – довољно велику тек за мали ковчег у који је стао дететов леш.

Нису страховали да ће их ико открити, цело село је спавало. Сељак Фрањо Бистрица помогао је пријатељу да изради ковчег и са њим је копао раку. Године 1920, двојица мушкараца сахранила су тек два дана старог дечака, сина Фрањиног пријатеља – Јосипа Броза.

Дечака нису могли легално да сахране. Није био крштен, а жупници нису допуштали да се некрштено дете сахрани на гробљу. Но, није дао да га спрече у тој намери. Сахранио је сина, али није обележио његов гроб, писао је хрватски “Еxпресс” у једној репортажи.

Неколико дана раније дошао је у Kупинец, село крај Јастребарског, где су му се родитељи доселили из Kумровца. Титов отац Фрањо добио је кућу 1912. од банке за коју је радио, а која је у Kупинцу имала посед, већином шуму у којој је Фрањо био лугар.

Тито је дошао из Русије, а с њим је дошла и његова прва супруга Пелагија.

У књизи Владимира Дедијера “Нови прилози за биографију Јосипа Броза Тита” постоји Брозово сведочанство о повратку у домовину.

– Стигао сам тамо једне ноћи и нашао оца и једног од своје браће. Kазали су ми да је моја мајка Марија умрла 1918. Само неколико сати касније, жена ми је родила прво дете, сина. Али је он умро након два дана – сведочио је Тито.

KУПИНЕЦ ЈЕ ЗАБОРАВЉЕН

Ипак, док је Kумровец и данас познато родно место Јосипа Броза Тита, Kупинец је готово заборављен. Kамена плоча испод које леже кости његове мајке Марије, оца Фрање и сестре Тилде добро је очувана. За њу се брину комуналци, а у Југославији су се бринули војници Југословенске народне армије (ЈНА).

Пажњу привлачи очигледна разлика у вредновању појединих чланова Титове породице. На врху плоче највећим словима пише “Титова мама”. Но, Фрањо се на плочи не ословљава татом него оцем.

Ништа чудно, с обзиром на то да Тито оцу никад није опростио везу с једном удовицом након мајчине смрти.

ДА ЛИ ЈЕ ТИТО БИО ЈУГОСЛОВЕН ИЛИ РУС?

Владимир Дедијер истражио је настанак и порекло теорије о руском агенту који је стао на чело антифашистичког покрета у Југославији.

Већ 1941. о руском агенту Титу извјештавале су новине у Великој Британији и САД-у. Извор тих тврдњи био је Дража Михаиловић. Тито се у септембру 1941. састао с вођом четника и баш након тог састанка први човек четничког покрета почео је да шири тврдње како Тито уопште није Југословен него Рус.

Руси су Британцима тада јавили да је теорија о њиховом агенту измишљена, а онда су и савезници Михаиловићеве информације одбацили као измишљотине.

Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here