Због њега је 1999. на Косову могао да избије Трећи светски рат

Foto: Profimedia
Поделите:

ВАШИНГТОН – САД су водиле рат 78 дана против Србије приморавши Београд да одустане од контроле над покрајином Косово и препусти је углавном снагама НАТО, оценио је Тед Гален Карпентер, стручњак угледног вашингтонског Като института, у ауторском тексту за амерички “Нешенел интрест”.

То је учињено под резолуцијом која је представљала “смоквин лист” а коју је одобрио и Савет безбедности УН и на коју је невољно пристала и Русија, упркос везама Москве и Београда.

Тај корак, како оцењује, одражавао је слабост руске војске, економије и дипломатије, након дезинтеграције Совјетског Савеза.

Чак и уз изненађујуће пасиван одговор Москве, ароганција Вашингтона је скоро произвела трагедију, наводи Карпентер подсећајући на инцидент када је у последњим данима борбе, Москва послала мировни контигент на Косово, без претходног одобрења западних сила.

FOTO: NATIONAL INTEREST PRINTSCREEN

Врховни командант НАТО генерал Весли Кларк наредио је британском команданту Мајк Џексону да преузме аеродром ван Приштине и спречи слетање руских трупа и силом, “ако је неопходно”, међутим Џексон није послушао Кларка тврдећи да не жели да започне Трећи светски рат у име америчког генерала, подсећа амерички аналитичар.

FOTO: NATIONAL INTEREST PRINTSCREEN

Амерички потез био је без преседана, јер је Алијанса предвођена САД напала земљу која није напала ниједну чланицу НАТО, занемаривши љутите протесте Русије и присилно одвојила је покрајину суверене земље, стављајући је под међународну контролу, оцењује Карпентер.

(Тањуг/Натионал интерест)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here