Živojin Mišić u razgovoru sa prestolonaslednikom uoči stvaranja Kraljevine SHS

Podelite:

VELIČANSTVENI
Živojin Mišić u razgovoru sa prestolonaslednikom uoči stvaranja Kraljevine SHS
Iz knjige Miće Živojinovića
“Život pretočen u pamćenje”2004
Preuzeto sa FB stranice: Nikad Granica sa Kosovom i Metohijom
Živojine Mišiću, kada ćete se odljutiti? Dokle ćete biti ljuti na mene, vašeg kralja?
Vaše visočanstvo, neumesno je da sebe proglašavate kraljem pored živog kralja, valjda se i princ Đorđe za nešto pita?
– Živojine sedite! Nemojte, molim vas opet da počinjete, sedite i slušajte. Ima razlike između vašeg, dobro i mog, gledišta na “ujedinjenje” srpskih zemalja, od onog koje zagovaraju i podržavaju Pariz, London, Rim…. Oni hoće da u zajedničku državu sa Srbijom gurnu i Hrvatsku i Sloveniju. Dakle Evropa želi da stvori Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca po svaku cenu, jer joj se čini da će zajednička država Slovena biti najbolje rešenje za mir na Balkanu.
– Visočanstvo, ZAŠTO DA NAM EVROPA KROJI DRŽAVU?! KAD NEKO NEŠTO OD NAS PRAVI, SUTRA ĆE UZETI ZA PRAVO DA TO I RASTURI. KAD TI NEKO NEŠTO DA, KAD-TAD ĆE TRAŽITI DA MU TO PLATIŠ. i TO SA KAMATOM NA INTERES!
U državnim poslovima niko ništa ne dariva a da pritom ne misli na uzdarje!
DANAS DAR, SUTRA DAR-MAR!!! AKO DANAS DOZVOLIMO DA NAM EVROPA SKROJI DRŽAVU KAKO ONA HOĆE, DOK SMO ŽIVI UZIMAĆE NAM MERU PO SVOJOJ ŽELJI; PO SVOJOJ POTREBI I ZADOVOLJSTVU!! ONI ĆE BITI PLANERI A MI GRADITELJI I RUŠITELJI.
PREKRAJAĆE NAM ZEMLJU UZDUŽ I POPREKO, IZBRISAĆE GRANICU ZA KOJU SMO SE ŽRTVOVALI!!! NIKAD NEĆE BITI TAMO GDE JOJ JE MESTO I GDE JE BOGU MILO I NARODU DRAGO!!!
SRPSKA GRANICA U TOJ VEŠTAČKOJ TVOREVINI BIĆE U RUKAMA SOTONE! I SOTONA ĆE, DOK JE SVETA I VEKA, ISPITIVATI NAŠU IZDRŽLJIVOST I MERITI NAŠU SNAGU! NA NJOJ ĆE CENITI KOLIKO MOŽEMO, SMEMO I UMEMO!!!
TO NEĆE BITI SRPSKA GRANICA NEGO SRPSKA JADNICA!!! TO NIJE NAŠA DRŽAVA, DRŽAVA UJEDIDINJENJA SRPSKIH ZEMALJA ZA KOJU SE BORIMO, TRPIMO, PATIMO I STRADAMO!!!! str.116
A kada je na “pritisak” velikih sila da se Srbija ujedini sa vekovnim neprijateljima srpskog naroda, prestolonaslednik Aleksandar pred generalima govorio o velikoj “pomoći” i “priznanjima” koja su data Srbiji kroz obećanja od saveznika, Mišić je uzdahnuo:
DAO BOG, VAŠE VISOČANSTVO, DA JA DOČEKAM, DA SA SRPSKIM NARODOM, TUMARAM BALKANSKOM POMRČINOM TRAŽEĆI OBEĆANO, A NE SPOMINJUĆI IZGUBLJENO!!!

Erinija Bibi · @FuriaBibi

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here