Злокобна ноћ када су усташе убиле 150 Срба: Стрељани, па бачени у раку…

Поделите:

У Сремској Митровици је, у ноћи између 29. и 30. августа 1942. године, на простору уз старо православно гробље, мученички страдало од усташке руке 150 недужних мушкараца, жена и деце из Шида, међу којима и Сава Шумановић, један од најистакнутијих српских сликара 20. века.
Хрватске усташке власти су на том подручју током Другог светског рата систематски убиле на хиљаде недужних цивила, највише управо током августа и септембра 1942. године, подсећају из Удружења „Јадовно 1941“.

Сава Шумановић ухапшен је 28. августа рано ујутро, замолио је да се спреми, окупао се, узео ствари, пољубио мајку у руку и отишао заувек, не знајући за шта га терете – каже Гордана Крстић Фај, историчар уметности.Таоци су прво брутално претучени, а потом превезени у Сремску Митровицу, где им је покретни преки усташки суд изрекао смртне казне и током ноћи су стрељани.

Уз упаљене бакље крај спремних рака, прошавши усташки шпалир, пуцано им је у потиљак или су директно легали у раку, након чега је у њих пуцано.

Сава Шумановић је замолио усташе да се окупа и спреми пре него што га убију
Потом су поливани кречом и затрпавани земљом. Један број мученика је угушен, јер су рањени и живи затрпавани, да би се после тога испод земље чули потмули јауци.

Прослављени сликар је те 1942, као и 1941. године сликао мањим интензитетом него иначе, забринут злослутним временима.

У моменту хапшења је на штафелају остала управо завршена слика „Берачице“, данас изложена у Меморијалној галерији у Шиду.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here