Зоран Боровина, легендарни херој са Отеса

Поделите:
оран Боровина, пуковник Војске Републике Српске, рођен је 14. фебруара 1952. у селу Мало Поље (општина Хан Пијесак). Основну школу и гимназију завршио је у Хан Пијеску, а Војну академију у Београду и завршну годину у Сарајеву.
Погинуо је 4. децембра 1992. у борбама на Отесу, на сарајевском ратишту. Зорана Боровину на место комаданта Српске гарде на Илиџи је поставио лично Ратко Младић.
Оно по чему ће пуковник Зоран Боровина остати упамћен јесте одлучност и херојство у борбеним акцијама на самом терену, у сукобима са непријатељем. Био је сасвим природан, тих, са благим осмехом на лицу. Није волео неправду, и борио се протви ње на сваком кораку.
Дошао је децембар 1992. када је кренула акција ослобађања Отеса, код Илиџе. Пре саме акције пуковних Зоран Боровина је извукао разне кукавице “општинаре” и друге гузоње, који су се често скривали од броби, и наређивали напада и повлачили људе, преко моторола.. онда их је све обукао у униформу, и дао оружије у руке, па их је повео са собом у акцију. То им се нимало није допало, сви су били укочени и ознојени до голе коже, јер су били у самртном страху, гледајући непријатеља у очи.
https://youtu.be/CnySf2C7Dqo
Једино ко се радовао у српским редовима одласку Зорана Боровине јесте овај кадар, који се поново вратио у своје канцеларије и фотеље јер су се добро уплашили за своје задњице.
Након смрти Зорана Боровине, Отес доби ново име – Зораново!
Тодор Крајишник је написао своју књигу “Пут до сунца”, где је једна песма посвећена пуковнику Зорану Боровини.
Злочини над Србима
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here