Албанци напали патријарха српског Иринеја: СПЦ је одговорна за ратове у бившој Југославији и на Косову

Поделите:

Албански опозициони лидери и поједини политички аналитичари позвали су тзв. Владу Косова да забрани улазак на територију Косова и Метохије српском патријарху Иринеју, преноси албански лист ”Бота сот”.

”Влада Рамуша Харадинаја није требало да ћути у сусрету са провокативним изјавама поглавара СПЦ током посете Косову. Такве изјаве српских свештеника су свакодневница како за нас, тако и за српски народ. Верујем да Влада треба да скрене пажњу оваквим свештеницима да не могу да користе своје верске визе у служби национализма и великосрпског шовинизма. Иначе, као и српским политичарима, моћи ће да им се забрани улазак на територију Косова.”, истиче Бајрам Гецај из Демократске лиге Косова.

”Све док Влада ћути само храбри српске званичнике и све оне који имају утицај код косовских Срба да дају овакве изјаве. Зато, Влада не треба да дозволи Иринеју да посети Косово све док се не поправи.”, рекао Фатон Мехмети, политички аналитичар, додајући да су ”ратови у бившој Југославији и на Косову дело српске православне цркве, поштованог српског патријарха. И бивши патријарси, али и овај садашњи, подижу тензије на Балкану, посебно на Косову. Уместо да шаље поруке мира и толеранције, патријарх Иринеј подиже тензије још више.”. Овогодишњи Сабор СПЦ одржава се у манастиру Пећка патријаршија, патријарх Иринеј је говорио о значају Косова и Метохије као свете српске земље, рекавши да када страда наш народ, страдају и светиње и обрнуто, кад страдају светиње, страда и народ и да све што се дешава у Јерусалиму, дешава се код нас.

”Вољом моћних људи овог света наша света земља Косово и Метохија претходно је доживела највећу патњу која је превазишла све патње у њеној историји, тако што је откинута од Србије и проглашена независном албанском државом, бар се томе тежи.”, рекао је патријарх српски Иринеј. Како преносе албански медији, тзв. премијер Косова, Рамуш Харадинај, није желео да коментарише оптужбе албанских опозиционих лидера у вези са овогодишњим Сабором СПЦ у манастиру Пећка Патријаршија.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

2 Коментари

 1. По новим белосветским правилима – жртве су увек криве зато што су неки од њих остали живи.
  Да нема срба – неби било проблема, поручује Европска Унија, НАТО – кроз уста Албанаца.
  Вучјак мора све да прогута да би 2080 Србија била кандидат за чланство.
  Чланство са ким?
  Чланство чега?
  Браћо и сестре, вратим се мајци Србији, а сви они нека се гоне у 4 материне.ије наше лепе и богате земље и нашег народа.
  Сви у борбу за ослобођење. Доста уцена и окупац

 2. Треба наш народ да се коначно дозове памети и да схвати шта је зло у историји.Ја не разумем да то не можемо да схватимо након свих страдања.То зло које делује у историји испољава се врло једноставно-Срби су криви што постоје.Зато треба да схватимо да смо угрожени да се у складу са тим понашамо јачајући јединство државе и војску.Срамота је да дословно свака будала може да некажњено лаје на Српског патријарха.Докле више.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here