Бранко Радун: Вучић – српска Аска и амерички Вук

Поделите:

Аска и Вук је позната приповетка Иве Андрића за коју можемо рећи да је не само школска већ и животна лектира. Аска је овчица која је одлутала и нашла се пред страшним вуком који наравно жели да је поједе. Но она својом игром успева да купује време и да замајава вука до момента свог спасења. Често се и српска политика претварала у Аскину игру којом се настоји куповати време и настоје одложити опасни и по нас лоши догађаји које креирају моћне силе.

Идеју за овја текст сам добио од пријатеља из Републике Српске Данета Чанковића (председника покрета „Избор је наш“ који је давно лансирао идеју референдума о независности Републике Српске). Он ми је написао како је Александар Вучић успео својом политиком нешто што није довољно примећено – да купи драгоцено време у односима са Западом а пре свега око Kосова. Исто тако његова слика у историји ће зависити како ће одиграти завршницу партије са Западом (читај Америком) око Kосова.

Да је куповина времена „флексибилним маневрисањем на малом простору“ била једина одговорна политика сведочи и промена тона америчких званичника око Kосова у односу на претходне администрације. Но наравно ми још немамо промену политике већ само промену тона и атмосфере која влада у америчкој администрацији.
Kаква је реално разлика у ономе што нам се нудило око Kосова и онога што нам се данас нуди (уколико тачно детектујемо „понуду“)? Врло мала. Највећи део приче је прихватање сецесије и припуштање Kосова у УН (и у друге међународне организације) уз „добру намеру“ да се то финансијски компензује. Оно што очигледно није јасно америчким и европским званичницима (а на жалост и добром делу наше политичке и интелектуалне елите) је да се са неким стварима не може трговати. Ако смо слушали често „Kосово је Србија“ или „Kосово је српски Јерусалим“ чак и он оних који у не верују, ми говоримо о вредности у којој трговина није могућа или је врло тешка. Kонститутивни митови једне заједнице који креирају идентитет нису мерљива категорија и њих није могуће исказати у новцу. Или једноставније речено – шта би вам одговорили Јевреји на питање „колико кошта Јерусалим“.

Ако се читава ова прича око Kосова у Вашингтону пред Видовдан сведе на политичку раван онда је јасно да ни Албанци не желе договор јер очекују победу Бајдена (коме расту шансе од последица корона хистерије и немира у САД). Наравно не само Албанци већ и њихови ментори из дела „дубоке државе“ (термин је идеолошки једностран јер део дееп стате-а подржава Трампа) не желе ни по коју цену да дају предизборни поен Трампу. Да тај поен није мали сведочи и значај Kосова (и Босне) у политичким кампањама демократа а нарочито брачног пара Kлинтон. Није овде наравно реч само о Kосову већ и о кампањи против Трампа да је дилетант у спољној политици што би он оповргао било каквим договором Београда и Приштине (па макар и привременим). Шта више, то би актуелном председнику САД дало прилику да пред изборе поентира са тезом да су демократе неспособне да праве дилове већ да само праве хаос у свету који САД кошта превише.

У сукобу „националног Трампа“ и „америчких глобалиста“ (са и без наводника) Европа је секундарни фронт за америчког председника. Упориште глобалиста у Бриселу и Немачкој је врло јако и они ће настојати да одатле утичу и на америчке изборе. Неозбиљно делује теза да ће Немачка постати центар глобалиста и тиме глобални центар моћи јер је ето Трамп суверениста. Немачка и ЕУ су плацдарм или мостобран глобалиста који су како они то виде „привремено изгубили контролу“ над делом администрације САД. Све то што се дешава око Европе па и Балкана говори да глобалисти илити противници Трампови контролишу европске институције и кључне европске земље те да се он са помирио са реалношћу на терену. Он је скратио фронт и повукао своје снаге у САД да би се искобељао из криза које користе његови ривали да би му дошли главе. Глобалисти су очигледно спремни и да руше мир у САД зарад победе на изборима. А то пред нас поставља реторичко питање шта су онда у стању да раде ван САД кад су у свом дворишту спремни да изазову грађански рат. У том конктексту и Србија ризикује удар од глобалиста који контролишу Европу уколико направи дил са Трампом око Kосова пре америчких избора. То нас опет води на почетак приче – на Аскину стратегију преживљавања.

 

Политика

Поделите:

3 Коментари

 1. ISTORIJA SE PONAVLJA, OPET?
  Aska je pobedila, a vuk nema šansu da pojede Asku, ona je toliko ljigava, brza i snalažljiva da je celo stado u zanosu i ulenjeno od markov sunca i pogleda krvožednog američkog vuka. Njega će smiriti novcem.

  1. Izbori su završeni. Pobedili smo sami sebe i ostaje nam bogata siromaštija.
  2. Vraćamo se u komunizam. Tada je vladala jedna partija-SKJ, a sada će SNS, takođe.
  3. U komunizmu- diplome se pošratovale. Sada se dobijaju na svakom “ćošku” i pala im je naučna validnost.
  4. Završiše izbori. Kako će se kotirati sumnjive diplome i “doktorati”. Napredno, a kao naše.
  5. Nekada jer bilo sramotno da ste nepismeni. Sada je sramotno da izgubite pet i više godina do diplome. Vreme je novac (time is money).
  6. I Tito bio bravar, to nije mu smetalo da bude predsednik države čitavih 34 godina u kontinuitetu.
  7. Neke stranke su bojkotovali izbore, a sada će “bojkotovati” i politički rad do narednih izbora. Bar će odmoriti?

 2. i SADA Hag optužio Tačija i Veseljija, a ti odmah reaguješ bez razmišljanja na prvu loptu…Isto kao i Vučić…Zašto obojica ne odspavate malo i ne shvatite o čemu se stvarno radi…

  ODSPAVAJTE MALO..

 3. ZNAMENITO O KORONI VIRUSU U SRBIJI DO 1.jula 2020. g

  S obzirom da se situacija menja, u vezi korona virusa, u zadnje vreme nenormalno u nastavku prikazujem rekorde u ostvarenim rekordnim brojkama u vezi korona virusa od početka evidentiranje do 1. jula 2020. godine radi boljeg razumevanja razvoja korona virusa kod stanovništva Srbije.
  1. Broj zaraženih osoba na dan max 445 na dan 16. IV 2020. g
  2. Broj umrlih osoba na dan max 9 na dan 14. IV 2020. g
  3. Broj izlečenih na dan max 4.125 osoba? 6. VI 2020. g
  4. Broj osoba na respiratornih max 146 osoba 12. IV 2020.g
  5. Broj hospitalizovanih max 4.900 osoba 19. IV 2020. g
  6. Broj testiranih osoba na dan max 8.626 osoba ,1. VII tvrd2020. g
  Evidencija je urađena na osnovu izveštaja Kriznog štaba u medijima i imam nameru da se zainteresovani obaveste u vezi zbivanja korona virusa iz ličnog interesovanja. Sadašnja situacija se pogoršava predizbornoj kampanji, koja je nametnuta narodu, a rigorozne mere su neljudski ublažene, dozvoljeno igranje utakmica, otvorene kafane, lokali, slavlja, bez prećih razloga, samo da neko pobedi rekordno na izborima. Uspeh je postignut na izborima, a idu negativni rekordi žrtava korone virusa. Onaj koji se pre izbora interesovao zdušno o virusu, sada ga nema nigde, slavi izborne rezultate.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here