Чак 38 пута продужавали рок за Коридор 10!

Поделите:

Док се траже кривци за рушење потпорног зида у Грделичкој клисури, на површини нови детаљи око градње ауто-пута ка Македонији

ШПАНСКИ “Азви” је добио посао градње деонице Коридора 10 2013. године са роком од две године да заврши радове. Како год сулудо звучало, ова компанија ни после пет година, међутим, није изашла из “рока”. И то зато што је од почетка посла до данас наишла на близу 40 “непредвиђених околности за које нису криви”, па им је, како уговор налаже, одобраван додатни рок. И да су “Коридори Србије” решили да раскину уговор са овим извођачем, о чему се озбиљно размишљало раније, по свој прилици би извукли “дебљи крај” јер нису имали добру пројектну документацију.

Питање ангажовања извођача радова, али и компаније којој је поверен надзор “Луј Бержер”, ових дана је распламсало рушење 10 метара дугог потпорног зида у Грделици. На површину је испливало да је извођач, уз очигледно одобрење инвеститора “Коридора 10”, чак 11 пута мењао главни пројекат спорне косине 2. Испоставило се да надзор главног пројектанта, ЦИП, није обавестио да постоји проблем са њиховим пројектом, а косина на крају по њиховом нацрту није ни рађена.

– Уговор одобрава продужетак рока када извођач наиђе на вишу силу, проблем за који није сам крив – објашњава извор “Новости”. То се дешава када се стање на терену не слаже са пројектом, или када није урађена експропријација, или када не могу да уђу на градилиште. “Азви” је имао најмање 38 таквих разлога. Они сваки пут пишу одштетни захтев којим се тражи продужетак радова и одобрење трошкова због додатног посла. Најчешће је проблем био лош пројекат који је радио ЦИП. Постављало се питање да се раскине уговор. Проценило се да је, због неадекватног пројекта, инвеститор у незавидном положају. У случају раскида, вероватно би изгубили спор на арбитражи.

И тако је “Азви” и даље извођач на преосталих шест километара деонице кроз Грделицу. Спорну косину, међутим, сада ради “Интеграл”. У плану је градња галерије, а до понедељка ће бити спреман пројекат рушења остатка потпорног зида. Било је питање хоће ли се чекати да се сам обруши, али су “Коридори” решили да му “помогну” и у понедељак ће почети тај посао. Инцидент је у питање довео и репутацију фирме “Луј Бержер” која надзире радове. “Мајка” ове фирме, сазнало се, нашла се 2015. године на “црној листи” Светске банке због корупционе афере у Вијетнаму.

– “Луј Бержер” је посао добио на тендеру 2012. године – чули смо у “Коридорима Србије”.

– Пошто се та деоница финансира из кредита Европске инвестиционе банке, њихов избор је потврдила и делегација Европске уније у Србији. Надзор проверава квалитет и квантитет радова на терену. Њихови извештаји показују да је рађено по пројекту.

ЧЕКАЈУ ИЗВЕШТАЈЕ

ДОК се јавност врти укруг покушавајући да утврди ко је најодговорнији за рушење потпорног зида, “Коридори Србије” воде интерну истрагу. Чекају извештаје пројектаната, извођача, надзора.

Од тога чија је одговорност највећа, зависи и ко ће на крају подмирити накнадне трошкове. Само рушење, процене су, носи штету од три милиона евра, али су уз нов пројекат и градњу галерије, трошкови процењени на највише седам милиона евра.

Novosti

Поделите:

1 коментар

 1. Важно је да се гради, да Светска банка бира коме ће дати новац. даће Европљанима.
  Колико шпанских радника има на коридору?
  100%
  НАШИ НЕПИСМЕНИ КОРИДОРЦИ НАЈЕБАЋЕ НАЧИСТО.
  Све је урађено да Србија никада не може да добије било коју арбитражу.
  Нема разлога ни да се отерају шпанци. Тражиће одштету. Они су правно чисти.
  ИМАО САМ ПРИЛИКУ ДА ЧИТАМ РУСКЕ УГОВОРЕ.
  ПРИ КРАЈУ УГОВОРА ПИШЕ ОТПРИЛИКЕ ОВАКО – УЛАСКОМ У ПОСАО ИЗВОЂАЧ ПРЕУЗИМА ОБАВЕЗУ ДА ИЗВЕДЕ СВЕ РАДОВЕ ЗА УГОВОРЕНУ ЦЕНУ, ДА ПРЕДА ОБЈЕКАТ У ЕКСПЛОАТАЦИЈУ. ШТО ЗНАЧИ ДА ТРЕБА ДОБРО ДА АНАЛИЗИРА ПРОЈЕКАТ, А ИЗМЕНЕ ПРОЈЕКТА НА ЊЕГОВ ТЕРЕТ И ТЕРЕТ ПРОЈЕКТАНТА.
  Очистити неписмену багру из коридора. И министарку – без милости.
  Мрко – зашто ћутиш?
  Да ли је неки твој објекат пАо?
  Странци и Европска унија сА светском банком урадиће све да сруше Србију.
  Шта је један потпорни зид?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here