ДОГОВОР ВРХА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ: “Јужни ток” постаје “СРПСКИ ТОК”

Поделите:

Предузеће “Јужни ток”, које је формирано због пројекта истоименог гасовода, ускоро ће бити преименовано у “Српски ток” и са новим именом градиће трасу за плави енергент од Бугарске до Србије, сазнаје “Блиц”.

Због оваквих планова, “Србијагас” ће се задужити краткорочним кредитом од 15 милиона евра, а тај новац је намењен за додатно увећање капитала. Тако ће уместо гашења компаније, која је формирана 2011. године заједно са руским “Гаспромом”, због изградње јужног тока, она бити финансијски оснажена и поново активирана. Другим речима, “Српски ток” ће се појавити у својству главног извођача радова друге трасе гасовода „Турског тока“, одакле би од 2019. године требало да се Србија снабдева. Из српског чворишта гас који пролази испод Црног мора ће се испоручивати и за друге земље југоисточне Европе јер украјинска траса неће више бити у функцији. Зато се и новим задуживањем “Србијагаса” увећава капитал предузећа “Јужни ток”, које се у АПР води под именом “Соутх Стреам Сербиа АГ”.

Извор “Блица” из “Србијагаса” тврди да су преименовање компаније као и њени нови задаци договорени између државног руководства Русије и Србије.

– Недавно је у Београду боравио председник “Гаспрома” Александар Милер, који је поред разговора са Душаном Бајатовићем имао сусрет и са представницима власти, укључујући и председника Александра Вучића. Тада је прецизирано да посао око гасоводне трасе од Димитровграда треба да носи предузеће “Јужни ток” и да оно треба финансијски али и кадровски да се ојача. Наиме, ова компанија је значајан део посла око пројектовања првобитне путање јужног тока завршила, укључујући и део који се односи на експропријацију. Међутим, пошто се сада траса мења, мораће да се дефинишу нови задаци који укључују и геолошка истраживања земљишта нове путање. Са роковима се касни јер проблеми настају зато што падају тендери које “Србијагас” расписује. Да би се то избегло, договорено је да све иде преко предузећа „Јужни ток“, односно „Српски ток“, јер тамо је већинска власничка структура руска, па је и систем јавних набавки другачији – објашњава наш саговорник.

Он додаје да ће и руски “Гаспром” издвојити одређена финансијска средства у потпору фирме “Српски ток”.– Још нису прецизно дефинисане цифре, али процене су да би гасовод кроз нашу земљу коштао нешто више од 100 милиона евра. Европска унија је пребацила у српски буџет 49,7 милиона евра и те паре су на рачуну Министарства финансија. Ускоро би требало да се пребаце на рачун предузећа “Јужни ток”. Иначе, и у финансијским документима предузећа “Јужни ток” за 2018. годину дефинисано је да ће до сада уложена средства бити преусмерена за градњу алтернативног гасовода. Поред тога, јасно стоји да је „руководство друштва (фирме „Соутх Стреам“) оценило да ће власници наставити с даљим финансирањем рада друштва путем додатних уплата капитала“. У “Србијагасу” се за сада све ово држи у тајности, али је јасно да овим задуживањем зарад увећања капитала ћерке фирме су постигнути договори о укључивању Србије у руске гасоводне пројекте. Оно што се зна то је да је председник Вучић инсистирао да сада руска страна да гаранцију да ће завршити алтернативни гасовод, што није био случај са првобитним пројектом „Јужног тока“ – каже наш извор.

Из “Србијагаса” нису желели званично да коментаришу сазнања “Блица” иако смо им послали питања. За разлику од њих, стручњаци тврде да је добро што се покрећу активности како би се изградио алтернативни гасовод.

– Добро је што ће Србија бити на траси “Турског тока”. Добро је и што су изгледа постигнути договори са „Гаспромом“ да Србија постане чвориште за гас из “Турски тока” и за друге земље јер ће тако наша држава убирати таксе уместо Мађарске. Важно је да се што пре крене у реализацију, јер децембар 2019. године је близу. Није важно име предузећа које ће то радити, већ да се што пре почне са радовима да не бисмо дошли у ситуацију да због техничких питања имамо застој у снабдевању гасом – кажу из Удружења за гас.

Блиц.рс

Поделите:

4 Коментари

  1. Al smo se usrecili. Kao prvo kako misle da dobace taj tok do Srbije: helikopterom? A kao drugo gde god Rusi pocnu da cackaju sa njihovim tokovima Ameri izazivaju nestabilnost i drzavne udare. Sto nam to treba? Zar nismo dovoljno dobili po nosu.

  2. Dok nije dosao stetocinski dvojac Vučković-Daček na vlast pricali smo o privrednom rastu, investicijama, evroatlanskim integracijama, demokratiji, slobodi medija i ljudskim pravima. Sad je jedino o cemu oni pricaju mir i stabilnost, ko Milosevic sto je bio faktor stabilnosti na Balkanu. Pa normalno da mogu da budu faktor stabilnosti kad oni i izazivaju nemir i nestabilnost i u Srbiji i u regionu.

  3. Е баш ми лакну – сад ће Вук и Даница и ту у управни одбор па јопе 7 иљада. Како којије пара, па нашије, евра, мрчо. На мјесец, јашта нег на мјесец. Сваки мјесец, мрчо, јашта! Како што ће им, види мрчо ту скупоћу, ее, скупоћа јашта а они потребити. Ее, него. Прибави цревље 2 иљаде, прибави ташну јопе двије. И што је онда седам иљада, што јадан? Ее, скупоћа..А јопе гладно на очи, ее, јес

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here