ГЛАС МЕКЕЋУЋЕГ ИЗ ПУСТИЊЕ или ЗБОГ ЧЕГА ЋЕ ДР РОЋКО КУБАТ ОПЕТ ИСПАСТИ ГЛУП У ДРУШТВУ?

Поделите:

ГЛАС МЕКЕЋУЋЕГ ИЗ ПУСТИЊЕ

или

ЗБОГ ЧЕГА ЋЕ ДР РОЋКО КУБАТ ОПЕТ ИСПАСТИ ГЛУП У ДРУШТВУ?

            Не тако давно је на сајту Видовдан колега Ненад Кнежевић написао пророчки текст под називом ”Професор Кубат као жртвени јарац”. Да је господин Кнежевић био истински надахнут види се из чињенице да су се његова предвиђања у потпуности обистинила. Пошто је Кубату одузето право да буде професор на ПБФ-у он се одједном нашао лишен јавне (да ли само јавне?) подршке својих дојучерашњих саучесника из црквених редова. Ако апстрахујемо његовог наследника у аутодеструктивном понашању, који нема храбрости и часности да сам скине мантију па свесно изазива црквене власти да то учине уместо њега – ”распетог” Вукашина, како га непримерено назива његов најновији идеолошки татко Огњен Радоњић, сви су они окренули леђа лажном пророку са Динаре и наставили са својим животима.

Професор Кубат као жртвени јарац

            Неки од њих, сигурно, одржавају и даље тајне контакте са њим, привидно га тешећи и храбрећи. Изговарају се тешком ситуацијом, злим временима, притисцима… али све то лажу. Ствар је крајње једноставна – он одавно више никоме није потребан. Херцеговачко-црногорски лоби је успео да за своје праве кадрове Шијаковића и Перишића истргује аболиције и омогући им да мирно оду у пензије као професори ПБФ. Кубат је њима само сметао. Неконтролисан, не претерано интелигентан, наиван – непознавајући правила игре у коју се упустио он је, јадник, мислио да се рат води да би се ратовало, убијало, побеђивало… А рат се води, како знају они који су га инструментализовали за своје циљеве па потом одбацили као искориштену папирну марамицу, да би се трговало. А он је ту трговину кварио. Зато је морао да оде.

            Уколико би Кубат успео да схвати да је чак и препоштени покајник Драгомир Сандо пре њега и за разлику од њега успео да схвати шта се дешава и у последњем секунду побегне на сигурно, додуше кроз лицемерно и лажно покајање, вероватно би пустио крик очајања као какав биво са Динаре кога је ујео обад на незгодно место. Због чега? Па сетио би се како и зашто су он Перишић, Шијаковић и дружина уопште започели да се удружују са препоштеним Сандом кога су до тада јавно и тајно, на сваки начин, исмевали и  понижавали као човека ограничених интелектуалних способности и још ужег образовања коме није место на ПБФ-У. Тада им је требао човек за прљаве послове који би пристао да организује медијске клеветничке нападе на проф. Вукашиновића који је Санда ухватио у великој бесрамној крађи у Цркви Ружици. Санду су обећали помоћ у напредовању у факултетској каријери али су га ту испалили пошто нису хтели да жмуре пред његовим плагијатима и због тога му је Епископ Игњатије, тадашњи декан ПБФ, наредио да повуче кандидатуру за редовног професора на коју се овај препоштени покајник био намерио. Из тога је било јасно да је препоштеном и свечасном Санду био намењен сандук – односно одбацивање, изгнање из друштва одабраних и повратак у сремачко блато из којег је, трагичним сплетом околности, некако дошао до карабурмске катедре. Имајући опште познату способност преживљавања упарену са још познатијим недостатком образа овај препоштени професор је схватио оно што Кубат није успео да схвати и избегао оно у чему се правдољубиви пророк на крају нашао. Тиме је показао да је паметнији од Кубата и способнији да схвати, процени и у своју корисат окрене чак и оне игре којима изворно није био дорастао у којима је гостовао по нужди.

Због чега све ово пишемо? На првом месту да бисмо се такмичили са господином Ненадом Кнежевићем у пророчким способностима. Он је Кубату јасно предвидео улогу жртвеног јарца у херцеговачко-црногорском клану. Ми сада видимо, па зато и бележимо, да ће њему иста судбина бити намењена и у политичким круговима у које се, неспретно и гротескно, гура. Не верујемо да он стварно верује да ће било коме од његових садашњих лажних пријатеља и сабораца он бити потребан када се коначно заврши читава прича око његовог отказа и реши питање статуса ПБФ на БУ које сада поткопавају момци са Филозофског и неких других факултета а воду им наливају абортусима склоне девојчице у црном.

Василије Милановић: У лажи су кратке ноге

Босоноги пророк у сандалама, бивши професор ПБФ, као такав – бивши – и њима ће постати баласт и желеће да га се што пре отарасе. Зар он стварно не види да је његов тужни случај само добродошли простор за комплексније медијске обрачуне са другим људима и другачијим циљевима од његове смешне, локалне, неплодне каријере? И да је једина ”вредност” коју има та да је довољно неинтелигентан да пристаје да се на рушевинама његовог живота одвијају битке које не разуме јер им није дорастао.

Други разлог због чега ово пишемо је тај да помогнемо бившем професору ПБФ-а да овога пута, како то млади говоре, не испадне глуп у друштву, и да не дозволи да га његови најновији пријатељи издају и прогнају још у дубљу пустињу од оне у коју су га прогнали они са којима је ковао покварене планове и вршио зла дела.

Василије Милановић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here