Ињац: Амфилохије одбранио Српску цркву у Црној Гори од безбожне власти! (Видео)

Поделите:

БЕОГРАД –

Митрополит Амфилохије обележио је један трновит историјски период, а након тога улазимо у један други, мирнији, у коме неће бити тензија између цркве и државе у Црној Гори, сматра верски аналитичар Жељко Ињац.

Ињац за Танјуг каже да је за 30 година, колико је провео на челу Митрополије црногорско-приморске, Амфилохије био изузетно утицајан у Црној Гори “како духовно тако и политички”.

“Али, не понављају се историјски периоди баш тако често. У Црној Гори је дошло до промене власти, Мило Ђукановић и владајућа ДПС отписани су од многих који су их до сада подржавали. А, они су били ти који су потенцирали причу о такозваној аутокефалности црногорске цркве што је и довело до конфликта између цркве и државе”, напомиње Ињац.

Он не верује да ће убудуће бити било каквих тензија на релацији држава-црква у Црној Гори и да ће доћи до стишавања тензија како би се кренуло “нормалнијим путем”.

“Уосталом, мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић је црквен човек. Нова влада и да потраје две године, то је сасвим довољно да се разреше сви проблеми који су настали због покушаја наметања закона о слободи вероисповести, који би, да остане на снази, практично узурпирао и положај Српске православне цркве и њену имовину”, уверава Ињац.

Поводом појединих оцена да би на месту митрополита Амфилохија могао да се нађе садашњим епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, Ињац каже да је “можда то за очекивати”, али да одлуку о томе доноси Сабор или Синод Српске православне цркве.

Ињац наводи и да након пада власти Мила Ђукановића у Црној Гори улога Епископског савета, тела које, како каже, не постоји по Уставу СПЦ и које је формирано да се разреши спорни однос између државе и цркве, престаје да има важност и да ће се видети да ли ће можда наставити да постоји у неком другом облику.

Када је реч о односима унутар саме цркве у Црној Гори након смрти Амфилохија, Ињац сматра да је она сада “прилично дорасла ситуацији” и истиче да је Амфилохије, као снажна личност, мудро водио цркву у ЦГ све протекло време.

“Он је помогао верницима и цркви да сазру и да се носе са свим великим изазовима и проблемима који их чекају. Ипак, оно што је било најтеже и кључно десило се за његовог живота”, закључио је Ињац.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here