Ињац: Владика Григорије ће као добар менаџер искористити наивност опозиције не за кандидатуру за председника него за будућу кандидатуру за патријарха

Поделите:

Владика Григорије испричао анегдоту о зецу из које се може закључити и да хоће и да неће бити Ђиласов кандидат на изборима. Ако се кандидује, то ће учинити као Григорије, а не као Младен Дурић
Епископ диселдорфски и целе Немачке Григорије објавио је на Твитеру снимак у коме прича анегдоту о зецу који бежи из источне Европе, а из које се може закључити и да хоће и да неће бити кандидат ђиласовске опозиције на председничким изборима 2022. године!

Владика Григорије је ово саопштење објавио на сајту епархије поводом, како каже, ‘трачева које изговарају људи који су мало или нимало обавештени’. Међутим, у причи коју је испричао у снимку он нигде децидно не каже да се неће кандидовати. Епископ наглашава да му у личној карти не стоји крштено име Младен Дурић, већ духовно Григорије, што су многи протумачили као поруку да ће на изборе изаћи као владика!?!

‘Нисам слон’

Григорије је рекао да ће се ‘поводом гласина о кандидатури’ послужити анегдотом коју је прочитао у књизи коју је написао један Аустријанац.

Сергеј: Ђилас купује и Григорија
Лидер ПСГ Сергеј Трифуновић је, гостујући у емисији ‘Без устручавања’, рекао да оснивач СЗС Драган Ђилас врбује и купује владику Григорија да се кандидује за председника Србије.

– Ђилас, који има своју флерт странку ССП, са парама све лако купује, дође, седне, искешира паре… Оде код владике Григорија да га наговара да буде кандидат за председника. Отићи ће и код Раде (новинарка Рада Ђурић) и наговараће је да буде кандидат за градоначелника на изборима 2022. године. Лако је Ђиласу, он дође и ‘тап, тап, тап’, овде плати, овде плати и све океј… – испричао је Трифуновић.

“У њој се ради о зецу који је са истока Европе, вероватно у време комунистичких режима, бежао на

Запад. Западноевропски зец га је видео и упитао: ‘Од чега бежиш? ‘

‘Kод нас прогоне слонове! ‘, одговорио је источноевропски зец.

‘Али ти ниси слон’, рекао је западноевропски зец.

‘Наравно да нисам, али нисам сигуран да то могу и да докажем. ‘

“Нешто слично је и са мојом кандидатуром за председника… Једино што могу да вам покажем и кажем, али са свешћу да многима неће значити ништа или ни мало, у мојим личним документима не пише моје лепо крштено име Младен, него Григорије. Ја нисам слон, само Григорије”, испричао је владика у камеру и тако јавност оставио без конкретног одговора хоће ли се или не кандидовати за председника државе на шта га наговарају бројни функционери опозиције.

Kоментаришући ове наводе, верски аналитичар Жељко Ињац каже да је владика Григорије мало променио анегдоту.

Чињенице
* Младен Дурић замонашен је 23. јуна 1992. у манастиру Острог, добио име Григорије
* На Сабору СПЦ у мају 1999. изабран је за викарног епископа
* У септембру 1999. изабран је за епископа захумско-херцеговачког
* На Сабору СПЦ у мају 2018. изабран је за владику диселдорфског и целе Немачке

– Оригинална верзија тог вица гласи:… Зека бежи из Босне преко Дрине јер је чуо да штроје медведе и каже: ‘Док ја докажем да нисам меда, одоше… ‘ Младен Дурић илити владика Григорије је у духу понизног удвориштва Немачкој променио место догађаја. Он се ваљда нада да му неће признати да није медвед. Наглашавањем да му у личној карти стоји име Григорије, а не Младен, он заправо шаље поруку да би се на будућим изборима за председника могао кандидовати баш под именом које му стоји у личној карти и по коме је препознатљив у јавности. Лично, међутим, мислим да Григорије неће изаћи на изборе и одрећи се бенефиција једног владике најбогатије српске епархије. Чак и да победи на изборима, за шта су мале шансе, мандат председника траје свега четири године, док је ‘мандат’ епископа доживотни. Владика Григорије, као добар менаџер, свакако ће искористити наивност опозиције како би се што боље позиционирао преко опозиционих медија у српској јавности, али не за кандидатуру за председника, већ за будућу кандидатуру за патријарха. То је његов циљ – објашњава Ињац.

Жели фотељу патријарха

Наш саговорник додаје да је велика вероватноћа да је Григорије можда већ сада направио дил са некима из политике или цркве да се кандидује за патријарха.

– Главна идеја би била да на овај начин ‘испали’ опозицију и да их у последњем моменту остави без кандидата како би заузврат добио одрешене руке за кандидатуру за патријарха Српске православне цркве – закључује Ињац.

 

Информер

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here