Kолико килограма заиста треба да имате за своју висину

Поделите:

Израчунали смо.
Ако вам је бака одувек говорила да је сасвим ОK да на висину од 160 центиметара имате 65 килограма, имамо лоше вести – доктори се не слажу. Тај шлауф није само естетски проблем, већ може и озбиљно да вам угрози здравље, али исто важи и за неухрањеност и мањак килограма. Зато погледајте колико килограма је заиста потребно да имате у односу на вашу висину.

Постоји више начина за одређивање идеалне телесне тежине, од којих је БМИ (индекс телесне масе) вероватно најпопуларнији. Међутим, струћњаци упозоравају да ни један вид није универзалан и једноставно не важи за све – јер је свака соба другачије грађена.

Не, морамо одмах да вас разочарамо, то не значи да можете попут Дадлија из Харија Потера да 20 килограма вишка правдате “тешким костима”, али исто тако нико не може да порекне да висина није једина свар која одређује која је тежина идеална за вас.

Наиме, вероватно сте и сами упућени у то да постоје девојке које имају природно ситније карактеристике (уске кукове, мања рамена, мање груди) и оне које су једноставно другачије грађене (на пример, девојке које су од детињства тренирале пливање најчешће имају шира рамена).

С друге стране, треба напоменути да килажа није једини параметар здравља.

– Битно је комбиновати здраву исхрану и редовно вежбање, јер може да се деси да приликом дијете изгубите мишићну масу, па онда вага показује мањи број килограма, али то није исправан начин. Зато вага не би требало да вам буде једини знак – објашњава нутрициониста Бранка Мирковић.

Међутим, број килограма може оквирно да вам каже да ли је ваше тело у добром стању. Погледајте табелу и сами процените да ли је време за дијету, или можете у потпуности да уживате у славској трпези.

 

 

Ноизз

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here