Сваки трећи возач у Србији признао да је возио пијан

Поделите:

У прошлој години је свега 48 одсто возача користило седишта за децу до три године, а тек 27 одсто за децу од четири до 12 година

Истраживања Агенције за безбедност саобраћаја показују да возачи апсолутно подржавају кажњавање свих који возе под дејством алкохола, иако је сваки трећи међу анкетиранима признао да је и сам возио пијан.

Директорка Агенције Јасмина Милошевић је, у серијалу разговора Без рукавица, изјавила ФоНету да је у истраживању, спроведеном у свим општинама у Србији, 80 одсто возача признало да вози брже од ограничења.

Милошевић је додала и да 64 одсто пешака признаје да је прелазило улицу ван пешачког прелаза или на црвено.

Према истраживању, највећи број пијаних возача је откривен у Нишу (1,04 одсто од укупног броја заустављених и контролисаних), за којим седе Смедерево (0,86 одсто), Kрушевац (0,85 одсто), Зрењанин (0,84 одсто) и Сремска Митровица (0,80 одсто).

Kао посебан проблем, Милошевић је скренула пажњу на чињеницу да тек сваки трећи родитељ правилно превози своје дете у возилу, било да за њега уопште нема посебно седишта, да она нису правилно монтирана, или да дете не седи у њему.

У прошлој години је свега 48 одсто возача користило седишта за децу до три године, а тек 27 одсто за децу од четири до 12 година.

Статистика показује да је највећи проценат коришћења седишта за децу до три године у Суботици (74 одсто), Kраљеву (68 одсто), Ужицу (64 одсто) и Београду (62 одсто), а најмањи у Новом Пазару (11 одсто) и Пријепољу (23 одсто).

У Србији је на 76 одсто повећан проценат коришћења сигурносних појасева на предњем седишту у путничким аутомобилима, што је побољшање у односу на 2013, кад је био 68 одсто, док се на задњем седишту везује тек 12 одсто путника, рекла је Милошевић.

Више од 20 одсто испитаника је рекло да им је потпуно нормално да им се сувозач на предњем седишту не везује појасем, а више од половине њих је изјавило да им није проблематично уколико на задњем седишту сапутници нису везани појасом.

 

nedeljnik

Поделите:

3 Коментари

 1. зашто контроле нису учесталије?

  молим Вас, нека ми неко одговори – да ли је истина да радари не смеју да се постављају на сваком месту. на било ком месту! то сам наиме чуо од јеног саобраћајца када сам га питао зашто не постављају радаре било где.

  изгазише ови манијаци све пред собом. и људе и животиње газе. убијају и себе и оне које возе са собом.

  лепо брате где год стигнете и кад год стигнете, кад год зафали пара – иди постављај радаре само пали!

  па када нам ионако скраћују пензије, штеде на дечијим додацима, не терају послодавце да нас пријављују када се запослимо, када нам закидају на малини, на приватизацијама, када нас глобе на ценама и сто других даџбина…

  … нека барем тим казнама за вожњу у пијаном стању и код прекорачења брзине буду агилнији. ето вам паре, само кажњавајте. пуните касу, и учините да нам села и градови, да нам улице буду сигурније

 2. Нећемо ваљда целу земљу опасати радарима. Не кажем да не треба, али сваки ћошак, жбун, путељак или кривак. Ко ће то све опслужити логистиком. И да имамо потенцијал, опет би било незгода јер је лично до свести возача као јединке.

  • Па друже, ја сам стварно против штапа и шаргарепе. Човек треба да је свесно биће и да дела према својој (увек чистој) савести.

   Али док се не пробудимо и воздигнемо на ниво чисте свести и савести – опасати земљу радарима!

   Не бих се усудио да чекам да људи сами од себе престану гледати ријалитије, престану возити пијани, престану прекорачивати брзину… итд.

   Јел треба пара – треба. Хајде барем да спојимо корисно са добрим.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here