Текст који нервира Милов режим: Школе у Црној Гори забрањују српску историју и ћирилично писмо?!

Поделите:

Овај текст је изазвао нервозу у Миловом режиму који настоји да прикрије потискивање српске историје, традиције, језика и писма у црногорском образовном систему и у медијима. Због страха од одмазде аутократског режима је тешко добити званичне потврде дискриминације Срба и српске културе иако ће вам у директном контакту то многи потврдити.

 

Иако званични устав Црне Горе ћирилицу третира као равноправно писмо, она се забрањује у појединим школама.

Трагом мајке једног детета које иде у ,, Ош Павле Ровински ” у Подгорици дошли смо до интересантних података. Наиме, деци се у појединим школама (иако им устав гарантује то право) од стране учитеља забрањује употреба ћирилице у школама.

На жалост ово су потврдили и други Срби који живе у Црној Гори. Поред тога што се забрањује употреба ћирилице.

У школама је српској деци забрањено и да уче одређене делове из српске историје као што је Косовска битка.

Ненад Ђорђевић

Поделите:

3 Коментари

  1. Забрана или легализована замена српске ћирилице по Правопису српскога језика готово да и нема разли8ке у Србији и Црној Гори. Јер, и без забране, него са дозвољеном заменом ћирилице у Србији је она линчована 90 одсто у општој употреби српскога језика. У овим условима нормирања језика Срба и занемаривања Члана 10. У Уставу Републике Србије, што се Србије и Црне Горе тиче, у затирању ћирилице нема неке веће разлике. У Србији је мало спорије, али циљ (замена српске азбуке хрватском абецедом) остварује се.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here