Томислав Кресовић: Балкан и Србија као војни протекорат САД и НАТО?!

Поделите:

Балкан „старо-ново“  жариште Европе?

Сукоби  на Балкану увек су  били  „запаљени“  интересима   великих и моћних који су  одмеравали  снагу и  интересе на Балкану. Велики су прво „свађали“ балканске народе и државе,онда су  их  на свој  начин „мириле“ и  контролисале ,односно  одржавале у   протекторалном и вазалном статусу,  касније слабиле на унутрашњем плану или поново  сукобљавале.Интереси моћних држава  на Балкану одражавају се и по  процесима унутрашњих  сукоба и  политичких, али  и етничких деоба и  економског  слабљења држава и изазовања  политичких преврата и етничких конфликата у име  демократије и слобода. Балкан је и даље зона анализе и  предвиђања Западних и Источних експерата. Амерички аналитичар Данијел Сервер у најновијем издању часописа Савета за међународне односе, преноси, а преноси „Глас Америке сматра да амерички председник Доналда Трампа треба да поступи хитно да би се сачували мир и стабилност на Балкану. По Серверу америчко „мешање“ на Балкану је превесходно због утицаја Русије на балканске државе пре свега у Македонији, Србији, БИХ и успоравање политике европске интеграције Западног Балкана, коју је Европска унија промовисала успешно све до недавно. „Глас Америке” наводи да Сервер не предвиђа нови велики рат на подручју Западног Балкана. Међутим, он не искључује избијање насиља због екстремиста у Албанији, Македонији и Србији, који би по његовом мишљењу могли да доведу до новог таласа етничког чишћења, злочина ппротив човечности, померања граница, даље исламске радикализације, као и колапса постојећих институција у региону.

Пуна контрола САД  и НАТО над  Србијом и Републиком  Српском? 

Данијел Север бивши   припадник ЦИА  у Русији  види  највећу опасност за Балкан, америчке и интересе и шитрење ЕУ.Сервер каже „Русија ће учинити апсолутно све што може да спречи улазак Македоније у НАТО, као што се борила против уласка Црне Горе у НАТО, док ће у Републици Српској предузети све што буде могла да Милорад Додик никада не прихвати ниједан предлог за уставну консолидацију Босне и Херцеговине”. ну  геоползичку  зону и да ће на  свако  начин  притисакти владе балканских држава за неутралисање Русије и увлачење односно држање Балкана у зони САД, НАТО. Балканским  државама  се шаље  порука да  буду  што даље од  руских интереса и предлаже именовање специјалног изасланика за Западни Балкан са задатком да процени успех и недостатке у спровођењу мировних споразума у Босни и Херцеговини и на Косову, као и да даје конкретне препоруке за даљу америчку политику решавања садашњег застоја у југоисточној Европи.Сервер предлаже постојање званичног  америчког  протектора  за Западни Балкан  који ће  контролисати регион ,али и утицати на унутрашњу  и спољну  политику  балканских држава. Шта се посредно поручује Србији. Прво да се дистанцира од Русије ињених интереса. Друго да  што пре  нормалзује односџе са Приштином и промени свој Устав који  подразумева одрицање Србије од Косова. Треће  да Србија  као „гарант“ Дејтоноског споразума притиска Републику Српску за промену положаја Републике српске у унитарној БИХ која би се укључила  прво у НАТО, а онда у ЕУ.  Ови  захтеви  према Србији који се директно или „дипломатски“ преносе  реално представљају услове  па и  вид  уцене Србији од стране САД  на путу ка ЕУ и подршци  садашњој  власти у Београду.

 

Томислав Кресовић

ВИДОВДАН

 

Поделите:

2 Коментари

 1. Kresovicu,da se lepo pozdravimo,kao ljudi.
  Posto ste napravili sajt,koji je nepregledan i nejasan i lici na neku veselu svesku,sa nekim kajronima,kao na berzi svezih jaja ili strnih zitarica…nema sansi da se vise ovde trosi energija.
  Ne moze dole da se razmatra ozbiljno tema,a gore istrcavaju vesti o masakru pevacice…
  Molim te,ako docekas kraj Srrbije,napisi da nismo bili,kao narod,tako losi…
  Zelim tebi,Raduni i svima vama,koji zaradjujete i u ovim uslovima,da i DALJE GOVORITE,A DA NISTA NE KAZETE.
  Tako ce te jedino docekati sudnji dan.
  Pozdravi Kolju Seratlica,zelim da mu predsednica Ana resi problem,koji je ovde izneo,sto ce znaciti da ce OVA SRBIJA dobiti jos jednog simpatizera.
  Da li je bolje licno ili drzavno…verovatno licno.
  ADIOS AMIGO!
  HASTA LA VISTA!

 2. Hm,hmm..pa,Petar Maljevic,kao vidjeniji komentator ” medj vihorove,” je prihvatio sve uslove,jedino ima probljeeema,sas Vrangelovcima i Vlasovljevcima,i para vojvodom Bratislavom Zivkovicem rusofilom sas kokardu.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here