Трамп: Чланице да плате дуговања за одбрану!

Поделите:

Амерички председник Доналд Трамп поручио је данас лидерима НАТО-а на самиту у Бриселу да државе чланице морају да плате свој дио за одбрану и испуне преузете обавезе.

Он је апеловао на лидере Алијансе да се држе одлуке из 2011. године која предвиђа да свака чланица до 2024. повећа издвајања за одбрану на два одсто свог бруто друштвеног производа (БДП).
Предсједник САД је навео да 23 од 28 земаља чланица НАТО не плаћа довољно и додао да то “није фер” према америчким грађанима.
“Већина чланица Алијансе има велика дуговања из прошлих година за одбрану”, додао је Трамп.
НАТО да се фокусира на тероризам и пријетње Русије
Амерички предсједник позвао је данас НАТО да се фокусира на тероризам и “руске пријетње”.
Трамп у обраћању лидерима на самиту Алијансе у Бриселу није споменуо “Члан 5” који обавезује чланице да се ће бранити друге у случају напада, наводи АП, додајући да је портпарол Бијеле куће рекао да се то подразумијева самим присуством предсједника САД.
“НАТО се у будућности мора више усредсриједити на тероризам и имиграцију, као и на пријетње из Русије и по источне и јужне границе НАТО-а”, рекао је Трамп.
Трамп је рекао да хиљаде и хиљаде миграната улазе у чланице НАТО-а а да се у многим случајевима и не зна ко су ти људи.
Предсједник САД је рекао да зато треба бити снажан и опрезан.
“Из истог разлога сам био веома, веома директан са секретаром (Јенсом) Столтенбергом и чланицама Алијансе када сам рекао да чланице НАТО-а морају коначно да плате свој удио и испуне своје финансијске обавезе”, рекао је Трамп.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је током церемоније истакао да је данас прилика да се земље чланице присјете заједничке прошлости, али и да планирају заједничку будућност.
“Данашње окупљање је прилика да планирамо нашу заједничку будућност те да се сјетимо заједничке прошлости”, казао је Столтенберг, додајући да је Берлински зид био симбол прошлости.
“Саграђен је како би се Европа подијелила, те како би се људи држали унутра, а друге идеологије изван зидова. Савезници НАТО-а су ипак остале јединствене како би заштитили слободе, демократију и људско достојанство”, казао је Столтенберг.
Њемачка канцеларка Ангела Меркел је поручила да је веома важно увиђети успјехе из прошлости на којима би се градила будућност.
“Након Хладног рата појавила се нова ера с новим изазовима. Остала је алијанса која се ослања на заједничке вриједности као и на солидарност. Њемачка никада неће заборавити солидарност НАТО-а у вријеме уједињења и стога ћемо и даље дати свој допринос у оквиру алијансе”, казала је Меркел.
У Бриселу се данас одржава самит НАТО-а на којем учествују лидери свих 28 чланица тог савеза.

 

 

Бета, Анадолија

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here