Трамп: Жао ми је Киме, санкције ти остају

Generated by IJG JPEG LibraryGenerated by IJG JPEG Library
Поделите:

Након историјског самита у Сингапуру, амерички председник Доналд Трамп на конференцији за медије објавио да ће САД “окончати ратне игре”.

ЦНН наводи да је Трамп вероватно мислио на заједничке војне вежбе са Јужном Корејом, а које Северна Кореја већ дуго оцењује провокативним. Наводи се да је Трамп такође рекао да се нада да ће моћи да повуче америчке снаге из Јужне Кореје када за то дође време.

Желим да повучем наше војнике одатле. Желим да доведем наше војнике кући. Али, то сада није део једначине. Ја се надам да ће бити када за то дође време“, поручио је Трамп. Он је казао да је пристао да оконча „ратне игре“ зато што их сматра „веома провокативним“ и додао да ће тиме САД уштедети „огромну количину новца“.

Трамп је рекао и да му је севернокорејски вођа Ким Џонг-ун поручио да Северна Кореја уништава велики полигон за тестирање ракетних мотора. „Северна Кореја већ уништава велики полигон за тестирање ракетних мотора“, казао је Трамп.

ЦНН наводи да ова Кимова обавеза није наведена у заједничкој декларацији двојице лидера, али је Трамп у обраћању новинарима дао објашњење за то. „То смо се договорили након што је споразум потписан“, рекао је он.

Трамп је казао да је Ким, потписаним споразума, поново потврдио „своју непоколебљиву посвећеност денуклеаризацији Корејског полуострва“ и истиче да Ким „жели да то учини“.

Разговор са севернокорејским лидером оценио је као „искрен, директан и продуктиван“. Ипак, како је рекао потом, америчке санкције Северној Кореји засад остају док се САД не увере да „нуклеарне бомбе више нису фактор“. „Заправо се радујем њиховом укидању“, рекао је Трамп.

Амерички председник је рекао да је Ким талентован и да би „могао бити запамћен као лидер који је утро пут новој ери напретка за свој народ“. Додао је да је с Кимом провео „интензивне сате“.

„Нема граница шта Северна Кореја може постићи када се одрекне нуклеарног оружја“, рекао је Трамп и додао да остатак света „заиста жели да се ангажује са Северном Корејом“.

Председник САД је рекао да су „релативно кратко“ разговарали о људским правима, али да је главни циљ денуклеаризација.

Трамп је рекао да је Кима прихватио позив да додје у Белу кућу и додао да ће отићи у Пјонгјанг.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here