Убити оца да би се владало мајком – тако барем изгледа

Поделите:

Григорије Микић: Убити оца да би се владало мајком – тако барем изгледа

У овој немој мартовско-априлској буци свакодневнице редовно одзвањају различити наслови типа CNN-овог breaking news-а: ”Свештеник Милићевић је монета за поткусуривање владике Григорија!”, ”Због Утиска недеље пред Црквеним судом”, ”Патријарх казнио свештеника због ”мудровања” у Утиску Недеље”, ”Нећу да пристанем на лицемерје”, ”Поп Вукашин није поменуо Белму Буљубашић из Сарајева с којом има ванбрачну везу”, ”Поп Вукашин редовно конзумира марихуану”…

Зашто се све ово дешава? Ко стоји иза младог свештеника Вукашина? Да ли је могуће да се тако млад и паметан човек, доцент на ПБФ Универзитета у Београду, син бивше министарке здравља из доба ЈУЛ-а, сам и без икакве ”подршке са стране” одметне у бескрај (изгледа без повратка), нападајући сам врх Цркве? Прва очинска и блага опомена Његове Светости ”попу Вукашину” – тако барем изгледа – није била довољна. Дочекао је другу – али сада епитимију и Црквени Суд. Одмах после тога, медији и дневна штампа, сасвим очекивано, здушно и са свих страна, као никада до сада, а све у одбрану млађаног свештеника, не бирајући ни речи ни средства, опет ”јуначки”, наравно под псевдонимима, нападоше – тако барем изгледа – ”главног цензора” и дежурног кривца за све, портпарола СПЦ, владику бачког Иринеја.

Дакле, о чему се овде ради? Један млад свештеник са најнижим чином у Црквеној јерархији (јереј, презвитер) напада Његову Светост и Цркву.

 

И поред забране јавних наступа у медијима и без благослова надлежног епископа (у овом случају Његове Светости) јереј Вукашин заједно са владиком диселдофрским Григоријем, а касније и без њега, учествује у емисијама и даје изјаве у дневној штампи ”како неће да пристане на лицемерје” које влада на ПБФ-у. Суштински – тако барем изгледа – прича почиње управо на овоме месту.

 

 

Наиме, дневни лист Новости, дана 16.06.2017. године, позивајући се – тако барем изгледа – на ”добро обавештене изворе” из самог врха СПЦ, извештава јавност да је група наставника и асистената ПБФ-а кажњена због потписивања јавног апела поводом расправе коју је изазвала петиција за ревизију Дарвинове теорије еволуције у српским школама. У овој групи ”неодарвинистâ” се, поред владике западноамеричког Максима и неколицине професорâ и доцената овог факултета, обрео и јереј Вукашин.

КРТИЦЕ ИЗДАЛЕ СПЦ! Сорош на богословском факултету, ВЛАДИКЕ ЗАТЕЧЕНЕ

Према учењу социјал-дарвиниста (намерно не рекох ”према учењу Дарвина”), у њиховом свету затворене онтологије, током процеса еволуције опстају само ”најприлагођенији индивидууми” (намерно не рекох личности). Социјал-дарвинистичка ”прилагођеност индивиудуе” (а самим тим и врсте) не означава заједницу у љубави са ближњима, са целокупном творевином, са Животодавцем, него управо власт (тиранију) и злоупотребу слободне воље према ближњима и творевини Божијој. Таква индивидуа је затворена у кавезу свога ега у којој – тако барем изгледа – чак ни его не доминира него она аристотеловска вегетативна душа (Фројд би рекао ”ид”) са свим својим нагонским ”енергијама”. Е, ту сада наилазимо на главни проблем – Едипов комплекс.

У својој егоцентричној затворености и робовању нагонима, попут праоца Адама који клизи ка понору хроноса, Едип је одлучан да се ”обрачуна” са оцем да би ”владао” мајком. Током своје индивидуације Едип није могао ни своју Сенку да победи. Да ју је победио, не би се ”обрачунавао” са оцем него са својом ”Анимом”, а мајком би и даље ”владао” отац у заједници љубави. У том случају би Едип успешно дошао до циља индивидуације – ”селфа”. Авај, а где је обожење које проповедамо и исповедамо? Видимо да мит о Едипу није ”вечна стварност прошлости”, како би рекао Виктор Франкл. Он је наша стварност и снажно се уткао у ткиво будућности. Ушао је у архетип не само индивидуалног несвесног већ и колективног несвесног. Ова сага о групици ”црквених неодарвинистâ” (не само о јереју Вукашину) неодољиво ме подсећа на мит о Едипу – ”обрачунати” се са оцем (Патријархом) да би се владало мајком (Црквом) – тако барем изгледа.

​А они који су плаћени да све исполитизују и ставе у своје оквире и своју службу, ове едиповце су упрегли у своја борна кола и јуришају на СПЦ – тако барем изгледа.

Григорије Микић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here