Зоран Милошевић након повратка из Донбаса: НАШЕ СРПСКО ИСКУСТВО ЈЕ ВРЛО ПОУЧНО ЗА РУСЕ

Поделите:

Дочек у Луганску је био више него братски и више него одличан, каже о својој посети Донбасу проф. др Зоран Милошевић. Види се да криза траје, контрола на граници је изузетно строга, али сви разумеју ситуацију и нико не прави проблем због тога.

Професор је био један од учесника конференције «Историјске везе између Русије и Србије» која је крајем фебруара одржана у Луганску. Један од организатора тог догађаја је била организација «Славјаносербија».

„Што се тиче самога живота, како смо га доживели, прво осећа се ипак да је био рат иако су објекти који су били бомбардовани већ поправљени. Види се то и и на путевима који су онако доста најмање поправљени због сталног кретања војне технике и тако даље. Утисак је да је тај крај био невероватно богат, невероватно напредан, да је ту индустрија вероватно била међу најразвијеним у СССР-у и Украјини, да су ресурси у том краји невероватни како и приридни тако и људски. Види се да су тамо веома интелегентни људи, образовани, стручни и да воле свој крај, своју републику у којој живе и да борећи се за опстанак чекају и коначно решење. Из мог личног разговора са људима, они своји очекују да буду у саставу Русије.

Упитан о теми Славјаносрбије о којој у Србији се највише зна захваљујући Милошу Црњанском, професор потврђује да су и људи у ЛНР добро упознати са српским доприносом у историји свог краја. Постоји и научни пројекат да се детаљније истражи тај део прошлости.

„Постоји једна болна тачка, ја мислим да њу разумеју људи који живе у Украјини, а то је проблем Уније, проблем насилног покатоличавања православног становништва. Кад говоримо о разлозима сеоба Срба у Русију – наши преци су отишли за Русију желећи да сачувају веру јер су тражили заштиту у православној држави. Руска Империја је била у та доба једина православна држава која је могла да пружи заштиту Србима. И она је то заиста и учинила, дала им је Славјаносербију која је у том моменту била ненасељена и Срби су ту подигли бројна насеља, почели да граде инфраструктуру, објекте. Српски војници су дали и велики допринос у ослобађању Крима и присаједињењу Крима царској Русији“.

ЛУГАНСК – застава Србије, фото srb.news-front.info

Зоран Милошевић се слаже да има доста сличности у ситуацијама око ратова на простору бивше Југославије и тренутним дешавањама у Донбасу.

„Циљ западних центара моћи јесте да се направи један санитарни коридор који би био изолатор Русије према Западној Европи. Једна од њихових идеја је рат идентитетима, односно промена идентитета становништва које живи на просторима заинтересованим да припадну под зону утицаја Запада. У Украјини свакоме ко се бави науком јасно да су ту живели Руси и да су Украјинци настали социјалним технологијом, да је нов идентитет, да је то идентитет – државни пројекат, није природни. И он има подршку не само Ватикана јер су Галичани, западни Украјинци, унијати, основ тог нов идентитета.

У томе је сличност, тако су и код Срба посејали кризу идентитета… Ако вама неко преко медија и других институција система преноси информацију мржње и каже: ви сте геноцидан народ, ви сте зли, ви сте покварени, ви сте убице – а такав се лик намеће и Русима и Србима – и шта ради та русофобија и србофобија? Свако жели да буде вољен. И ако вама стално неко каже да сте ви ружни, прљави, зли, некултурни, да сте освојачи и тако даље, код појединаца долази до кризе идентитета. Он не жели да буде део зла, жели да буде део добра, и прихвата тај нови, специјално пројектовани идентитет“.

Као пример професор је навео Црну Гору – некадашњи Срби из „српске Спарте“ данас су србофоби, а додаје је да тај пројекат има и економску основу.

„Ово наше српско искуство је врло поучно за Русе. Ово што се ради је заправо покушај мењања идентитета и самих Руса“.

Украјински заменик министра за питања «привремено окупираних територија» (овако у Кијеву називају Донбас) и интерно расељених лица Јуриј Гримчак рекао је почетком маја, и то да годишњицу операције «Бљеска» да Кијев разматра «хрватски сценарио» за решавање сукоба у Донбасу.

Коментаришући ту изјаву, Зоран Милошевић каже:

«Ту ће се решавати питање сила. Једно је нечија жеља а друго су стварне могућности. Русија данас није слаба држава, то није држава Јељцина, ово је држава Путина. Не верујем да ће Русија дозволити етничко чишћење те територије. Према процени НАТО-а је најповољнији правац за напад на Русију јесте из Румуније преко Украјине. И појава да је Крим у Русији и појава Донбаса њима руши концепт за напад».

Говорећи о примени искуства Републике Српске за Донбас наш саговорник опет подсећа да са Западом «нема договора».

«Погледајте на Републику Српску Крајину – потписан је споразум а она је уништена. Потписана је Република Српска у Дејтону али су јој одузета овлашћења, око 73 надлежности РС су одузете и пренете на ниво БиХ. Ако би Донбас добио статус у оквиру Украјине какав има РС, они би развластили Донбас и утопили у крв…

Ако неко предлаже да етнички очисти неку територију, погледајте како правне норме регулишу ту врсту политике. То је геноцид. То је злочин према човечности. Значи неко свесно говори да ће да учини злочин против човечности а нема реакција. Морамо бити веома опрезни».

srb.news-front.info

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here